Sinonim: - | Engleski naziv: Tobacco | Latinski naziv: Nicotiana tabacum L.
Duvan se dobro prilagođava klimi i zemljištu, ali se prema uslovima gajenja menjaju njegova morfološka svojstva. Slabiji duvan sadrži manje od 1 % nikotina, srednje jak između 1 i 2 %, a jak više od 2 %. Dobar duvan ne bi smeo imati više od 8 % belančevina jer zbog njih slabije izgara, neugodnog je mirisa, gorkog ukusa i podražava kašalj.
Duvan se gaji radi lišća koje posle sušenja, sortiranja i fermentacije služi kao osnovna sirovina za izradu cigareta, cigara i drugih sličnih sredstava. Uživa se zbog specifičnog i kompleksnog fiziološkog delovanja nekih sastojaka lista na centralni nervni sistem čoveka. Od hemijskih sastojaka lista najvažniji je nikotin, naročito toksičan alkaloid, koji unesen pušenjem ili na drugi način u ljudski organizam u umerenoj količini deluje umirujuće ili nadražujuće, u zavisnosti od stanja nervnog sistema. Uživanju duvana doprinose i drugi sastojci lista, kao što su eterična ulja, smole i drugi. Iz lišća i otpadaka prerade duvana za pušenje dobija se čisti nikotin, koji služi kao insekticid u domaćinstvu i zaštitu bilja («nikotinol») kao i kao sirovina u farmaceutskoj industriji.
Koren je vretenast, dobro razvijen i dobre usisne snage. Prodire u zemljište na dubinu od 1 – 2 m i širi se do 80 cm. Stabljika je uspravna, cilindrična, podeljena na kolenca (nodije) i međukolenca (internodije), prekrivena dlačicama i ispunjena srži. Naraste pola metra do 3 m. listovi se razvijaju na koljencima (nodijima), mogu biti sedeći ili s kraćom peteljkom, srcoliki, jajoliki, eliptični i kopljasti. Na jednoj stabljici može se razviti 20, 30, pa čak i 100 listova. Pokriveni su žljezdanim dlačicama, a u njihovim se glavicama nalaze smole i eterična ulja, koja su važna za kvalitet i aromu duvana. Cvetovi su ružičaste, bele ili žute boje i oblikuju se pojedinačno ili češće u grupama na vrhu glavne stabljike i zaperaka gradeći grozd. Plod je okrugli ili otalasni smeđi tobolac u kome se nalazi više hiljada semena. Masa 1 000 semena je od 0,06 - 0,1 g, a hektolitarska težina iznosi oko 40 – 45 kg.
Za klijanje potrebna je minimalna temperatura od 5 °C, a praktični minimum, pri kojem seme duvana mnogo brže klija i niče iznosi 12 °C. Optimalna temperatura za klijanje je između 25 i 28 °C. Biljke duvana ne podnose niske temperature, pa stradaju čim se temperatura spusti na -1 °C.
Postoje kultivari duvana kratkoga dana, kultivari dugoga dana i neutralni kultivari. Duvan treba mnogo svetlosti, pa će u pregustom sklopu ili zasenjen (korovima, okolnim drvećem i sl.), reagovati smanjenim porastom, tanjim, manjim i finijim listovima, što se može koristiti za izradu cigareta posebnog kvaliteta. Bolja osvjetljenost povećava fotosintetsku aktivnost i nakupljanje ugljenih hidrata, što povećava prinos i kvalitet lista.
Najviše vode duvanu je potrebno dok je u klijalištu (za klijanje semena kao i za pravilan i ravnomeran rast i razvoj rasada). Nakon sadnje na stalno mesto duvan se mora redovno zalivati kako bi se razvilo kalitetno korenje. Kada počne berba, potrebe za vodom smanjuju se sve više kako odmiče faza sazrevanja. Ako postoje mogućnosti za navodnjavanje, u slučaju suše treba obaviti navodnjavanje u vreme intezivnog vegetativnog porasta.
Duvan najbolje uspeva na lakšim, strukturnim, rastresitim i provetrenim zemljištima, slabo kisele do neutralne reakcije. Najbolji položaji za gajenje duvana su zemljišta na brdskim i ostalim nagnutim položajima.
Duvan bi trebalo obavezno uzgajati u plodoredu jer se samo tako može dobiti visok i kvalitetan prinos. Dobre pretkulture su strne žitarice i leguminoze. Zbog nedostatka odgovarajućih površina za proizvodnju duvana, on se najčešće gaji u monokulturi što dovodi do zamorenosti zemljišta, povećanog broja štetočina i zaraza bolestima. Zato se nakon berbe duvana praktikuje setva grahorice ili stočnog graška sa žitaricama, ili setva raži, pa se zelena masa zaore i na taj način popravljaju svojstva zemljišta.
Nakon strnih žitarica i drugih ranih pretkultura izvodi se pliće oranje (oko 10 cm dubine), zatim letnje oranje početkom avgusta i duboko jesenje oranje (oko 30 – 35 cm dubine). Obavlja se i podrivanje, krajem zime drljanje i kultiviranje do setve duvana. Pred sadnju, setvospremačom se priprema zemljište i prave gredice (oko 30 cm visoke).
Stajsko đubrivo može se koristiti na lakim peskovitim i siromašnim zemljištima, 2 – 3 vagona/ha. Stajnjak treba zaorati u osnovnoj obradi zemljišta. Potrebno je đubriti i s oko 500 – 1 000 kg/ha mineralnih đubriva u formulacijama NPK 7:14:21 i 5:20:30. Bolje je koristiti đubriva u kojima je više azota u amonijačnom obliku. Tako se količina azota kreće od 30 – 70 kg/ha, fosfora 70 – 140 kg/ha i kalijuma 100 – 200 kg/ha.
Na manjim površinama, na kojima se ne prave gredice, najčešći međuredni razmak iznosi 75 cm, a u redu 33 – 40 cm. Na plantažama međuredni razmak iznosi 100 cm, a u redu oko 35 cm. Duvan se sadi ručno u redove (ručnom sadilicom napravi se rupa duboka oko 10 cm) ili četverorednim sadilicama na dubinu od 7,5 – 16 cm.
Suzbijaju se korovi hemijskim ili mehaničkim (okopavanje, kultiviranje, plevljenje) putem. Kultiviranje se izvodi posle kiše, kada se zemljište dovoljno prosuši. Prvo kultiviranje izvodi se nedelju-dva nakon sadnje, a iduća kultivacija kada biljke porastu na oko 30 cm visine. Obavlja se i otkidanje cveta i zaperaka jer troše hranjive materije, koje treba usmeriti u listove.
List duvana bere se u tehničkoj zrelosti. Listovi postepeno sazrevaju od baze prema vrhu stabljike. Nedeljno sazrevaju 2 – 3 lista, a berba obično traje oko 2 meseca i može se obavljati ručno ili mašinama. Berba kombajnom obavlja se ako je površina ravna, ako biljke ne poležu, ako ravnomerno sazrevaju i ako su jednolične visine.
Izvor:
ukupno: 61, aktivno: 0, neaktivno: 61
BB JAKA
BH 2
BH 4
BH 9
BURLEY T
DH 10
DH 12
DH 14
DH 16
DH 17
DH 18
DH 19
DH 27
DH 29
DH 33
DH 36
DH8
DH9
DRAVA
DRINA
DŽEBEL
JAKA 23
JAKA 48
JAKA 68
JAKA 7-4/2
JAKA 70
JAKA 87
JAKA V 109/2
JAKA V 125/3
KATA
MV-1
NOVA CRNJA 4-4/3
OTIJA 110-88/3
OTLJA 87
OTLJA 9-18/2
PODRAVAC
POŽEŽANAC
PRILEP 10-3/2
PRILEP 12-2/1
PRILEP 156/1
PRILEP 7
PRILEP 84
PROSOČAN
PV 121/2
PV 143/2
PV 147/1
RAVNJAK 108
ŠEGINOVAC
SLAVONAC
STOLAC 17
SUHUM 959
SVIJETLA HERCEGOVINA 2
SVIJETLA HERCEGOVINA 3
TANČE
VA DK
VELIKI HERCEGOVAC
VH 32
VIRGINIA
VJ-9
VKP 1
VKP 2
Martina Krišto Antelj
pre 5 meseci
🤣🤣👍🏻 Glavno je da se "mali snašA".😉
Vedran Stapić
pre 5 meseci
Uvijek su bili skloni 'umrežavanju' ;)
Martina Krišto Antelj
pre 5 meseci
Haha..i meni .😀 Gruđani pobjedili, preko veze..😄😉
Vedran Stapić
pre 5 meseci
Najbolji dio raštike mi je kuhano sušeno meso. I tko je pobjedio?