Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mleko
  • 30.03.2022. 13:00

Crnogorce muči uvoz mleka iz Srbije - Šapčani prosipaju svoje

Vlado Lakić ispred crnogorskog Udruženja stočara rekao je da prerađivači za otkup mleka iz Srbije daju 48 centi (56 dinara) po litru, te da je pitanje za Vladu i ministarstvo zašto i njima ne daju istu sumu.

Foto: Glas Podrinja
  • 487
  • 129
  • 0

Nekoliko desetina stočara, proizvođača mleka, okupilo se juče ispred Ministarstva poljoprivrede Crne Gore, kako bi performansom najavili obustavu isporuke mleka crnogorskim mlekarama, pišu podgoričke Vijesti.

Bidone mleka, koje su doneli ostavili su na pločniku, a ranije su pozvali zainteresovane institucije kao što je Crveni krst ili Vojska i socijalno ugrožene građane da to uzmu kako ga ne bi prosipali.

I proizvođači u Bosni i Hercegovini zapretili su obustavom isporuke mlekarama, ukoliko do 10. aprila ne pristanu na novu otkupnu cenu od 0,95 KM (56 dinara) po litru. Trenutno je prosečna oko 0,60 KM (35 dinara). Fakturisanje po novoj otkupnoj ceni sirovog mleka najavljeno je od 1. aprila, a ona važi za sve proizvođače i male i velike. 

Proizvođači mleka traže da im se ukupna otkupna cena poveća na 70 centi (82 dinara), zbog novog rasta cena stočne hrane i drugih inputa u proizvodnji.

Mlekare za sada plaćaju 42 centa (50 dinara) za najkvalitetnije, dok su od početke godine državne subvencije povećane sa 10 na 14 centi za ekstra kvalitet, dok opštine dodaju još pet do osam centi. Međutim, mnoge, naručito manje farme ne mogu da ispune sve uslove o kvalitetu i količini mleka, pa dobijaju i znatno manje od ovih - oko 60 centi po litru.

Guši ih uvoz

Vlado Lakić ispred Udruženja stočara rekao je da prerađivači za otkup mleka iz Srbije daju 48 centi (56 dinara) po litru, te da je pitanje za Vladu i ministarstvo zašto i njima ne daju istu sumu.

"Opravdano sumnjamo da to namerno rade kako bi uništili crnogorske proizvođače i kako bi postali zavisni od uvoza iz okruženja", naveo je Lakić.

Poslednja je vest da su proizvođači predali juče prerađivačima 97,4 odsto mleka, među kojima se nalaze tri najveće crnogorske mlekare, kazao je "Vijestima" nezvanično jedan od prerađivača. On je istakao da prerađivači nisu krivi za obustavu isporuke, da su u lancu distribucije i oni ugroženi, kao i da prate lidera na tržištu - Imlek iz Srbije i da sve zavisi od uslova koje oni postave.

Stočari će danas imati sastanak sa ministrima poljoprivrede, finansija i ekonomskog razvoja, a Lakić je kazao da će on biti sudbonosan za opstanak mlekarskog sektora u Crnoj Gori. Dosadašnji pregovori nisu dali rezultate.

Šapčani ipak prosuli mleko

Ipak, stočari Mačvanskog okruga održali su protest u Šapcu 25. marta na kome su zapravo prosuli mleko u glavnoj gradskoj ulici. Tvrde da su prinuđeni na ovaj potez jer rade sa gubitkom i jedini izlaz je pomoć države, prenosi N1.

"Naši zahtevi su jednostavni: da se urade pariteti naše proizvodnje i da ih uskladimo sa troškovima inputa te proizvodnje i da više ne gubimo na krajnjem proivodu. Imamo samo dva zahteva: da nam država da kukuruz iz robnih rezervi i da cene bude 30 dinara viša po litri mleka", rekao je Milan Pajić, proizvođač mleka iz Badovinaca, predsednik Skupštine Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga za Glas Podrinja.

Okupljeni na protestu u Šapcu

Prema njegovim rečima cena mleka sada je od 28 do 45 dinara po litri, bez premije. Dodao je da mogu i da se odreknu premije, ako im se proizvod plati onoliko koliko vredi.

Međutim, kako crnogorske, tako i srpske stočare, pored ostalih problema u proizvodnji, muči i uvoz. Podsetimo da su u decembru 2016. godine ukinuti prelevmani, odnosno uvozne takse na mleko i meso. One su ranije iznosile od 10 do 20 dinara po litru i za kiselo-mlečne proizvode od 10 do 30 dinara. Evropska unija je nekoliko puta pozivala Srbiju da ukine ove zaštitne mere, uz ocenu da se kose sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, preneo je tada RTV.


Tagovi

Prosipanje mleka Crnogorski mlekari Uvoz mleka Obustava isporuke Prerađivači Šabac


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Manifestacija "Znanjem do znanja "održana na salašu Gnjezdo u Bačkoj Palanci. Učesnice su imale priliku da nauče tehniku izrade sapuna i ukrašavanja dekupaž tehnikom. Organizator ove manifestacije je Savet za rodnu ravnopravnost B.P.