Pretraživanje tekstova
Očekuje se da će se potrošnja svinjskog mesa po stanovniku u EU smanjivati za 0,4 odsto godišnje
Prema projekciji Evropske komisije proizvodnja svinjskog mesa u Evropskoj uniji smanjivaće se za 0,5 odsto godišnje tokom sledeće decenije.
U poređenju sa projekom 2022.-2024., to će rezultirati ukupnim padom od oko 1,2 miliona tona do 2035.
"Smanjenje je prvenstveno posledica dalje društvene zabrinutosti zbog intenzivnog uzgoja svinja, sprovođenja strožih ekoloških propisa u određenim zemljama EU-a i smanjenih mogućnosti izvoza“, stoji u izveštaju Komisije.
Osim toga, pretpostavlja se da će afrička svinjska kuga (ASK) ostati prisutna u Evropi, ali se ne očekuju veće epidemije.
"Zato će biti potreban kontinuirani oprez kako bi se sprečili značajni poremećaji u proizvodnji i trgovini“, napominju u EK.
Prema sadašnjim procenama, očekuje se da će se potrošnja svinjskog mesa po stanovniku u EU smanjivati za 0,4 odsto godišnje, padajući na 30 kilograma do 2035., što je -5 odsto u poređenju s već nižim nivoima zabeleženim između 2022. i 2024.
Što se tiče izvoza svinjskog mesa iz EU-a, predviđa se da će se smanjivati za jedan odsto godišnje između poslednjeg trogodišnjeg proseka i 2035., tačnije -338.000 tona između proseka 2022. - 2024. i 2035.)
Istovremeno, očekuje se da će Velika Britanija postati najveće pojedinačno izvozno odredište EU-a.
Predviđa se da će uvoz svinjskog mesa u EU ostati nizak uz smanjenje od 2,2 odsto godišnje, uglavnom zato što se Velika Britanija usredsređuje na svoje domaće tržište.
Tagovi
Svinjsko meso Proizvodnja ASK Velika Britanija Evropska komisija
Autor
Više [+]
Diplomirani novinar, biciklist, hedonist (ne nužno tim redom). Dugogodišnji novinar i urednik u dnevnim štampanim medijima, a poslednjih nekoliko godina radio je kao glavni urednik dvotjednog časopisa za poljoprivredu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Posledice mraza u zasadima kruške, šljive i jabuke u knjaževačkom selu Jakovac.