• Francuska alpina
  • 28.07.2015. 09:00

Alpska koza sve popularnija rasa u Srbiji

Alpska rasa koza (francuska alpina), poznata po visokoj mlečnosti i lakoj prilagodljivosti, sve više osvaja naše prostore.

  • 2.835
  • 250
  • 0

Odnos prema kozama na našim prostorima se tokom vremena menjao i prošao kroz različite faze. Tako je koza nekada predstavljala pravo malo bogatstvo - pružala je spas od gladi, a onda je pedesetih godina prošlog veka postala zakonom zabranjena. Trebalo je da prođe više decenija da bi skoro zanemareno kozarstvo, ulazeći na mala vrata, poprimilo značajnije razmere, a da koziji sir postane pravi specijalitet.

Alpska koza
Alpska koza

Današnja proizvodnja je uglavnom okrenuta ka mleku, ali postoji potražnja i za mesom, krznom pa čak i za sapunima od kozijeg mleka. Naravno, još uvek je najviše onih gazdinstava u kojima se mogu naći 1 do 2 grla, ali raste i broj onih koji postaju prave male fabrike kozijih proizvoda sa po par stotina grla. Mlečnost koze, njena ishrana i cena mleka su faktori od kojih zavisi isplativost uzgoja koza, ali nesumnjivo je da kozarstvo donosi dobit koja ima velike mogućnosti za povećanje, kako kroz samo uvećanje stada i boljom organizacijom rada, tako i nabavkom kod nas sve popularnije alpske rase koza.

Fizičke karakteristike alpske koze

Alpska rasa koza, poznata i kao francuska alpina, poreklom je iz švajcarsko - francuskih Alpa, a njen najveći proizvođač je Francuska. U odnosu na većinu drugih rasa, alpska koza je krupnije i grublje građe. Prosečna težina ženke je od 60 do 80 kg, a mužjaka 80 do 100 kg. Svojom pojavom podseća na srnu. Boja dlake može biti siva, bela, crna, riđa, smeđa ili kombinovana, sa obaveznom crnom leđnom linijom, crnim donjim delovima nogu i tamnim trbuhom.

Alpinu odlikuje visoka mlečnost

Jarad alpske koze
Jarad alpske koze

Alpina je pre svega cenjena zbog visoke mlečnosti, koja kod ove rase iznosi 500 do 800 litara u toku jedne laktacije koja traje oko 280 dana ili deset meseci. Muzni vek je 7 do 10 godina, a za to vreme ona okozi 15 do 20 jaradi.

Jajoliki oblik vimena je pogodan za mašinsku mužu. Mleko alpske koze ima veći sadržaj mlečne masti i proteina u procentima u odnosu na neke druge rase i zbog toga je pogodno za proizvodnju kvalitetnih tvrdih i polutvrdih sireva. Mleko i sir su blažeg i prijatnijeg mirisa u odnosu na iste proizvode drugih rasa jer alpine u svojoj ishrani koriste mnogo više vrsta biljaka u odnosu na ostale koze.

Visoka otpornost na bolesti

Pored visoke mlečnosti i plodnosti, alpska rasa koza se odlikuje i visokom otpornošću na bolesti i lakom prilagodljivošću različitim uslovima uzgoja i različitim klimatskim uslovima. Zato je ova rasa zastupljena kao u brdsko - planinskim, tako i u ravničarskim predelima.


Povezana stočna vrsta

Kozarstvo

Kozarstvo

Koze pripadaju među najstarije pripitomljene rase životinja koje su od davnina služile čoveku i davale mu visokovredne proizvode poput mesa, mleka, kože, dlake i stajnjaka.... Pročitaj više »

Tagovi

Kozarstvo Koza Alpina Mlečnost Koziji sir Proizvodnja Muzni vek Otpornost na bolesti Alpska koza Isplativost uzgoja Francuske alpe


Autorka

Dragana Milićević

Dragana Milićević, Zaječar

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi