Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AKS
  • 03.02.2021. 16:00
  • Nišavski okrug, Mozgovo, Aleksinac

Afrička kuga svinja kod Aleksinca - u toku eutanazija grla

Epidemija je proglašena na teritoriji sela Mozgova, a svakodnevno se ispituje da li se zaraza širi, uzimaju se brisevi i obeležavaju se neobeležene životinje.

Foto: Vedran Stapić (ilustracija)
  • 2.131
  • 324
  • 1

Afrička kuga svinja (AKS) registrovana je u toku prošle nedelje u selu Mozgovo kod Aleksinca u dva domaćinstva. Odmah je ubijeno 11 životinja, koliko je ukupno bilo i zaraženo. Doneta je i mera da se što pre eutanaziraju sve svinje u tom selu kako bi se sprečilo širenje ove bolesti za koju lek ne postoji već je jedini način upravo ubijanje životinja.

Dogovor sa stočarima

Međutim, meštani su se glasno pobunili tražeći da se prvo ispita da li su sva grla zaražena i da se tek nakon toga donese odluka o eutanaziji istih. I na društvenim mrežama moglo se videti oštro negodovanje farmera iz Mozgova povodom mere da se popišu životinje u ostalim gazdinstvima, te ubiju i bolesne i zdrave. Usledilo je nekoliko sastanaka sa nadležnima i kompromis je uspostavljen - neće se ubijati sve svinje, već samo one kod koji se utvrdi prisustvo AKS.

Afrička kuga svinja ponovo u pirotskom okrugu?

Pored prvih 11 svinja koje su eutanazirane, AKS je pronađena u još četiri domaćinstva.

"Grla će biti ubijena kako bismo sprečili dalje širenje zaraze. Sprovode se pregledi svih ostalih, ispituje se njihovo zdravstveno stanje i ona kod kojih bude utvrđena bolest biće eutanazirana. Životinje koje su zdrave stavljaju se u karantin i pratiće se njihovo stanje i svaka promena. Obezbedili smo i lokaciju za ukopavanje ubijenih", navodi predsednik MZ Mozgovo Dragan Radojević napominjući da je dogovor sa meštanima postignut bez problema, da su im nadležni objasnili ozbiljnost situacije, te da postoji razumevanje i sa jedne i sa druge strane.

Epidemija proglašena na teritoriji sela

I opština Aleksinac odmah je reagovala, obavestila nadležne iz Ministarstva poljoprivrede koji su, kako kažu u Aleksincu, u subotu i obišli atar sela.

"Bili su predstavnici Odeljenja veterinarske inspekcije u Beogradu, Odeljenja veterinarske inspekcije u Nišu, Uprave za veterinu, Veterinarskog instituta iz Niša. Obišli su teren, prvobitna odluka je bila da se sprovede eutanazija svih životinja, tu odluku je donela Uprava za veterinu, ali smo kasnije uspeli da se dogovorimo tako da se ne ubijaju sve svinje kako bi domaćini mogli da sačuvaju svoj stočni fond", navodi predsednik opštine Aleksinac Dalibor Radičević.

Epidemija je proglašena na teritoriji sela, a svakodnevno se ispituje da li se zaraza širi, uzimaju se brisevi i obeležavaju se neobeležene životinje kako bi se lakše pratilo njihovo kretanje, a i da bi stočari mogli da dobiju nadoknadu u slučaju da im se grla moraju odstreliti.

ASK u Negotinu: Eutanazirano do 250 svinja - stočari će dobiti novčanu nadoknadu

"Svi će dobiti nadoknadu i to po povoljnijim i većim cenama od tržišnih. Ne moraju da brinu o tome, jer će im za svaku ubijenu svinju biti isplaćen novac, neće biti oštećeni u finansijskom smislu."

Ne zna se kako se pojavila kuga

Iako se pretpostavlja da je AKS stigla od divljih svinja tako što su je lovci doneli iz šume, još uvek se ne može sa sigurnošću potvrditi da je do zaraze zaista tako i došlo, dodaje Radičević.

"Ono što možemo sa sigurnošću da kažemo je da su sami fameri primetili promene, u poslednjih pet do deset dana je bilo obolevanja, veterinar je uradio ispitivanje i utvrdili su da je reč o AKS", navodi naš sagovornik.

Kaže da razume izrevoltiranost meštana ističući da nikome nije prijatno da gleda kako ostaje bez svoje životinje, ali podseća da je u slučaju AKS to jedini način suzbijanja bolesti s obzirom na to da lečenje nije moguće.

"Apsolutno je razmljiv njihov gnev, ali mi nismo suprotstavljene strane. Svima nam je isti cilj - da sprečimo širenje ove neizlečive bolesti i da što manji broj domaćinstava bude obuhvaćen time. Bilo je nerazumevanja sa te strane da li će sve biti eutanazirane ili ne, ali smo uspeli da im izađemo u susret i sačuvamo ono što se može spasiti", objašnjava Radičević.

Odlaganje leševa svinja u selu

Ukop ubijenih se sprovodi u samom ataru sela Mozgovo na parceli koja je u vlasništvu javnog preduzeća "Srbijašume".

"Dobili smo odobrenje da se to uradi na njihovoj lokaciji, jer mesto ukopa mora biti u krugu od tri kilometra od lokacije na kojoj je evidentirana AKS."

Iz opštine Aleksinac i MZ Mozgovo takođe apeluju na sve meštane da ne kriju svoje životinje prilikom obilaska nadležnih inspekcijskih službi već dozvole pregled.

Na pitanja o tačnom broju svinja kod kojih je registrovana AKS u Mozgovu, koliko je životinja eutanazirano, da li se zna kako je došlo do pojave ove bolesti u pomenutom selu, koje su trenutno mere na snazi i na koji način se radi na suzbijanju ove zaraze, kao i kako će se dalje postupati, do objave ovog teksta odgovore iz Uprave za veterinu nismo dobili.


Tagovi

Afrička kuga svinja Mozgovo Aleksinac Eutanazija Dragan Radojević Uprava za veterinu Dalibor Radičević


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao