Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinjska pastrma
  • 29.04.2023. 12:00
  • Borski okrug, Negotin

Vlaška magija: Svinjska pastrma tajnog recepta

Ovaj specijalitet od mesa dobio je ime "Vlaška magija" zbog jednog turiste iz Niša koji nikako nije mogao da zapamti reč "pastrma", pa je stalno govorio - dajte ono vaše jelo sa magijom!

Foto: Facebook/Vlaška magija-gotovo jelo
  • 652
  • 153
  • 1

Seoski turizam u našoj zemlji poslednjih godina postaje sve popularniji što zbog bogate prirode i čistog vazduha, tako i zbog sve boljih ponuda naših domaćina koji se maksimalno trude da gostima ne bude to jedini put da borave baš kod njih. Zbog toga su Sanja Ankucović i Saša Krčić, bračni par iz Negotina odlučili da pripreme posebno jelo kako bi se turisti iznova njima vraćali. U pitanju je svinjska pastrma zalivena u masti čiji se recept čuva u tajnosti s obzirom da se tako nešto ne pravi nigde u Srbiji.

"Sve je počelo pre mnogo godina kada smo suprug i ja bili redovni gosti Rajačkih pimnica, a onda smo 2016. godine pokrenuli sopstveni biznis, otkupili deo pimnica i krenuli u novu avanturu. Želela sam da osmislim jelo koje će biti autentično, ali i posebno. Trebalo je privući goste, a mi smo to spontano radili tako što je suprug svirao gitaru, a ja u kuhinji spremala domaća, starinska jela čiji se miris širio ulicama", kaže Anuckovićeva i dodaje da su vrlo brzo imali toliko turista da su jedva postizali da spreme.

"Zbog toga sam došla na ideju da osmislim neko jelo koje će imati produženi rok trajanja upravo zbog nenajavljenih gostiju kojih je u to vreme bilo puno. Tako je nastala svinjska pastrma zalivena u masti", kaže sagovornica i dodaje da je ovaj specijalitet od mesa dobio ime "Vlaška magija" zbog jednog turiste iz Niša koji nikako nije mogao da zapamti reč "pastrma", pa je stalno govorio - dajte ono vaše jelo sa magijom!

Jela pripremljena po tradicionalnim receptima

Pored toga što se u njihovoj kuhinji krčka specijalitet ispod sača i to nekih pet do šest sati, Sanja i Saša pripremaju i sva ostala domaća jela po starim receptima. Tako se na njihovom meniju mogu naći domaće punjene paprika, domaća proja, kačamak, sir, sezonska salata, domaća dimljena slanina, domaća gibanica sa kiselim mlekom, domaća pileća ili juneća supa, seljački čorbast pasulj sa dimljenim mesom, podvarak sa piletinom i mnoga druga tradicionalna jela.

"Jela pripremljena po tradicionalnim receptima u etno ambijentu pimnice ostaviće nezaboravan utisak i želju da ponovo dođete i osetite ukus i miris starih vremena", ističe Ankucovićeva.

Vlaško po načinu pripreme

"Naše turističko domaćinstvo, pimnica 'C’est la vie' dobila je naziv u čast našeg velikog prijatelja i poslednjeg boema grada Negotina, koji na žalost nije više među nama, Milana Vasiljevića, nekada redovnog posetilaca Rajačkih pimnica. Milan nas je prvi put doveo na ovo nesvakidašnje mesto 2002. godine što je proizvelo veliku ljubav prema ovom vinskom selu. Čuvena francuska uzrečica je bila njegov životni moto, te u njegovu čast i poštovanje, pimnica nosi baš to ime", nastavlja priču naša sagovornica o počecima i dodaje da njihovo domačinstvo poseduje kapacitet smeštaja za oko 80 osoba. Sve je u tradicionalnom ambijentu i etno okruženju, pa gosti uživaju u tišini i duhu prošlosti.

Tajna ima cenu

Kako ističe naša sagovornica, pomoć im je preko potrebna, posebno kada je pimnica prepuna gostiju, ali zbog tajnog recepta "vlaške magije" u kuhiji ne mogu da zaposle nikog.

Za ljubitelje i poštom dostava

Njihov specijalitet - pastrmu zalivenu u masti šalju i brzom poštom širom Srbije, ali i rade i ličnu dostavu za pojedine gradove i to dva puta mesečno.

"Za sada 'vlašku magiju' možete pronaći u jednoj prodavnici u Nišu, ali i u nekim restoranima u Beogradu. Trenutno smo u pregovorima sa još nekim prodavnicama i restoranima. Takođe, u planu su još tri nova specijaliteta. Ljubav prema ovom poslu je velika, a mi ćemo se truditi da očuvamo tradiciju i da naša deca nastave tamo gde mi budemo stali", završava svoju Ankucovićeva.


Autorka

Jovana Cvetković

Više [+]

Master diplomirani inženjer poljoprivrede i master student fitomedicine. Večno zaljubljena u prirodu, biljnu proizvodnju i fotografiju. Uporna, ambiciozna i velika sanjalica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Božanski cvetovi žutog narcisa.