Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eko farma Lipovica
  • 29.09.2017. 16:15

Razvoj seoskog turizma u opštini Despotovac

Prelepa netaknuta priroda, čist vazduh, izvorska voda, šume bogate raznim plodovima prirode, staze za šetnju i rekreaciju, zdrava hrana, brojni istorijski i kulturni spomenici, samo su jedan od razloga zašto posetiti opštinu Despotovac i Gornju Resavu. Predeo Gornje Resave raspolaže idealnim uslovima za razvoj turizma. Divni pejzaži, netaknuta priroda i ljubazni ljudi čine da se gost oseća prijatno. Selo Lipovica udaljena od Despotovca 18 km ima eko farmu "Milanović" koja se bavi seoskim turizmo

Foto: Bojan Milanović
  • 3.027
  • 564
  • 0

Priroda je bila darežljiva prema resavkom kraju i opštini Despotovac, darujući joj lepote koje se retko susreću. Resava predstavlja sponu između Istočne Srbije i Šumadije. U opštini Despotovac na tromeđi Homolja, Šumadije i Gornje Resave nalazi se planinsko selo Lipovica.

Seoski turizam

Važi za jedno od lepših sela Gornje Resave, tipično planinsko selo sa razbacanim kućama po brdima, obraslim šumama listopadnim drvećem i pašnjacima. U Lipovici, na imanju površine tri hektara, nalazi se eko farma Milanović, koja uspešno korača na polju seoskog turizma, za šta su zaslužni bračni par Bojan i Jasmina Milanović. Milanovići su seoskim turizmom počeli da se bave 2010. godine.

"Mi smo se registrovali 2010. godine, i tada je to bio više ekseriment, ali sa velikom nadom i verom da će da zaživi, pošto se ovde niko pre nas nije bavio seoskim turizmom. Priča se polako, ali sigurno razvijala", započinje razgovor Bojan Milanović.

Promocija delatnosti i aktivnosti

Kada su započinjali ovaj posao, prepoznali su da je promocija aktivnosti na eko farmi prozor u svet. Prisutnost na stranim sajtovima, preko Booking-a, učinila je da se o njihovoj farmi čuje u inostranstvu i stranim turistima je omogućeno da rezervišu smeštaj u tri studijska apartmana i tri gostinske sobe.

"Kad smo napravili naš sajt, počeli smo da koristimo društvene mreže i uopšte, kada smo počeli više da ulažemo u oglašavanje putem interneta, došlo je do velikog pomaka. Ali kad god smo u prilici da iskoristimo štampane medije i televiziju, uvek tu mogućnost gledamo da maksimalno iskoristimo, jer je svaka reklama za nas prozor u svet. Od 2015. godine ima nas i na nekoliko stranih sajtova. Mi smo gostima pružili, pored domaće hrane iz organske proizvodnje, i dosta dodatnog sadržaja: jahanje konja, vožnja džipovima, biciklove ne retiramo, dajemo ih gostima na korišćenje, paraglajding, imamo izmarkirane pešacke staze, koje zahvataju našu Gornju Resavu, Homolje i deo teritorije koja pripada opštini Petrovac na Mlavi", kaže Bojan.

Paraglajding je jedna od atraktivnih ponuda ove eko farme

I domaći i strani gosti

Najviše gostiju koji dolaze na eko farmu Milanovića su domaći gosti, a povećava se broj stranih gostiju. Domaći gosti dolaze najviše iz velikih gradova poput Beograda, Kragujevca, Novog Sada, Niša i drugih mesta.

"Velika nam je olakšica što nam je lokalna samouprava pomogla da se prilazni put asfaltira. To će nam doneti mnogo olakšanja i daleko kvalitetnije i bolje poslovanje", ističe Bojan.

Goste najviše privlače lepote resavskog kraja, kaže ovaj domaćin, smatrajući srećom što se njegovo selo nalazi na tromeđi opština: Pertovac na Mlavi, Žagubica i Despotovac.

"Sve destinacije tri opštine su nam na dohvat ruke. Organizujemo ekskurzije džipovma i posećujemo mnoga mesta u našoj blizoj i daljoj okolini, do kojih gosti ne mogu da dođu putničkim automobilima. Ta mesta, poput planine Beljanice, Kučajskih i Homoljskih planina, su totalno nepoznata široj javnosti, tako da gosti ponesu mnogo bolje utiske nego sto su očekivali. Što se aktivnosti tiče, za sada naveću pažnju privlače džip ture, spremanje hrane u prirodi i mogućnost jahanja konja", zaključuje na kraju Bojan Milanović.

Foto: Bojan Milanović


Foto prilog


Tagovi

Opština Despotovac Lipovica Beljanica Homoljske planine Gornja Resava Bojan Milanović Vožnja džipovima Jahanje konja...


Autor

Danijel Grujić

Više [+]

Danijel Grujić, Petrovac na Mlavi