• Francuska alpina
  • 28.07.2015. 09:00

Alpska koza sve popularnija rasa u Srbiji

Alpska rasa koza (francuska alpina), poznata po visokoj mlečnosti i lakoj prilagodljivosti, sve više osvaja naše prostore.

  • 3.524
  • 250
  • 0

Odnos prema kozama na našim prostorima se tokom vremena menjao i prošao kroz različite faze. Tako je koza nekada predstavljala pravo malo bogatstvo - pružala je spas od gladi, a onda je pedesetih godina prošlog veka postala zakonom zabranjena. Trebalo je da prođe više decenija da bi skoro zanemareno kozarstvo, ulazeći na mala vrata, poprimilo značajnije razmere, a da koziji sir postane pravi specijalitet.

Alpska koza
Alpska koza

Današnja proizvodnja je uglavnom okrenuta ka mleku, ali postoji potražnja i za mesom, krznom pa čak i za sapunima od kozijeg mleka. Naravno, još uvek je najviše onih gazdinstava u kojima se mogu naći 1 do 2 grla, ali raste i broj onih koji postaju prave male fabrike kozijih proizvoda sa po par stotina grla. Mlečnost koze, njena ishrana i cena mleka su faktori od kojih zavisi isplativost uzgoja koza, ali nesumnjivo je da kozarstvo donosi dobit koja ima velike mogućnosti za povećanje, kako kroz samo uvećanje stada i boljom organizacijom rada, tako i nabavkom kod nas sve popularnije alpske rase koza.

Fizičke karakteristike alpske koze

Alpska rasa koza, poznata i kao francuska alpina, poreklom je iz švajcarsko - francuskih Alpa, a njen najveći proizvođač je Francuska. U odnosu na većinu drugih rasa, alpska koza je krupnije i grublje građe. Prosečna težina ženke je od 60 do 80 kg, a mužjaka 80 do 100 kg. Svojom pojavom podseća na srnu. Boja dlake može biti siva, bela, crna, riđa, smeđa ili kombinovana, sa obaveznom crnom leđnom linijom, crnim donjim delovima nogu i tamnim trbuhom.

Alpinu odlikuje visoka mlečnost

Jarad alpske koze
Jarad alpske koze

Alpina je pre svega cenjena zbog visoke mlečnosti, koja kod ove rase iznosi 500 do 800 litara u toku jedne laktacije koja traje oko 280 dana ili deset meseci. Muzni vek je 7 do 10 godina, a za to vreme ona okozi 15 do 20 jaradi.

Jajoliki oblik vimena je pogodan za mašinsku mužu. Mleko alpske koze ima veći sadržaj mlečne masti i proteina u procentima u odnosu na neke druge rase i zbog toga je pogodno za proizvodnju kvalitetnih tvrdih i polutvrdih sireva. Mleko i sir su blažeg i prijatnijeg mirisa u odnosu na iste proizvode drugih rasa jer alpine u svojoj ishrani koriste mnogo više vrsta biljaka u odnosu na ostale koze.

Visoka otpornost na bolesti

Pored visoke mlečnosti i plodnosti, alpska rasa koza se odlikuje i visokom otpornošću na bolesti i lakom prilagodljivošću različitim uslovima uzgoja i različitim klimatskim uslovima. Zato je ova rasa zastupljena kao u brdsko - planinskim, tako i u ravničarskim predelima.


Povezana stočna vrsta

Kozarstvo

Kozarstvo

Koze pripadaju među najstarije pripitomljene rase životinja koje su od davnina služile čoveku i davale mu visokovredne proizvode poput mesa, mleka, kože, dlake i stajnjaka.... Pročitaj više »

Tagovi

Kozarstvo Koza Alpina Mlečnost Koziji sir Proizvodnja Muzni vek Otpornost na bolesti Alpska koza Isplativost uzgoja Francuske alpe


Autorka

Dragana Milićević

Dragana Milićević, Zaječar

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Slatki mali bodljikavi :D