Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Živinarstvo
  • 08.05.2016. 12:00

Da li kurkuma utiče na zdravlje živine?

Kurkuma je tradicionalan začin Azije, ali tek od skoro je našla primenu u zdravstvenoj zaštiti životinja. Koje su koristi kurkume, kako je koristiti i dozirati u ishrani živine?

Foto: pixabay.com
  • 1.676
  • 325
  • 0

Kurkuma je začin iz Azije i široko je rasprostranjen u azijskoj kuhinji. U poslednje vreme o kurkumi svi pričaju. Ova đumbirova "rođaka" je hit svuda u svetu, pa tako i kod nas postaje sve popularnija. Kao začin se oduvek koristi, naročito za dobijanje karakteristične narandžaste boje nekih jela, kao što je na primer kari, ali i nekih vrsta senfova i sireva. Primećeno je da, kao i đumbir, ima blagodatno dejstvo na zdravlje ljudi i životinja.

Koji deo kurkume se koristi?

Od kurkume se koristi rizom, koji sadrži kurkumin, koji i daje prelepu narandžastu boju ovom začinu. Kurkumin sprečava srčane probleme, anti-kancerogena je materija, koristi se dosta u biljnoj i holističkoj medicini, ali ne postoji dovoljno naučno-istraživačkih radova o ulozi ovog začina u borbi protiv raka.

Blagotvorna svojstva kurkume

Ono što je dokazano je anti-inflamatorno svojstvo kurkume. Brojni su dokazi, kako u nauci tako i u praksi u uspešnom tretiranju raznih infekcija i bolnih upala korišćenjem kurkume.

Iste protiv-upalne osobine su dokazane i kod životinja. Kokoške, patke i guske su posebno osetljive na povrede nogu i stopala i stafilokokne infekcije. Kurkuma pomaže kod ovih problema, zatim kod bolesti "iskrivljenog vrata" (eng. "wry neck" - ovo oboljenje se manifestuje padanjem glave kod životinja, najčešće usled nedostataka vitamina B kompleksa i vitamina E), ali i kod nekih zdravstvenih problema pilića. Kurkuma je prirodni antiseptik, antibiotik, ubrzava zarastanje rana i pomaže obnavljanju kože.

Kurkuma pomaže pravilnom varenju, održava kožu zdravom, sprečava propadanje rožnjače i održava normalne funkcije mozga. Ona je moćan antioksidans, ima anti-virusna dejstva i ojačava imuni sistem. Po preporuci Nacionalog Instituta za Zdravlje (National Institute of Health) iz SAD, kurkuma sprečava razvoj ptičijeg nekrotičnog enteritisa.

Melem od meda i kurkume

Melem od meda i kurkume je posebno blagotvoran za rane, koje najčešće u jatu nastaju usled kljucanja, posekotina, ali i napada raznih predatora. Ovakav melem se može napraviti tako što se u 100 grama meda umeša 1 do 2 kafene kašičice kurkume.

Udeo kurkume u ishrani živine

Ipak, pored brojnih pozitivnih stvari koje kurkuma pruža, treba biti obazriv u dodavanju kurkume živini, jer u većim koncentracijama ona može usporiti, a u ekstremnim slučajevima čak i sprečiti, zgrušavanje krvi. Preporučena doza je 1 kafena kašičica na svakih 5 kg telesne mase životinja. Prosečna koka nosilja, u zavisnosti od rase, ima telesnu masu 2 - 3,5 kg, te je bezbedna doza 1/3 do 1/2 kašičice.

S druge strane, kurkuma se može umešati direktno u hranu. U ovom slučaju, preporuke su 0,5 do 0,9% SM hrane.

Pasta od kurkume

Istraživanja su pokazala da se mešanjem kurkume sa kokosovim uljem i lomljenim biberom poboljšava apsorpcija kurkumina, što doprinosi boljem iskorišćavanju istog, a posledica toga je zdravija živina. Crni biber sadrži jedinjenje piperin, koji generalno povećava apsorpciju hranljivih materija, a kokosovo ulje oblaže kurkumu i sprečava njeno brzo razlaganje u želucu.

Pasta se pravi tako što se kurkuma umeša u toplo kokosovo ulje, nakon čega se doda malo lomljenog bibera. Tako napravljena smesa se ostavi da se ohladi. Za pastu se može koristiti, umesto kokosovog, i maslinovo i laneno ulje.

Smesa se u vidu pogače daje jatu da po volji kljuca. Ukoliko životinje ne kljucaju ovu smesu, u nju se može dodati i ovas u zrnu.

Foto: pixabay.com; KRiemer


Tagovi

Kurkuma Đumbir Živina Kokoške Patke Guske Infekcija Upala Začin Kurkumin Piperin Crni Biber Prah Melem Med Pasta Antiseptik Nekrotični enteritis Ovas


Autor

Bogdan Cekić

Više [+]

Master inženjer poljoprivrede, zaljubljenik u prirodu i aktivan borac za zaštitu životne sredine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u