• Govedarstvo
  • 13.03.2016. 15:30

Belgijsko plavo - bodibilder među govedima

Belgijsko plavo goveče je zbog mutacije na jednom svom genu postalo veoma cenjeno u svetu. Koje su prednosti, a koje mane gajenja ove rase goveda?

Foto: bigstockphotos.com
  • 3.314
  • 131
  • 0

Kako ime kaže, belgijsko plavo goveče potiče iz centralne Belgije. Rasa je nastala 60-ih godina XX veka, mada je nastanak rase počeo dosta ranije, još u drugoj polovini XIX veka. Tada su uvežena grla šorthorn (i malim delom šarole) rase kako bi poboljšala tadašnju populaciju belgijskih goveda. Međutim, 60-ih godina XX veka su se javila grla sa duplom muskulaturom. Tada se pristupilo oštroj selekciji i rezultat toga je današnji "belgijanac".

Belgijsko plavo goveče je rašireno po celom svetu. Vrlo je popularan na Novom Zelandu, u SAD, Kanadi, a ima ga i u Evropi, Brazilu i Argentini.

Koje su osobine ove rase?

Belgijsko plavo goveče je krupna rasa goveda sa veoma izraženom muskuloznošću, zaobljenih linija, oborenih sapi, visoko nasađenog repa i fine kože. Ima fine, ali jake noge. Boja im varira od bele, plavkaste, crne do kombinacije ovih boja, mada se mogu javiti genotipovi sa crvenom bojom. Rasa je generalno mirnog temperamenta.

Telesna masa odraslih mužjaka varira od 1.100 do 1.300 kg, sa visinom grebena 145 do 150 cm, dok krave mogu dostići telesnu masu od 900 kg i visinu grebena do 140 cm. Budući da je tovna rasa, vrlo je ranostasna, u priplod može ući već sa 12 meseci, ali se ipak preporučuje da se u priplodu koristi kasnije, barem sa 14 meseci. Kada se pare u čistoj rasi, teljenja su veoma teška, budući da je telad veoma krupna. Često zbog toga plotkinje moraju da se podvrgnu carskom rezu, što im značajno skraćuje proizvodni vek. Ukoliko se koristi kao terminalna rasa u programima ukrštanja u tovu, ti problemi su svedeni na minimum. Što se tiče mlečnosti, količina mleka koju krava proizvede je dovoljna da se odgaji tele.

Dupla muskuloznost je rasna karakteristika, koja počinje da se ispoljava u uzrastu od 4 do 6 nedelja. Jedna greška na genu je odgovorna za ogroman rast mišića. Belgijsko plavo goveče poseduje gen koji kontroliše lučenje miostatina, proteina koji normalno stopira rast mišića posle određenog uzrasta. Selekcijom i metodama odgajivanja ovaj "defekt" je pažljivo prenošen kroz generacije više od jednog veka, bez znanja šta zapravo izaziva ovu duplu muskuloznost. Gen se prenosi dominantno, te se i u ukrštanju sa drugim rasama može koristiti u cilju proizvodnje veće količine mesa. Zbog ove greške u genetskom kodu dolazi do povećanja broja mišićnih vlakana (hiperplazija), usled koga se mišićne partije uvećavaju, i ovoj rasi daju karakterističan izgled.

Tovne karakteristike ove rase su odlične, te randman može ići i do 80% (pa čak u ekstremnim slučajevima i preko toga). Meso je mekano, sočno i ukusno. Belgijsko plavo ima bolju muskuloznost od šarolea, ali i veću mlečnost i dnevni prirast. Takođe, ranostasniji je od šarolea. Ova rasa može da ima i do 40% više čistih mišića od drugih rasa.

Zdravstveni problemi rase

Zdravstveni problemi kod ove rase su brojni. Kod teladi može doći do pojave uvećanja jezika i ukočenosti nogu čime im je otežano, gotovo onemogućeno, hranjenje što dovodi do rane smrti. Takođe, veliki broj grla pati od srčanih i respiratornih problema. U skoro svim zapatima, carski rez je normalna pojava, budući da su telad veoma krupna i izazivaju teška teljenja. U pojedinim zapatima, teljenje krava carskim rezom dostiže neverovatnih 90% od svih teljenja. Kada se koriste u programima ukrštanja sa drugim mlečnim ili tovnim rasama, povećavaju prinos mesa u trupovima 5 do 7% u zavisnosti od majčinskog genotipa.

Meso - ekskluzivni delikates

Zbog specifičnih problema u reprodukciji i gajenju ove rase, njena zastupljenost ne zadovoljava potražnju za njenim mesom. Iako kod ove rase postoje određeni problemi, meso im je veoma kvalitetno. Budući da je veoma retko na tržištu, meso ove rase dostiže ogromne cene, i služi se u najelitnijim restoranima. Meso je mekanije i sočnije od mesa drugih rasa.

Foto: bigstockphotos.com;dws


Tagovi

Goveda Teljenje Belgijsko plavo Tov Meso Ekskluzivno Carski rez


Autor

Bogdan Cekić

Više [+]

Master inženjer poljoprivrede, zaljubljenik u prirodu i aktivan borac za zaštitu životne sredine.