Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AKS
  • 21.09.2020. 09:00
  • Borski okrug, Negotin

Afrička kuga svinja u Negotinu!

Komandant Štaba za vanredne situacije Vladimir Veličković naveo je da je područje poluprečnika najmanje tri kilometra oko žarišta zaraze u Aleksandrovcu u opštini Negotin proglašeno zaraženim područjem od zarazne bolesti afričke kuge svinja.

Foto: Bigstock/Stramyk
  • 271
  • 235
  • 0

Opština Negotin jedina je u Srbiji gde je registrovana zarazna bolest afrička kuga kod domaćih svinja. Štab za vanredne situacije razmatrao je aktuelno stanje i naložio neophodne mere za suzbijanje širenja zaraze i edukaciju stanovništva, prenosi RTS.

Kako se navodi na sajtu opštine, komandant Štaba Vladimir Veličković naveo je da je teritorija poluprečnika najmanje tri kilometra oko žarišta zaraze u Aleksandrovcu koje obuhvata naseljena mesta; Aleksandrovac, Kovilovo, Rajac i Crnomasnica proglašena zaraženim područjem od bolesti afričke kuge svinja rešenjem Uprave za veterinu.

Potvrđen prvi slučaj afričke kuge svinja u Nemačkoj

Prostor u poluprečniku najmanje deset kilometara oko žarišta zaraze, proglašen je ugroženim od bolesti afričke kuge svinja.

Preduzete sve mere

Savetovano je stanovništvu da sve sumnjive slučajeve oboljenja na svinjama prijavi, kao i da leševe ne ukopavaju sami.

Pirot: Zašto se jedan deo domaćih svinja odvodi u klanicu, a drugi zakopava?

Podsetimo, početkom februara, u pirotskom okrugu, prema nalogu Uprave za veterinu, započeta je kontrola zdravstvenog stanja na afričku kugu svinja (AKS), popisa i obeležavanja domaćih svinja u pojedinim opštinskim selima. Mnoge svinje su do sada eutanazirane, a njihovi leševi zakopavaju se u neposrednoj blizini sela Krupac, što je naročito uznemirilo meštane.

Naloženo je Odeljenju za budžet, finansije i LPA opštine Negotin, da imobiliše sredstva iz budžeta za potrebe angažovanja JKP "Badnjevo" Negotin na uklanjanju, odvoženju i zakopavanju leševa svinja na stočnom groblju u Braćevcu, i ostalih mera koje naloži Republička Veterinarska inspekcija i Štab za VS za teritoriju opštine Negotin.

Preporučeno je da se predsednici saveta Mesnih zajednica i savet MZ na ugroženom području, referenti matičnih područja aktivno uključe u pomoći na sprovođenju naloženih mera.


Tagovi

Afrička kuga svinja Negotin Vladimir Veličković Štab za vanredne situacije Uklanjanje leševa


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...