Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gradište
  • 07.01.2023. 16:30
  • Pirotski okrug, Gradište

U selu kod Sićevačke klisure stanovnici se mogu nabrojati na prste

Lepota ništa nije donela Gradištancima, jer u njihovom selu živi samo sedmoro ljudi.

Foto: Biljana Ljubisavljević
  • 608
  • 89
  • 0

Belopalanačko selo Gradište jedno je od sela sa najlepšim pogledom na Sićevačku klisuru, ali za njegovo postojanje retko ko zna i u Nišu, a o ostatku Srbije da i ne govorimo. Gradište je od Niša udaljeno 40 kilometara, od Bele Palanke 20 kilometara, a od useka Sićevačke klisure svega stotinjak metara. 

Do sela se stiže uzanim asfaltnim putem koji kreće od magistralnog puta Niš-Pirot kod kamenoloma u selu Dolac, ali na skretanju nema putokaza, tako da do Gradišta teško možete da stignete ukoliko nemate uključenu navigaciju ili ne idete sa nekim ko poznaje taj kraj.

Pogled na Sićevačku klisuru i Nišavu

Pedesetak kuća, uglavnom tuglara, napravljenih u prvoj polovini prošlog veka ili ranije, sunce obasjava tokom čitavog dana jer se nalaze na južnoj strani Svrljiških planina. Sa uzvišenja nadomak sela pogled "puca" na čitavu Sićevačku klisuru, Nišavu i put koji krivuda pored reke.

Pogled na Sićevačku klisuru, Nišavu i put koji krivuda pored reke.

Lepota od koje zastaje dah, na žalost, do sada nije donela ničeg dobrog meštanima. Ono što prvo upada u oči kad dođete do sela je to da nema obrađenih njiva, niti vinograda. Samo suva, nekošena trava i šiblje i tek po koje stablo šljive, jabuke ili kruške. Gradište je posle drugog svetskog rata, imalo 540 stanovnika. Sada svega sedmoro i svi su stariji od 60 godina.

Povratak u rodno selo

Jagoda Stojanović, 76-godišnjakinja, vratila se iz Niša u rodno selo pre tri godine, a stan u gradu ostavila je ćerki.

"Nije mi se sviđao život u gradu, vazduh je zagađen, sve je prljavo. Ovde je sve čisto, vazduh je čist. Samo što ljudi nema. Tu smo stalno samo moj suprug i ja, moj brat, jedan stariji bračni par i još dva čoveka", kaže Stojanovićeva i dodaje da preko leta dolaze "vikendaši", ali samo na kratko.

Jagoda Stojanović vratila se iz Niša u rodno selo

Prema njenim rečima, selo je veliko, ima struju i vodu, ali je napušteno. Mladi su otišli u gradove, stari poumirali. Deca ne stižu da obilaze dedovinu i kuće malo po malo padaju. Meštani koji su ostali žive teško, jer u selu nema prodavnice, a od najbliže autobuske stanice deli ih šest kilometara.

"Ranije je bilo lepo, bilo je puno ljudi, čuvala se stoka, krave, koze, ovce. Mleka i sira je bilo koliko hoćeš. Sada zemlju nema ko da obrađuje, jer nema mladih ljudi. Mi obrađujemo bašticu pored kuće, da imamo za nas paradajz, krastavac, papriku. Mala je površina, nema ni dva ara, ali za nas je dovoljno“, kazala je Jagoda.

Naša sagovornica je izjavila da su čuli da je neka naša žena koja je dugo živela u Francuskoj kupila nekoliko imanja u selu, ali za sada ne znaju kakvi su njeni planovi, da li će zemlju obrađivati ili će možda obnoviti kuće i baviti se seoskim turizmom.

Zimi u selu, u proleće - grad

Ivan Jovanović, 68-godišnjak iz Gradišta, rekao je za Agroklub da je u svom selu tokom zime, ali čim stigne proleće odlazi u grad da radi sezonske poslove, pošto od penzije koju ima ne može da se izdržava.

"Ovo je planinski kraj, ali se nekad živelo dobro, bila je ovde i četvororazredna škola. Svako domaćinstvo imalo je koze, ovce i po jednu ili dve krave. Obrađivali su se vinogradi, sejala pšenica, sadio kukuruz. Sada u selu nema ni jedne životinje, samo po koje kuče i mače", objašnjava Jovanović.

Jovanović kaže da sada u selu nema ni jedne životinje, samo po koje kuče i mače

Prema njegovim rečima, u selu ima oko 200 košnica, a vlasnici ih obilaze s vremena na vreme, jer ne žive u Gradištu.

"Ima puno lekovitog bilja u Sićevačkoj klisuri, posebno žalfije, a to pčelama odgovara. Moglo bi da ima još mnogo više košnica, ali nema ljudi, nema ko da o njima brine", kazao je naš sagovornik.

Jovanović je rekao da povremeno u selu viđa turiste koji dolaze da bi sa vidikovca pogledali Sićevačku klisuru, ali meštani "sa tim nemaju ništa", jer turisti samo prođu i odu. Poslednjih par godina, dodaje, prodato je nekoliko kuća u selu, ali novi vlasnici samo se povremeno dolaze i ne zadržavaju se dugo u selu.


Tagovi

Gradište Sićevačka klisura Nišava Sedam stanovnika Jagoda Stojanović Bela Palanka Ivan Jovanović


Autorka

Biljana Ljubisavljević

Više [+]

Diplomirani ekonomista, a nesuđeni bankar. Igrom slučaja se odmah nakon studija našla u novinarskim vodama i tu ostala. Kao najlepši deo ovog posla smatra terene u prirodi. Nekoliko novinarskih nagrada osvojila je upravo izveštavajući o zanimljivim ljudima koji žive i rade na selu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.