Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mere pomoći
  • 19.07.2016. 18:30

EU finansira mlekare s 500 miliona evra!

Od 500 miliona evra pomoći mlekarstvu, 150 miliona je namenjeno za kompenzaciju proizvođačima ako ne proizvedu nijedan litar mleka!

  • 986
  • 48
  • 0

Komesar za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropske unije Fil Hogan predstavio je na jučerašnjem Savetu ministara poljoprivrede i ribarstva u Briselu paket mera pomoći najugroženijim sektorima.

Taj paket podrazumeva 500 miliona evra pomoći od kojih se 350 miliona odnosi na najvažniju meru pomoći sektoru stočarstva, odnosno proizvodnje mleka.

Cilja se na smanjenje proizvodnje mleka

Od ukupno 500 miliona evra pomoći, 150 miliona se odnosi na dobrovoljno smanjenje proizvodnje mleka. Dakle, 150 miliona evra otići će kao kompenzacija proizvođačima za svaki litar mleka koji ne proizvedu, dok će preostalih 350 miliona evra biti preraspodeljeno članicama Unije koje će potom odlučiti o dodatnim merama za pružanje pomoći poljoprivrednicima. Među njima je i susedna Hrvatska za koju je opredeljen 1,5 milion evra uz mogućnost sufinansiranja iz državnog budžeta u istom iznosu.

Tamošnje ministarstvo poljoprivrede pozdravio je odluku Komisije da novčano pomogne najugroženije sektore i veruju da će raspodela dodeljenog novca biti primerena nacionalnim potrebama i primenljiva u praksi, iako kriterijumi dodele još nisu poznati.

Prekomerna proizvodnja mleka u EU, koja je nastupila posle ukidanja kvota za proizvodnju mleka, u aprilu 2015. godine, uzrokovala je kolaps cena koje se još nisu oporavile uprkos paketu mera pomoći od 500 miliona evra najavljenom u septembru prošle godine.


Tagovi

Mlekarstvo Pomoć Fil Hogan Davor Romić Proizvodnja mleka Pomoć


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."