Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sve za lepotu
  • 12.12.2022. 07:30

Doterana, pufnasta goveda postižu bolju cenu?

Za potrebe izložbi krave i bikovi se podvrgavaju tretmnima ulepšavanja kako bi postigli što bolju cenu.

Foto: Facebook/Mitchel Fuss
  • 188
  • 49
  • 0

Za potrebe nastupa na raznim izložbama pojedini vlasnici svoja goveda doteruju, podvrgavaju tretmanima koja im daju pufnast izgled pa su tako u svetu sve popularnije - fluffy cow (pufnasta krava op.a.). Krajnji cilj je da se životinje što bolje prodaju. Dakle, ne radi se o posebnoj rasi već se životinje peru, šišaju i sređuju.

Kako se radi o grlima vrhunske genetike koja će se koristiti za priplod, sve se ovo čini kako bi postigla što bolju cenu.

Poseban tretman ulepšavanja

Pre izložbe krave i bikovi se peru specijalnim šamponima, a zatim suše fenom. Zatim je na redu češljanje za koje postoji sedam različitih češljeva. Kako bi se uklonio višak vode, koristi se posebna rotirajuća četka Roto Fluffer, razne mašine za šišanje, ventilatori koji održavaju protok vazduha kroz krzno tokom tretmana.

Posebni češljevi za ulepšvanje goveda

Boljem izgledu doprinose razni losioni, kreme, pene, lakovi, ulja za negovanje dlake. Ulja doprinose sjaju, a lak da ostanu u pufnastom obliku.

Da bi vrat izgledao što bolje, upotrebljava se neoprenska obloga, posebni losioni. To omogućava zatezanje kože i krave dobijaju vitkiji vrat što doprinosi boljem pokazivanju grla na izložbi i isticanju osobina ženki. One tada nemaju vrat koji podseća na bikovski.

Celi tretman traje oko dva sata, ali tome predstoje meseci brige na farmi. Mičel Fus iz Marameka u Oklahomi, SAD, je jedan od uzgajivača čija se goveda podvrgavaju doterivanju. Bikovi koji su prošli kroz uljepšavanje prodaju se po ceni iznad 75.000 dolara.

Kako izgledaju različite rase ovako sređene, pogledajte u galeriji ispod teksta.


Foto prilog


Tagovi

Goveda Fluffy bovine Izložba goveda Fluffy cow Pufnasta goveda Cena goveda Ulepšavanje


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.