Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dozvola za ispašu
  • 31.05.2022. 18:00

Apsurd: Za ispašu krava u Holadniji potrebna dozvola - stočari protestuju

Za ispašu krava traže posebne dozvole. Kazne stižu, a proizvodnju očekuje neizvesnost.

Foto: Depositphoto/ChiccoDodiFC
  • 229
  • 87
  • 0

Apsurdne sudske odluke su prisilile holandske farmere da glasno i snažno reaguju. Dakle, njihovo pravosuđe insistira na posebnim dozvolama za ispašu, zbog čega su uzgajivači stoke 30. maja ostavili svoje krave u zatvorenom prostoru u znak protesta protiv politike smanjenja emitovanja azotnih jedinjenja.

Fondacija Team Agro NL i Sindikat holandskih farmera LTO su pozvali proizvođače mleka da se pridruže ovom protestu koji je rezultat raznih tužbi, jer uzgajivači ne smeju više da puštaju krave na ispašu bez dodatnih dozvola.

Holandska vekovna tradicija

Vekovna tradicija Holandije su krave na zelenim livadama, a sada se skoro zabranjuje, što je postalo pravno i praktično neizvodljivo. Ove dve organizacije su kampanjom #30MeiKoeUitDeWei pozvale vladu da spreči ovakav ishod. 

84 odsto uzgajivača drži krave na ispaši (Foto: Depositphotos/ivan_dzyuba)

"Bilo bi apsurdno da politika azota istera krave sa pašnjaka. Kampanjom pozivamo Vladu da radi svoj posao kako držanje krava na otvorenom nikada ne bude uslovljeno dozvolama", kaže predsednik LTO-a Sjak van der Tak. Istakao je da se zemlja nalazi u postupku već tri godine posle odluke Državnog veća o azotu.

U ovoj zemlji više od 84 odsto uzgajivača drži krave na otovorenom, a njihov broj i dužina ispaše zavise od uslova.

"Svi se slažu da su krave na pašnjacima kultna slika Holandije i ako se ove tužbe nastave, a Vlada ne interveniše, ta slika će nestati", izjavio je Jap Loders, predsednik tima Agro NL. Istakao je da poljoprivrednici ne mogu svake godine da apliciraju za dozvolu, a njihovo izdavanje je još uvek u zastoju.

Prazni pašnjaci

Nakon tri godine i jednog dana od donošenja ove odluke, 30. maja, želelo se skrenuti pažnja na apsurdnost situacije. Inače, 30. maj je dan kada Holanđani tradicionalno odlaze u seoske sredine i uživaju u slikama sela. Ovaj put pašnjaci su bili prazni, a poljoprivrednici su na društvenim mrežama objavljivali fotografije praznih livada deleći ih sa ministarkom zaštite prirode Kristijane van der Val, ministrom poljoprivrede Henkom Štaghouvrom i Predstavničkim domom.

Od 29. maja 2019. godine, kada je Državni savet doneo ovu odluku, hiljade stočara je bilo u velikoj neizvesnosti oko budućeg poslovanja. Zaustavljena su ulaganja u održivost, izazvane su velike napetosti. Sve što se dešavalo i odluke koje su donete kroz zvanične institucije nisu sprečile mnogobrojne pravne postupke. Najdrastičniji primer je odluka Okružnog suda u Overijselu da pokrajina možda više neće dozvoliti ispašu.

I dok Vlada nudi samo reči utehe, izostaje pravna sigurnost zbog tužbi koje sve više parališu ovaj sektor poljoprivrede i donose neizvesnost.


Tagovi

Holandija 30MeiKoeUitDeWei Azotna jedinjenja Mlečne krave Dozvole za ispašu Emisija gasova


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.