Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Šargarepa

Engleski naziv: Carrot | Latinski naziv: Daucus carota L. ssp. sativus (Hoffm.) Arcang

Šargarepa

Šargarepa je dvogodišnja zeljasta povrtarska biljka iz porodice štitarki (Apiaceae). Kao korenasto povrće cenjena je posebno zbog vitaminskih i mineralnih sastojaka. Karakterističan je sadržaj suve materije od 12-17 % u kojoj preovlađuju ugljeni hidrati. Mrkva sadrži provitamin A (karotin) koji iznosi 5.4-19.8 mg/100g. Najviše ga ima u sorti narandžastog korena. Pored toga u korenu mrkve nalaze se i drugi vitamini, B1, B2, B6, C, D, E i K.

U prvoj godini stvara koren namenjen tržištu i preradi, a u drugoj stvara generativne organe cvet, plod i seme. Oblik i veličina korena mogu biti različiti što zavisi od sorte, međutim, za ljudsku ishranu najčešće je korišten vretenast oblik. Usisna moć korena je velika, pruža se prilično duboko u zemljište, a na njemu se nalazi puno bočnih žilica. Lišće je složeno perasto, a cvetonosno stablo nosi bele cvetove u štitastoj cvasti. Plod je obavijen s karakterističnim bodljama na površini. Jednosemeni plodići služe kao semenski materijal za setvu.

Agroekološki uslovi

Temperatura

Ima skromnije zahteve prema toploti. Seme može proklijati i niknuti već pri temperaturi od 3-5 °C, ali u takvim uslovima period nicanja je izuzetno dugačak. Mlade biljčice nakon nicanja relativno su otporne na niske temperature i podnose mrazeve do -5 °C bez oštećenja, ali one kod nekih ranih sorata mogu prouzrokovati prelazak u generativnu fazu već tokom prve godine. Optimalne temperature tokom vegetacije mrkve su oko 18 °C. Kod dnevnih temperatura viših od 30 °C i naročito toplih letnjih noći, razvoj korena je usporen, on ostaje tanak i kratak s obiljem grubih celuloznih vlakana. U tehnološkoj zrelosti koren mrkve podnosi temperature do -3 °C, pa se mrkva u područjima blage zime za potrošnju u svežem stanju vadi tokom zime do ranog proleća.

Voda

Iako ima dobro razvijen koren koji biljku može snabdevati vodom iz dubljih slojeva zemljišta, za sigurnu proizvodnju tokom sušnih perioda potrebno je je navodnjavati. To se naročito odnosi na period tokom nicanja do razvijenih 5-6 listova, kao i u vreme intenzivnog debljanja korena kada su potrebe mrkve za vodom najveće. Posledice nedovoljne obezbeđenosti vodom početkom vegetacije su proređen sklop, a ako sušni period nastupi tokom intenzivnog debljanja korena, on ostaje kratak, nepravilnog oblika i žilav.

Zemljište

Za rast zahteva blago kiselo zemljište, pH od 5,5-6,5. Obrada zemljišta treba biti kvalitetna uz obavezno duboko oranje do 30 cm dubine. Zemljište treba biti mrvičaste strukture, a kako su korovi potpuno nepoželjni, u zasadu mrkve obavezno je primeniti herbicide koji se inkorporiraju u zemljište pre setve. Nestrukturirana i teška zemljišta (glinovita zemljišta) nepogodna su za gajenje mrkve jer uzrokuju deformaciju korena. Posebno pogodna zemljišta su peskovita i aluvijalni nanosi uz odgovarajuću primenu mera zalivanja.

Agrotehničke mere

Plodored

Mrkva se obavezno gaji u plodoredu koji iznosi 3-4 godine. Kao prethodni usevi najbolje joj odgovaraju vrste povrća obilno đubrene stajskim đubrivom poput krompira, kupusa, paprike i graška. Mrkva može doći i kao druga kultura posle ranog graška ili ranog krompira.

Obrada zemljišta

Ako se mrkva seje u zimskom roku, tada se seje u niske i poluvisoke tople tunele. Korenasto povrće voli rastresitu zemlju kako bi korenje bilo lepo i pravo, pa zato za mrkvu treba pripremiti rastresitu gredicu. Uz treset i pesak može se dodati i 1-2 kg zrelog stajnjaka na kvadratni metar.

Đubrenje

Đubrenje povećava prinos mrkve, a povoljno utiče na stvaranje gvožđa i karotina u korenu. Azotna đubriva utiču na sadržaj vitamina A, a kalijumova povećavaju saržaj šećera i vitamina C. Fosforna đubriva su potrebna, ali ne utiču znatno na hemijski sastav korena. Ako je zemljište kiselo treba uneti kreča u količini 2-3 t/ha, što zavisi od kiselosti zemljišta. Deo veštačkih đubriva unosi se u osnovnoj i predsetvenoj pripremi, a ostatak u vidu prihranjivanja. Potrebna količina NPK đubriva iznosi 150-200 kg/ha azota, 300-400 kg/ha fosfora i 200-300 kg/ha kalijuma. Količina đubriva zavisi od hemijske analizi zemljišta i teksture zemljišta.

Setva i sadnja

Mrkva se može sejati od ranog proleća tj. početkom marta, pa sve do polovine maja što zavisi od dužine vegetacije sorte i klimatskih uslova. Setva se vrši sejalicama u redove ili dvostruke trake, a razmak između redova je od 35-40 cm i dubine 1-1,5 cm, a razmaci u redu su 5-8 cm. Pri setvi u dvostruke trake razmak izmedu traka je 75 cm, a u traci 5-7 cm. Ranija setva utiče pozitivno na prinos korena kao i na sadržaj karotina i šećera u njemu.

Nega zasada

Nega useva se sastoji u plitkom kultiviranju zasada u svrhu sitnjenja zemljišta. Proređivanje se vrši kada biljke imaju dva prava lista. Zalivanjem se povećava prinos korena, ali se mora se paziti do koje tehnološke mere se to izvodi iz razloga što višak vode smanjuje sadržaj šećera u korenu.

Vađenje mrkve

Mrkva se vadi specijalnim vadilicama nakon što se njeno lišće pokosi i odstrani. Korenje se oslobađa od lišća, čisti od zemlje i čuva se u hladnim prostorijama na oko 1 °C. Ova mera zavisi od toga da li je proizvod namenjen direktno za tržište, zimsku potrošnju ili za industrijsku preradu. Prosečni prinosi korena rane mrkve mogu biti od 25-35 t/ha, a za industrijsku preradu i čuvanje tokom zime prinos može biti od 60-70 t/ha.

Izvor: Burza voća i povrća

Stočna mrkva, krmno korenje

Engleski naziv: Fodder carrot | Latinski naziv: Daucus carota L. ssp. sativus (Hoffm.) Arcang.

Stočna mrkva, krmno korenje

Stočna mrkva, krmno korenje je biljka umerenog podneblja. Uspeva takođe i na visinama do 1600 m. Voli blagu, sunčanu i vlažnu jesen, pa najbolje raste u kasnoj jeseni. Jesenji prinos je od 35 - 50 t mrkve/ha. Stočna mrkva ima visoku dijetnu i krmnu vrednost. Bogata je belančevinama i vitaminima, naročito karotenom - provitaminom A, kao i vitaminima B i C. Biljka je dvogodišnja i zeljasta kao i u prvoj godini razvija samo vegetativne organe (zadebljali koren i lisnu rozetu), a u drugoj, generativne organe (cvetonosno stablo, cvet, plod i seme).

Stočna mrkva koristi se u ishrani podmlatka i muzne stoke. Koren se koristi direktno za ishranu stoke uz eventualno prethodno sitnjenje radi lakše konzumacije. List se suši i daje mladim grlima tokom zime. On se može i dehidrirati i samleti u brašno koje je veoma koristan dodatak stočnoj hrani.

Uglavnom se gaji u monokulturi, ali može i u kombinaciji s ozimim ječmom, repicom, graškom i jarom grahoricom. Boja korena najčešće je narandžasta, žuta, krem-žuta ili bela, a može biti i ružičasta. Najbolje pretkulture su joj jednogodišnje i višegodišnje leguminoze.

Đubri se sa 60 – 140 kg/ha azota, 60 – 120 kg/ha fosfora i 60 – 180 kg/ha kalijuma. Čuva se na temperaturi 0 – 1 ºC i pri relativnoj vlažnosti vazduha od 85 – 90 %. Prinosi korena stočne mrkve iznose 15 – 40 t/ha, a prinosi lista 3 – 4 t/ha.

Izvor:

  • Prof. dr. P. Erić, dr. V. Mihailović, prof. dr. B. Ćupina, prof. dr. Đ. Gatarić; Krmne okopavine; Novi Sad, 2004.
  • Semenarna

Šargarepa - Sorte

ukupno: 59, aktivno: 20, neaktivno: 39

ALMARO F1

AMSTERDAMER TREIB

BANGOR

BARBARA RZ

BERLICUM-3 ROSAL

BERLIKUMER

BOLERO

CHAMBOR

CHANTAL

CHANTENEY

CLAIRON

DANVERS

DE COLMAR

DOMAĆA ŽUTA

DUWICKER

FEDORA F1 RS

FIGARO F1 RS

FORTO

JOBA

JOSHI

JOSHI RZ

LAGUNA

LANGE ROTE STUMPFE OHNE HERZ

MAJOR

MAKTGÄRTNER

MAYA

MERIDA

MOKUM

MONANTA

NANDA F1

NANDRIN

NANTAISE AMÉLIORÉE

NANTES 6 CAMPO

NANTES-2-TITO

NAPA

NAPOLI

NAVAL

NEGOVIA

NELIX

NERVI

NEVIS

NEWHALL

NEWS

NIAGARA

NOMINATOR

NORWALK

PARANO

PARISJE MARKT

SEFORA

SIRIUS

TAMINO

TEXTO

TINO

VITA LONGA

WICARO

YELLOWSTONE

Šargarepa @ KLUB

Čuveni kulinarski sajt Taste Atlas ponudio je čitaocima begečku šargarepu, u kategoriji ”nove namirnice“. Kako su napisali, ova sorta šargarepe potiče iz Begeča blizu Novog Sada, u Srbiji. Ove šargarepe uzgajane su od sorte Daucus Carota L. Imaju intenzivno narandžastu boju, lako su slatke i bogatog...

Meštani sela Begeč u Južnobačkom okrugu poznati su po proizvodnji šargarepe, ali su otišli korak dalje i napravili jedinstveno piće – rakiju od šargarepe. Kako je preneo list Dnevnik, jedno gazdinstvo u Begeču odlučilo se da napravi i rakiju od ovog povrća, a kako kažu, 20 kilograma šargarepe utroši...

U prodaji imamo sušenu jabuku,sušenu šargarepu,suvu šljivu. Sve neophodne informacije kao i cene su izložene na slici. Proizvode možete poručiti preko instagrama ili na broj telefona :) :)

Maj donosi stabilnije vremenske prilike, znatno je smanjena opasnost od mraza, vlaga i tempereatura zemljišta su u optimalnom odnosu - što doprinosi rastu i napredovanju biljaka i raduje poljoprivrednike. 🌽 Seje se kukuruz šećerac, okopava se i proređuje repa. Na jarim usevima primenjuje se prskanj...

+5

Begečka šargarepa - slatka, sa oznakom geografskog porekla, ima je cele godine, pa se čak izvozi i u zemlje regiona....detaljnije, uskoro na Agroklubu!

+3

Na južnobanatski poljima još ima roda koji se sakuplja, i dok jedni povrtari iz Debeljače, sela uzgajivača šargarepe, peršuna i paškanata, vade zelen iz prošlogodišnje setve, drugi se spremaju za novu. Endre Šike je pripremio sadni materijal iz sopstvene proizvodnje, nešto je i kupio, oko tri jutra...

✅Box Palete - sanduci za voće i povrće✅ ‼BOX PALETE‼ ‼DRVENE PALETE‼ ‼DRVENI ELEMENTI‼ ‼ISKUSTVO I POMOC U DOBIJANJU SUBVENCIJA ZA PODSTICAJ OD DRZAVE‼ https://youtu.be/MYQZ6ObBkDs ☎️+38162/812-4044 www.boxpalete.com facebook.com/boxpalete boxpaletefb@gmail.com ⚠️RADIMO ZA VAS⚠️ Po Vašoj želji i m...

+42

S i s t e m i g a j e n j a j a g o d e. Jagoda se može gajiti na otvorenom polju i u zaštićenom prostoru. Jagoda se u svetu gaji na različite načine, od kojih su najznačajniji: njivsko gajenje sa pokrivanjem zemljišta plastičnom folijom, gajenje u tunelima i plastenicima. Pri njivskom gajenju jagod...

Kakvog li je ukusa meso svinja koje su jele banane i šargarepe? Uskoro na Agroklubu....

+3

Srbija ima veliki potencijal za proizvodnju i plasman sušenog voća i povrća, saopšteno je iz Privredne komore Srbije. Može da se suši sve, od paradajza i maline do jabuka, kajsija, gljiva, šargarepe, šljive. Prošle godine izvoz suve šljive u Rusiju, Sloveniju, Francusku i druge države, vredeo je 15,...

Šargarepa koja ne može da se proda završi u jaslama.