Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Istraživanje
  • 02.01.2021. 07:30

Dokazano: ASK se zadržava na površinama i u stočnoj hrani

Nakon što virus afričke svinjske kuge uđe u postrojenje, zagađenje brzo postaje široko rasprostranjeno i zadržava se na površinama, dokazalo je istraživanje.

Foto: Depositphotos/chung2529@gmail.com
  • 124
  • 15
  • 0

Virus afričke svinjske kuge (ASK) mogao bi se široko distribuirati u okruženjima za proizvodnju stočne hrane, ako bi ona njime bila kontaminirana - dokazalo je istraživanje koje su sproveli naučnici sa Univerziteta Kansas State u Sjedinjenim Državama, a objavljeno u časopisu "Kansas Agricultural Experiment Station Research Reports".

Njegov cilj je bilo razumevanje uloge koju industrija proizvodnje stočne hrane može imati u vezi s apotencijalnim širenjem ove bolesti.

ASK se zadržava na površinama

Da bi shvatili kako se virus širi, u prostoriji za životinje na svom Institutu biološke bezbednosti napravili su pilot mlin za krmiva.

"Nakon što hrana kontaminirana ASK-om uđe u postrojenje, zagađenje brzo postaje široko rasprostranjeno i zadržava se na površinama, čak i tokom proizvodnje sledećih nekontaminiranih serija“, rekli su naučnici za pigprogress. Autori studije su napomenuli da su se nivoi kontaminacije virusom daljom proizvodnjom smanjivale.

Istraživači su pregledali 18 različitih mesta na opremi i u prostoriji kako bi procenili zagađenja okoline pre i nakon uvođenja ovakve hrane. Prvo je kroz sistem proizvedena šarža koja potvrđuje da je mlin negativan na ASK, zatim je u mešalicu dodata hrana inokulirana virusom i proizvedena s drugim, neinficiranim sastojcima.

Kako su došli do rezultata?

Sastojci su se mešali i ispuštali kroz proizvodni sistem. Nakon toga, tim je proizveo četiri dodatne serije bez ASK-a. Brisevi iz okoline prikupljeni su nakon ispuštanja svake serije sa lokacijama kategorizovanim u četiri zone. Prva je bila površina kontakta sa hranom, zatim površina koja je udaljena manje od tri metara od krmiva, površina na kojoj nije bilo hrane, a udaljena je od nje više od tri metra kao i prolazne površine poput radnih cipela.

Kao što se moglo očekivati, uzorci iz sredine prikupljeni pre kontaminacije bili su negativni. Kod briseva iz okoline koji su pokupljeni nakon proizvodnje kontaminirane hrane, virus je pronađen.

Kako prepoznati i sprečiti da se afrička kuga svinja ne pojavi u vašim oborima?

Prema novim informacijama ova bolest potvrđena je u zapadnoj Poljskoj, tačnije u provinciji Zapadna Pomeranija. Uginule svinje nađene su nedaleko od granice s Nemačkom, a u toj je državi do sada nađeno ukupno 4.000 zaraženih životinja, javlja farmer.pl

Kako piše agrarheute u Nemačkoj je ukupno potvrđeno 390 slučajeva zaraze, a većina je iz savezne države Brandenburg.

Gde je sve potvrđena zaraza možete pratiti na interaktivnoj karti:


Tagovi

ASK Istraživanje Stočna hrana Širenje


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.