Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ASK
  • 17.06.2021. 10:00

Afrička kuga u Vršcu - sumnja se da je uginula divlja svinja stigla iz Rumunije

Smrtonosna bolest za svinja stigla je u Južni Banat. Preduzimaju se sve mere, kako se dalje ne bi širila. EFSA predlaže ograđivanje farmi na otvorenom.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 498
  • 108
  • 0

U otvorenom lovištu Vršačkih planina, na potezu između sela Malo Središte i Gudurica, u utorak je pronađen "svež" leš praseta divlje svinje, za koje je analizom utvrđeno da je bilo zaraženo afričkom kugom svinja, pišu Večernje novosti.

Pretpostavlja se da je uginula jedinka došla iz Rumunije, gde je afrička kuga registrovana još pre više od tri godine. Nju je pronašao lovočuvar Šumske uprave "Vršac" na oko 500 metara od granice sa tom zemljom. Takođe, lovočuvari su istog dana sa druge strane planine, prema selu Sočica, pronašli još jedan leš ove divljači, za koji se još čeka potvrda da li je bio zaražen ili ne.

U ovoj situaciji velika odgovornost je na tamošnjim lovcima, čiji je zadatak da prate situaciju na terenu. Uporedo će biti pojačana i kontrola južnobanatskih farmi i seoskih domaćinstava, koje predstavljaju prvu odbrambenu liniju za mnogo veće farme u Bačkoj i Sremu.

Ograde smanjuju rizik od širenja bolesti

Kako je nadavno objavila Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) procenjen je rizik od širenja ove bolesti kroz farme svinja na otvorenom i predložila mere biološke sigurnosti i kontrole za farme na otvorenom u oblastima EU pogođenim AKS-om.

Panel za zdravlje i dobrobit životinja zaključio je da farme svinja na otvorenom nose značajan rizik od unošenja i širenja kuge, ali da bi postavljanje pojedinačnih čvrstih ili dvostrukih ograda na svim farmama svinja na otvorenom u područjima EU-a u kojima je prisutan ASK mogao smanjiti ovaj rizik za najmanje 50 odsto.

Pored toga, sprovođenje sveobuhvatne, objektivne procene biološke sigurnosti na farmama i odobravanje farmi svinja na otvorenom na osnovu njihovog rizika biološke sigurnosti dodatno bi smanjili rizik od unošenja i širenja. Naučno mišljenje se zasniva na dokazima prikupljenim od državnih veterinarskih institucija, udruženja poljoprivrednika i naučne literature.

Inače, afrička kuga je sto posto smrtonosna, jer za nju nema leka. Ukoliko samo jedna jedinka oboli, eutanazija mora da se uradi nad svim svinjama u krdu, kako se bolest ne bi dalje širila. Ne postoji opasnost da se ona prenese na čoveka ili druge vrste životinja.


Tagovi

Afrička kuga svinja EFSA Vršac Divlja svinja Ograde na farmama


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu