Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zemljoradnička zadruga "K i S 2017"
  • 15.12.2017. 12:30

Bespovratno 50.000 evra za ovčarstvo

Sa 50.000 evra državnog novca petoro zadrugara odlučio je kupi 200 umatičenih ovaca - il de frans i svrljiške ovce. Cilj je da povećaju broj grla i razviju ovčarstvo, oslanjanjući se na trgovinski sporazum sa Kinom o izvozu jagnjećeg mesa

Foto: Esad Hodžić
  • 2.996
  • 141
  • 0

Novoosnovana zemljoradnička zadruga "K i S 2017" iz Cerovca kod Kragujevca dobila je 50.000 evra od Vlade Srbije u okviru projekta "500 zadruga za 500 sela". Ugovor je, kako je naznačeno, potpisan 5. decembra, a ova zadruga je jedina od 22 koje su izabrane, dobila bespovratni novac.

Šta može da se kupi za 50.000 evra?

Pomenutu sumu dobila je zadruga koja trenutno ima petoro članova i upotrebiće ga, kaže direktor zadruge Goran Dunić, za kupovinu 200 ovaca.

"Planirali smo da kupimo 60 ženskih grla rase Il de frans i pet muških i još 120 sjeničkih ovaca. Zadrugari će dobiti grla i u obavezi su da priplodni materijal prosleđuju novim zadrugarima. Tako ćemo uvećavati broj visoko kvalitetnih umatičenih ovaca na području Šumadije", izjavio je Goran Dunić, direktor ove zadruge.

Zadruga za sada broji pet članova, troje iz sela Cerovac i dvoje iz Donjih Grbica. Oni već gaje ovce, te su odlučili da objedine interese i sa novcem iz državnog budžeta poboljšaju rasni sastav ovaca. Od tog novca, navode, kupiće i stočnu vagu i mašinicu za šišanje ovaca.

Sjeničke ovce (Foto: Esad Hodžić)

Viši status za stočarstvo

Plan je, kako kaže Saša Kostić, direktor Centra za ruralni razvoj u Cerovcu, da ovčarstvo u Šumadiji dobije viši status, jer za to svakako ima uslova.

"Projekcija je da bi za tri godine ovih 50.000 evra budžetskih para trebalo da se isplati. U pitanju su produktivne rase, te bi za ovaj period broj od 200 grla trebalo da naraste na hiljadu. Ovo je prvi put od 1999. godine da, Il de frans ili uopšte bilo koju plemenitu rasu, uvozimo u Šumadiju. Zbog toga nam je rasni sastav slab i to je bio jedan od kriterijuma da zajedno sa ovom zadrugom osmislimo projekat baš u oblasti ovčarstva. Takođe, povećaće se i broj umatičenih grla i gazdinstva će imati veći interes da uzgajaju ovce", kaže Kostić.

U Šumadiji je umatičeno tek 15 odsto od ukupnog broja grla. Statistika kaže da u okolini Kragujevca ima oko 20 farmi ovaca sa 50 grla. Ukupno je oko 4.000 ovaca ili, kako su statističari izračunali, devet ovaca po domaćinstvu koje ih gaji.

Oslanjanju se na trgovinski sporazum sa Kinom

Skupština grada Kragujevca podržala je ovaj projekat, jer od 8.800 registrovanih domaćinstava tek 20 odsto se bavi stočarstvom, te će i ona sama iz svog agrarnog budžeta najviše novca od 25 miliona dinara planiranih, iduće godine izdvojiti za voćarstvo i stočarstvo.

Skupština grada Kragujevca

"U planu je osnivanje Centra za ovčarstvo i Repro-centra, koji bi postao rasadnik za Šumadiju. Ovčarstvo nije previše zahtevno i može da se kombinuje sa ratarstvom, povrtarstvom i voćarstvom", kaže Damjan Srejić, član Gradskog veća za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Svi koji učestvuju u ovoj zadrugarskoj priči kažu da se oslanjaju na spoljno-trgovinski sporazum, koji je potpisan sa Kinom o bescarinskom izvozu jagnjećeg mesa. Cilj im je da upravo zbog toga omasove proizvodnju ovaca, nadajući se da će dobiti dobru otkupnu cenu i siguran plasman na tržište.

Foto: Biljana Nenković


Tagovi

Ovce Zadruga 500 zadruga za 500 sela Vlada Srbije Il de frans Svršljipka ovca Goran Dunić Damjan Srejić Kragujevac Centar za ovčarstvo Rasni sastav Umatičena grla


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!