Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cene stoke
  • 11.04.2024. 09:00

Cena prasića do 650 din/kg, bikovi do 380 din/kg

U klanicama na području podrinjskog regiona poskupele su ovce, u odnosu na prethodnu sedmicu. Uglavnom su otkupljivane za 220 din/kg.

Foto: Dinka Bogunović
  • 295
  • 53
  • 0

Tovni bikovi simentalske rase, teži od 500 kilograma, prodavani su protekle nedelje u klanicama nišavskog regiona po ceni od 380 din/kg. Krave za klanje bile su skuplje u Podrinju, gde su otkupljivane najčešće za 280 din/kg, prenosi STIPS.

U klanicama na području braničevskog regiona evidentiran je rast otkupne cene krava za klanje simentalske rase, a uglavnom su otkupljivane po ceni od 230 din/kg. Klaničari sa ovog područja otkupljivali su telad simentalske rase po ceni od 550 din/kg i tovnu junad težine od 350 do 480 kilograma po dominantnoj ceni od 500 din/kg. Na stočnoj pijaci u ovom gradu cene teladi i tovne junadi bile su identične, dok je cena krava za klanje bila niža za 10 din/kg.

Na području raškog regiona, najčešća otkupna cena teladi simentalske rase težine do 160 kiograma iznosila je 800 din/kg. Za otkupljene bikove iste rase težine do 160 kilograma, odgajivači su dobijali 365 din/kg, a za krave za klanje 280 din/kg. Na pijaci žive stoke u Obrenovcu nije bilo prodaje teladi, tovne junadi i ostalih kategorija goveda.

Prasići poskupeli u Podrinju

Na stočnoj pijaci u Čačku zabeležen je rast cena obe kategoriije prasadi. Grla teška do 15 kilograma najčešće su se mogla pazariti za 600 din/kg, a prasići od 16 do 25 kilograma za 550 din/kg.

Rast otkupne cene prasadi, telesne mase od 16 do 25 kilograma, evidentiran je i u klanicama na području podrinjskog regiona, jer je dominirao iznos od 650 din/kg. Otkupna cena tovnih svinja, telesne mase od 80 do 120 kilograma iznosila je 245 din/kg u klanicama na području južnobanatskog regiona, što ukazuje na rast u odnosu na prethodnu sedmicu.

Za razliku od njih, niža je bila otkupna cena tovljenika u klanicma na području Šapca i okolnih mesta, jer se otkup ove kategorije svinja obavljao najčešće po ceni od 220 din/kg. Pad otkupne cene tovljenika, telesne mase od 80 do 120 kilograma, evidentiran je u klanicama na području srednjebanatskog regiona, jer je domnirao iznos od 240 din/kg.

Na pijaci žive stoke u Obrenovcu prodajna cena obe kategorije prasadi bila je izjednačena, jer su se i grla težine do 15 kilograma i od 16 do 25 kilograma mogla pazariti za 600 din/kg.

Cena jaganjaca do 600 din/kg

Uprkos dobroj ponudi jagnjadi na pijaci žive stoke u Čačku, tokom prve sedmice aprila došlo je do rasta cene. Prodavali su se najčešće odvijala po ceni od 550 din/kg.

U klanicama na području podrinjskog regiona poskupele su ovce, u odnosu na prethodnu sedmicu. Uglavnom su otkupljivane za 220 din/kg. Najčešća prodajna cena jagnjadi iznosila je 600 din/kg na pijaci žive stoke u Obrenovcu. Za šilježad su kupci trebali da izdvoje 400 din/kg, a za ovce 300 din/ kg.

Dominantna prodajna cena jagnjadi bila je takođe 600 din/kg i na stočnoj pijaci u Nišu, jer je ponuda ove kategorije ovaca bila veoma slaba.


Izvori

STIPS


Tagovi

Cene stoke Stočne pijace Cena prasića Cena jaganjaca Cena krava Cena teladi Cena bikova STIPS


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".