Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cene stoke
  • 15.05.2024. 16:00

Cena prasića do 680 din/kg, najniža cena jagnjadi 460 din/kg

Klaničari sa područja braničevskog regiona otkupljivali su telad simentalske rase u kategoriji do 160 kilograma i tovnu junad u kategoriji od 350 do 480 kilograma, a otkupne cene bile su na prošlonedeljnom nivou.

Foto: Depositphotos/kacklon
  • 1.303
  • 137
  • 0

Cena teladi simentalske rase težine do 160 kg bila je u padu protekle nedelje na stočnoj pijaci u Užicu, a najčešće je iznosila 650 din/kg. Krave za klanje iste rase u ovom regionu otkupljivane su za 270 din/kg, prenosi STIPS.

Klaničari sa područja braničevskog regiona ponovo su protekle sedmice otkupljivali krave za klanje, a dominantna cena iznosila je 200 din/kg. Otkupljivali su i telad simentalske rase u kategoriji do 160 kilograma i tovnu junad u kategoriji od 350 do 480 kilograma, a otkupne cene bile su na prošlonedeljnom nivou.

U klanicama na području Beograda i okoline došlo je do blagog pada otkupne cene tovnih bikova simentalske rase težine iznad 500 kilograma, a dominirao je  iznos od 370 din/kg. Otkupne cene tovnih bikova u ovoj kategoriji i krava za klanje su mirovale u klanicama na području jablaničkog regiona, a i obim otkupa nije se bitnije menjao.

Cena prasića - kako gde

Klaničari sa područja podrinjskog regiona po višim cenama su otkupljivali prasad, težine od 16 do 25 kilograma, od odgajivača, a dominantna cena dostigla je 680 din/kg. Zbog slabe ponude, u klanicama na području južnobanatskog regiona, otkupna cena prasadi težine od 16 do 25 kilograma, iznosila je 650 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Čačku bile su niže cene obe kategorije prasadi. Za grla u kategoriji do 15 kilograma kupci su trebali da izdvoje 500 din/kg, a za prasiće od 16 do 25 kilograma 480 din/kg. Glavni razlog je dobra ponuda, a slabija tražnja ovih kategorija svinja.

Pad prodajne cene prasadi evidentiran je i na stočnoj pijaci u Kragujevcu, a grla težine od 16 do 25 kilograma prodavana su za 500 din/kg. Prasad težine od 16 do 25 kilograma bila su jeftinija i na pijaci žive stoke u Kraljevu, jer je dominirao iznos od 550 din/kg.

U klanicama na području podunavskog regiona pale su otkupne cene tovnih svinja težine od 80 do 120 kilograma, jer je dominirao iznos od 270 din/kg. Na pijaci žive stoke u Smederevu zabeležen je pad cene prasadi u kategoriji od 16 do 25 kilograma, na 550 din/ kg. Niže su bile i otkupne cene obe kategorije tovnih svinja, pa se prodaja u zavisnosti od težine kretala od 280 do 310 din/kg.

Pada cena jagnjadi

Na pijaci žive stoke u Čačku evidentiran je pad prodajne cene jagnjadi, a dominirao je iznos od 500 din/kg. U ponudi je bilo dviski, po dominantnoj ceni od 200 din/kg i ovaca, kod kojih je dominirao iznos od 170 din/kg.

Otkupna cena jagnjadi bila je niža u sedmici za nama i u klanicama na području Podrinja, jer je protekle sedmice dominirao iznos od 550 din/kg. Klaničari sa područja podunavskog regiona su protekle sedmice oborili otkupnu cenu jagnjadi na dominantnih 460 din/kg.

Slabo interesovanje kupaca za jagnjadima uslovilo je pad cene ove kategorije ovaca na stočnoj pijaci u Obrenovcu, a dominirao je iznos od 550 din/kg. U Pirotu, sa druge strane, zabeležen je rast otkupne cene jagnjadi, a preovladavala je cena od 600 din/kg.

Na pijaci žive stoke u Leskovcu jagnjad su se mogla pazariti za 500 din/kg, jarad za 400 din/kg, ovce po ceni 235 din/kg, a koze za 120 din/kg.


Izvori

STIPS


Tagovi

Cene stoke Cena tovnih svinja Cena bikova Cena prasadi Cena jagnjadi Cena krava STIPS


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kada mali folkloraši Kulturno umetničkog društva "Vrelo" iz Rakovca, kod Bujanovca, na nekom od nastupa zaigraju neko od čuvenih vranjanskih narodnih kola, publika ih uvek nagradi gromkim aplauzom.