Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište svinja
  • 25.03.2022. 18:00

Cene svinjetine rastu. Da li mogu da pokriju cene troškova?

Proizvođači se nadaju da će popuštanje korona mera, praznici i lepo vreme povećati potražnju za svinjetinom.

Foto: Depositphoto/Depositphotos/info.cineberg.com
  • 1.129
  • 171
  • 0

U Nemačkoj se nastavlja trend rasta cena svinja za klanje što znači i oporavak tog sektora, a stručnjaci očekuju da će se trenutna situacija na tržištu nastaviti i u narednoj nedelji, piše Agrarheute.

Prosečna cena na internet tržištu svinja prešla je granicu od dva evra.

"Ovo pokazuje da na spot tržištu postoji dalji prostor za poboljšanje", navodi Interesna grupa uzgajivača svinja (ISN) u svojoj oceni aukcije. Međutim, upozoravaju, povećanje ne sme da sakrije činjenicu da su cene svinja od 2,40 do 2,60 evra neophodne za pokrivanje troškova proizvodnje koji su se enormno visoki.

Slična situacija na tržištu Evrope

Situacija u svinjarskom sektoru je slična u drugim evropskim zemljama. Rastu cene, ali još više troškovi. Mnogi proizvođači se nadaju da će ovaj trend da se nastavi i osigura im zaradu. Ograničenja vezana za koronu ukidaju se u mnogim zemljama, Uskrs je pred vratima, lepo vreme podstiče ljude na roštiljanje, a fudbalski stadioni se ponovo pune, objašnjava ISN. 

Kina još uvek ne kupuje veće količine, ali evropski izvoznici beleže dobru potražnju iz Azije. ISN primećuje da sve veća potražnja na domaćem tržištu nadmašuje raspoloživu ponudu u većini zemalja EU.

Troškovi i dalje nisu pokriveni? (Foto: Depositphotos/Tsekhmister)

Teže svinje ukazuju na dodatni trošak

Kada je reč o Nemačkoj koja diktira stanje na tržištu, za period od 24. do 30. marta VEZG je navedena je cena svinje od 1,92 evra/kg po indeksnom bodu, a porasla je za sedam centi u odnosu na prethodni listing. Raspon se kreće između 1,92 i 1,97 evra po kilogramu i ukazuje na dalji trend rasta. 

Broj onih koje su registrovane za stavljanje u promet iznosi 235.400, a njihova prosečna masa klanja je 97,5 kg što je za 0,6 kg više u odnosu na prethodnu sedmicu. To ukazuje da su tovljenici više zadržavani na farmama što je bio dodatni trošak za uzgajivače.

Cena prasadi od 25 kg za period od 21. marta do 27. marta iznosi 58 evra po komadu što je tri evra više nego prethodne sedmice. Oni se i dalje mogu brzo prodati uprkos nešto staloženijoj potražnji.

Kretanje na tržištu svinja za klanje pokazuje da mali asortiman vrlo brzo i lako pronalazi kupce. Za period od 24. do 30. marta cena je 1,30 evra po kilogramu. U odnosu na prethodnu nedelju, prosečna je povećana za dodatnih 10 centi, a raspon je između 1,25 i 1,40 evra. 


Tagovi

Svinjetina Prasići Prasci Tržište svinja Cene svinja Rast cena


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!