Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • STIPS
  • 29.11.2023. 16:30

Cena prasadi se izjednačila sa cenom jagnjadi

Cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma išla i preko 500 din/kg.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 527
  • 66
  • 0

U klanicama na području Šapca i okoline, došlo je do pada otkupne cene teladi, simentalske rase, pošto je dominirao iznos od 730 din/kg. Otkupna cena krava za klanje bila je niža u odnosu na prethodni period prema izveštaju reportera STIPS iz Požarevca, u klanicama na području braničevskog regiona. Dominirao je iznos od 220 din/kg. Obim otkupa bio je prosečan. 

Pad otkupne cene krava za klanje zabeležen je, takođe, i u klanicama na području šumadijskog regiona, jer su odgajivači za otkupljena grla najčešće dobijali 250 din/kg. Pored njih vršen je otkup teladi simentalske rase telesne mase do 160 kilograma, po ceni od 800 din/kg i tovni bikovi telesne mase od 350 do 480 kilograma, po dominantnoj ceni od 330 din/kg. Klaničari sa područja jablaničkog regiona, su u sedmici za nama, otkupljivali tovne bikove, simentalske rase, telesne mase preko 500 kilograma, po ceni od 350 din/kg i krave za klanje, po dominantnoj ceni od 230 din/kg.  

Prasad od čak 550 din/kg

Dominantna otkupna cena prasadi, telesne mase od 16 do 25 kilograma, dostigla je iznos od čak 550 din/kg u klanicama na području Šapca i okolnih mesta. Viša je bila i otkupna cena tovnih svinja, telesne mase od 80 do 120 kilograma, jer su odgajivači dobijali 275 din/kg za otkupljena grla.

Rast prodajne cene tovnih svinja, telesne mase od 80 do 120 kilograma, zabeležen je na pijaci žive stoke u Kragujevcu, uprkos dosta dobroj ponudi. Najčešće su se mogli pazariti za 300 din/ kg. Klaničari sa područja šumadijskog regiona po višim su cenama u odnosu na prethodni period otkupljivali prasad telesne mase od 16 do 25 din/kg, obe kategorije tovnih svinja i krmače za klanje. Dominantna cena prasadi iznosila je 500 din/kg, za tovne svinje su u zavisnosti od kategrorije grla plaćali od 240 do 300 din/kg, a za krmače za klanje 230 din/kg.

Cena jagnjadi se izjednačila sa cenom prasadi

Otkupna cena jagnjadi se izjednačila sa otkupnom cenom prasadi u klanicama na području Mačvanskog regiona uprkos dobroj ponudi ove kategorije ovaca jer je dominirao iznos od 550 din/kg. Protekle su sedmice reporteri STIPS iz Kragujevca zabeležili rast cene jaradi pošto je dominirao iznos od 350 din/kg, za prodaju je dovezeno desetak grla. Pored jaradi bilo je u ponudi jagnjadi po ceni od 500 din/kg, dviski po ceni od 210 din/kg, ovaca za 180 din/kg i koza po ceni od 120 din/kg.

Cena jagnjadi - 500 din/kg

Uprkos dobroj ponudi jagnjadi protekle sedmice na stočnoj pijaci u Čačku povećano interesovanje kupaca uslovilo je dalji rast cena pa je dominirao znos od 480 din/kg. Rast otkupne cena ovaca zabeležen je protekle sedmice u klanicama na području Šumadijskog regiona jer je domiirao iznos od 190 din/kg. Obim otkupljenih grla bio je prosečan kao i predhodni sedmice.

Ovce su bile skuplje i na pijaci žive stoke u Vranju pošto je dominirao iznos od 190 din/kg. Za razliku od njih niža je bila cena jaradi jer s se najčešće mogli pazariti za 380 din/kg. Na stočnoj pijaci u Leskovcu su se u periodu od 20. do 26. novembra mogli pazariti jagnjad po dominantnoj ceni od 450 din/kg, jarad za 350 din/kg, ovce za koje je trebalo izdvojiti 200 din/kg i koze po dominantnoj ceni od 170 din/kg.


Izvori

STIPS


Tagovi

STIPS Cena teladi Cena krava za klanje Cena bikova Cena prasadi Cena tovnih svinja Cena ovaca Cena jaradi Cena dviski Cena koza


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P