Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AKS
  • 24.08.2021. 10:00

AKS: Sikole kod Negotina proglašeno zaraženim područjem

Područje poluprečnika najmanje 10 km oko žarišta zaraze, proglašava se ugroženim od ove bolesti i obuhvata naseljena mesta Popovicu i Brestovac na teritoriji opštine Negotin, Metriš, Dubočane, Glogovica i Salaš na teritoriji grada Zaječara.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 143
  • 529
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede proglasilo je, nakon Šarkamena i Trnjana kod Negotina i Mesnu zajednicu Sikole zaraženim područjem od bolesti afrička kuga svinja kod domaćih grla. Zaraženim područjem proglašena je površina poluprečnika od najmanje tri kilometra u pomenutom naseljenom mestu, prenosi se na sajtu opštine Negotin.

Područje poluprečnika najmanje 10 km oko žarišta zaraze, proglašava se ugroženim od ove bolesti i obuhvata naseljena mesta Popovicu i Brestovac na teritoriji opštine Negotin, Metriš, Dubočane, Glogovica i Salaš na teritoriji grada Zaječara. Mesne zajednice Trnjane i Šarkamen i lovište Negotinska Krajina, koje su već proglašena zaraženim područjem, ostaju i dalje zaražena.

Afrička kuga svinja u selu Trnjane kod Negotina

U cilju suzbijanja i iskorenjivanja afričke kuge svignja na zaraženom području sprovodiće se  neophodne propisane mere.

Kako su prenele Večernje novosti, Uprava za veterinu naložila je na zaraženom području popis svih gazdinstava na kojima se uzgajaju svinje, ali i obeležavanje i registraciju svih neobeleženih svinja uz klinički pregled pod nadzorom veterinarskog inspektora. Zabranjeno je hranjenje svinja pomijama, a naloženo je i niz drugih mera kako bi se ova bolest iskorenila.


Tagovi

AKS Afrička kuga svinja Negotin Zaraženo područje Sikole Domaće svinje


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...