Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mleka
  • 25.03.2017. 13:30

Baviti se mlekarstvom ili ne?

Borka Bakić iz Porodina uzgaja krave, a njen radni dan traje 17 sati. Iako ima odlične rezultate, svesna je da uložen rad nema adekvatnu naknadu, pa je u nedoumici - da li da nastavi sa uzgojem krava ili ne.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 2.393
  • 235
  • 0

Borka Bakić iz Porodina uzgaja krave, a njen radni dan traje 17 sati. Nakon povratka iz Italije, odlučila je da bude sama svoj gazda. Ona i suprug prvo su uzgajali svinje, ali zbog nestabilne cene odlučili su se za kravarstvo.

Grla visoke mlečnosti

Krave su uvezene iz Austrije, a mleko je ekstra kvaliteta. Ima odlične rezultate, a sarađuje sa obližnjom mlekarom.

"Imamo 10 simentalki i samo jednu holštajnku. Plan je bio da kupimo još junica, ali kad smo odgojili naše, videli smo da ne zaostajemo, kada je u pitanju litraža mleka. One su visoko mlečne krave, neka grla su davala preko 50 litara mleka dnevno. Dnevni prosek kreće se oko 25 litara, po muži", objašnjava Bakićeva.

Izbalansiran obrok

Krave su u vezanom sistemu, a u planu je da se naravi ispust za krave i time da se omoguće mnogo bolji uslovi za život. Dobijaju pravilno izbalansiran obrok - silaža od kukuruza i sirka, senaža od graška i grahorice, lucerka i koncentrat.

Da ili ne?

Borka ima dilemu da li da nastavi sa ovom proizvodnjom, jer je cena mleka oborena, a posao je naporan. Imali su subvncionisani kredit od države za kupovinu krava i premiju. Smatra da shodno uloženom radu, naknada nije srazmerna.

Foto: Print Screen / YouTube


Tagovi

Borka Bakić Porodin Mleko


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner