Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kazna za balegu
  • 03.08.2022. 15:00

Bavarski stočar kažnjen zbog balege na putu - krave napravile štetu

Jedan stanovnik se žalio da su krave iza sebe ostavile balegu na osnovu čega je pokrenuta tužba. Ko je platio kaznu?

Foto: Depositphotos/nawin_nachiangmai (ilustracija)
  • 285
  • 87
  • 0

Veliko interesovanje medija i javnosti je izazvao slučaj bavarskog stočara Georga Švajgera koji kažnjen je zbog krava koje su zaprljale ulice u Pahu, izveštava Topagrar.

Jedan stanovnik se žalio da su krave iza sebe ostavile balegu na osnovu čega je vlasnik trebalo da plati 128,50 evra. Od tog iznosa je 100 evra kazna, 25 evra su sudski troškovi i 3,50 evra poštanska taksa.

Sporna kravlja balega

Krave su sa pašnjaka u maju poterane na mužu kada je stanovnik primetio balegu. Njegova žalba je prosleđena opštini koja ima "Pravilnik o čistoći i čišćenju javnih puteva" i koja je pokrenula krivični postupak.

"Ako kažnjavanje zbog ovoga postane praksa, to će ugroziti egzistenciju poljoprivrednika", rekao je Švajger.

Stočari redovno kroz selo teraju krda krava (Foto: Blanka Kufner)

Slučaj je izazvao veliko interesovanje, a udruženja poljoprivrednika to vidi kao veliku opasnost za druge stočare koji redovno prolaze kroz selo terajući krda krava jer im se imanja nalaze u središtu naselja. Ako se ovakva praksa nastavi to će značiti gašenje malih farmi, upozoravaju.

Ministar platio kaznu

Na kraju je bavarski ministar ekonomije Hubert Ejvanger je platio kaznu protiv farmera u sporu oko kravljeg balege. Objasnio je da se krave ne mogu prevoziti helikopterom do pašnjaka i ne mogu nositi pelene.

Gradonačelnik Paha Verner Grinbauer je nekoliko puta pokušao da izgladi situaciju. Lokalni odbornici vide opasnost u ovoj presudi, jer bi mogla motivisati druge stanovnike na slične akcije protiv drugih seoskih aktivnosti kao što su: kukurikanja petlova, glasnog oglašavanja životinja i kućnih ljubimaca ili zvonjave crkvenih zvona.


Tagovi

Kažnjen stočar Ministar Kravlja balega Prljanje puta


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.