Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljsko meso
  • 22.02.2019. 16:00

Češka kontroliše poljsku govedinu, Varšava preti kontrolom češkog piva

Češka je počela obavezne kontrole govedine uvezene iz Poljske nakon skandala sa prodajom mesa od bolesnih krava i najnovijih 700 kilograma mesa sa salmonelom, a poljski ministar poljoprivrede zapretio je odmazdom da će Poljska uvesti obavezne kontrole češkog piva.

Foto: Bigstock/ sutiporn
  • 145
  • 35
  • 1

Češke nasumične pooštrene kontrole nakon skandala da je iz Poljske iz jedne klanice u Evropsku uniju izvezeno meso bolesnih krava, bez veterinarske potvrde pri klanju, otkrile su da je u Češku uvezeno sada 700 kilograma govedine zaražene salmonelom, a deo je otišao u maloprodaju i u Slovačkoj, prenosi Danas. 

Informisana Evropska komisija 

Češki ministar poljoprivrede Miroslav Toman je rekao da je državna veterinarska uprava informisala preko sistema za brza upozorenja Evropsku komisiju i poljske organe.

"Takođe, hitno se uvode vanredne mere i sva govedina koja se uvozi iz Poljske mora pre nego što pođe na tržište da prođe kontrole u laboratoriji da li je bezbedna za zdravlje. Dogovorio sam se sa ministrom unutrašnjih poslova Janom Hamačekom da policija pojača kontrole na celoj teritoriji Češke",  kazao je Toman. 

Skandal sa 9,5 tona mesa od bolesnih krava izvezenih u 14 zemalja Evropske unije i češki i slovački ministar poljoprivrede iskoristili su da apeluju na Čehe i Slovake da kupuju meso i namirnice domaće proizvodnje.

U namirnicama tehnička so umesto jestivih 

Na sajtu češkog Ministarstva poljoprivrede u upozorenju o kontrolama govedine iz Poljske našlo se i podsećanje na ostale ranije poljske skandale, između ostalog i na tehničku so umesto jestive u namirnicima, radi većeg profita kod nekih poljskih proizvođača.

"Deo poljoprivrednika mi kaže direktno: treba da počnemo vrlo temeljno da kontrolišemo češko pivo. Da li je uvek odgovarajuća temperatura, rok trajanja, sastojci, alkohol. Ne želim da vraćam istom merom, ali ako nas stalno budu ucenjivali, ako neko igra svoju političku igru, svejedno Češka ili neka druga zemlja i ako kleveće poljske namirnice, nemamo drugi izlaz nego da i mi počnemo veoma temeljno da kontrolišemo", kazao je na uvedene češke kontrole poljski ministar poljoprivrede Jan Kžištof Ardanovski poljskom radiju TOKFM.

Poljski predsednik Andžej Duda je demonstrativno pred kamerama poljskih televizija na sastanku sa poljskim poljoprivrednicima probao i naglas hvalio bifteke od domaće govedine kojom su ga ugostili domaćini, a ministar Ardanovski naglašavao je da je ne samo ukusna i sočna kako kaže predsednik Duda, već i bezbedna po zdravlje.

Vest koja je šokirala evropske potrošače

Podsećamo krajem januara vest koja je stigla iz Poljske šokirala je evropske potrošače. Naime, tajni snimci koje su napravili istraživački novinari televizije Supervizjer, prikazuju kako se izuzetno bolesne krave krijumčare u klanicu u Poljskoj, te prodaju sa malo ili nimalno veterinarske inspekcije.

Noću klali bolesne krave - meso završava na EU tržištu?

Ova je vest izazvala uzbunu oko standarda kvaliteta u jednom od najvećih izvoznika mesa u Evropskoj uniji. U 2017. godini, prema najnovijim dostupnim podacima UN-a Comtrade, Poljska je izvezla više od 415 miliona kilograma govedine, vredne više od 1,5 milijardi dolara. Podaci za HMRC za tu godinu pokazuju da je Velika Britanija, jedno od najvećih poljskih tržišta za meso, kupila 16 miliona kilograma govedine (sveže, smrznute i iznutrice), vredne 64 miliona dolara.


Izvori

Danas.rs


Tagovi

Neispravno meso Bolesne krave Poljska Kvalitet hrane Poljska govedina Miroslav Toman Andžej Duda


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.