Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlečno stočarstvo
  • 24.06.2023. 12:00
  • Braničevski okrug, Simićevo

Da li ima nade za srpsko mlekarstvo?

Jasno je da stočari ne bi ni izlazili na ulice i ne bi blokirali saobraćajnice dva puta za ovih šest meseci da stvarno nije kritična situacija.

Foto: Nikola Tucović
  • 231
  • 58
  • 0

Stočar iz Simićeva Nebojša Mladenović je ranije već govorio da je stanje u mlečnom govedarstvu kritično, ali za stanje od pre šest meseci on danas ipak žudi.

"Za poslednjih šest meseci se mnogo toga promenilo. Zadnji kvartal prošle godine nam je ulio nadu da će da bude spas u srpskom mlekarstvu, što se tiče otkupne cene mleka najviše, međutim početkom ove godine je počela da se umanjuje i nada i otkupna cena", kaže ovaj stočar i dodaje da cena i dalje pada i da se iz meseca u mesec smanjuje.

Mlekare obaraju cenu

Jasno je da stočari ne bi ni izlazili na ulice i ne bi blokirali saobraćajnice dva puta za ovih šest meseci da stvarno nije kritična situacija. Mladenović navodi i koliko je on dobio manje novca u prvom kvartalu ove godine u odnosu na poslednji kvartal prethodne.

Mladenović o trenutnoj situaciji u stočarstvu

"U poslednjem kvartalu prethodne godine je cena bila do 68-69 dinara. To je trajalo do januara-februara i nakon toga je krenuo pad, po tri-četiri dinara, a najveća mlekara je odjednom oborila cenu za devet do 10 dinara", kaže Mladenović i dodaje da je sada cena 50-60 dinara i da je na nekim mestima još i manja.

Dalje je naveo da je krajem godine bila premija od 25.000 dinara po matičnom grlu, kao i 10 dinara po litri mleka. Nakon protesta i pregovora, premija mleka je povećana sa 10 na 15 dinara, a zatim i sa 15 na 19. Za umatičena grla je povećana i na 40.000, ali sa druge strane, svako povećanje premije prati i smanjenje otkupne cene mleka od strane mlekara.

Dodao je i da nikada nismo imali skuplju jesenju i prolećnu setvu.

 


Foto prilog


Tagovi

Nebojša Mladenović Mlečno govedarstvo Cena mleka Premije Obaranje cene Kritična situacija Srpsko mlekarstvo


Autor

Nikola Tucović

Više [+]

Novinar emisije Farma