Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pastiri
  • 06.05.2018.

Banat: Ostali bez posla, pa otišli u pastire

Dara Cvetkov i Ivan Radišić brinu o stadima ovaca. Posao nije nimalo lak, a prate ga brojni problemi.

Foto: Verica Matić
  • 703
  • 56
  • 0

Dara Cvetkov iz Zrenjanina odlučila je da postane sama svoj gazda, u situaciji kada je teško doći do posla. Kupila je stado, koje danas ima dve stotine ovaca i jaganjaca, podigla montažni salaš i postala - pastirica. Ipak, poao nije lak, jer na salašu mora da bude 24 sata, a kaže za RTS da nema ni nedelje, ni praznika:

"Teško je, ali je ipak najveći problem tržište, jer nema zagarantovane cene. Kažu nam da je 200 do 300 dinara, a nekada bude i jeftinije. Kažu i da je krenuo izvoz, ali to ne osetimo".

Ivan Radišić iz Melenaca je otišao u čobane, nakon što je ostao bez posla. Potvrđuje da je posao težak, jer su i na kiši, mrazu, suncu. "Plata zavisi od gazde, kao i od samog čobanina. U proseku je oko 20.000 do 30.000 dinara", kaže Ivan.

Banat je nekada imao na desetine hiljada ovaca i krava, ali je većina pašnjaka pusta, kao i brojni salaši. Ipak, u selu Tomaševac, slika je drugačija, a o čemu je reč, pročitajte ovde.


Izvori

RTS


Tagovi

Dara Cvetkov Ivan Radišić Pastir Čobanin Zrenjanin Melenci


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.