Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Brdski konj
  • 03.12.2019. 08:00

Brdski konj više nije ekstremno ugrožena vrsta - ima 283 grla u 8 država

Nakon sezone ždrebljenja, broj konja ove autohtone pasmine, se povećao i više nije u zoni ekstremno ugroženih vrsta.

Foto: Facebook/Enver Žiga
  • 481
  • 100
  • 1

Da je broj autohtone vrste brdskog konja pao ispod 200, pasmina bi bila izbrisana iz registra. Zahvaljujući zaljubljenicima u ove plemenite životinje, rasa nije više ekstremno ugrožena. 

Svako novo ždrebe bilo je veliki pomak u očuvanju rase. Ipak, upornim i strpljivim radom uz primenu najstrožijih mera selekcije, uzgajivači su u 2019. godinu ušli sa brojem konja koji je već bio iznad utvrđenog minimuma.

Spašeni konji iz ergele "Borike"

Enver Žiga, predsednik Upravnog odbora Međunarodnog udruženja uzgajivača bosanskog brdskog konja podsetio je kako početak ove godine nije puno obećavao. Naime, u martu je ergela "Borike" prestala sa radom, a na tom mestu nije ostao nijedan konj. 

Ergela na Borikama nakon 125 godina više ne postoji

"Zahvaljujući našim naporima uspeli smo da sačuvamo sve konje bivše ergele, a posebno je značajno da su sve rasplodne kobile i dva glavna pastuva linija, Miško i Barut otišli na jedno mesto. Krdo znači nije izgubljeno, a što je isto tako važno osnovana je nova ergela i svi konji su odmah dobro smešteni, a tokom leta imali su dovoljno trave i vode", naglasio je Žiga. 

Broj dostignut nakon sezone ždrebljenja je obećavajući. Naime, dobijeno je 25 ždrebadi, 17 ženskih i osam muških. 

117 konja brdske pasmine uzgojeno u čistoj krvi

Žiga kaže kako ovako povoljnu razmeru ne pamte ni najstariji uzgajivači jer obično bude 50 odsto muških, 50 odsto ženskih. "Tako smo imali i rekordan broj ždrebadi i rekordnu razmeru u korist ženske ždrebadi. Naše četiri ergele "Žiga", "Jezero", "Sava" i "Bosnian mountain horse" i nekoliko manjih uzgajivača sada imaju 117 konja ove pasmine uzgojenih u čistoj krvi. To je više nego dobra osnova za dalji selektivni uzgoj", istakao je Žiga.

Pored 117 konja u BiH, Bosanski brdski konj se uzgaja u još 7 država. Srbija ih ima 23, Hrvatska takođe 23, Slovenija 70, Švajcarska 15, Nemačka 25, Holandija osam i Austrija dva. 

Podsetimo, brdski konj je izuzetno dobre telesne građe, nesrazmerne snage, otporan na bolesti, snažne konstitucije i velike izdržljivosti. Vrlo dobro se prilagođava na klimatske uslove područja na kom se nalazi, a zadovoljava se skromnom ishranom i smeštajem. 


Tagovi

Brdski konj Autohtona pasmina Ergela Borike Enver Žiga Konj Miško


Autor

Admir Hodžić

Više [+]

Magistar agronomije, sa orijentacijom na ruralni razvoj, inovacije i proizvodnju zdravstveno ispravne hrane. Istražuje, analizira i deli zanimljive agro teme.