Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Smanjenje proizvodnje mleka
  • 21.03.2016. 12:30

EU podstiče smanjenje proizvodnje mleka?

EU, poljoprivrednicima koji dobrovoljno smanje proizvodnju mleka, predlaže na nivou cele Unije, da će pomoći u maksimalnom iznosu od 15 hiljada evra godišnje!

Foto: ec.europa
  • 282
  • 35
  • 0

Državama članicama EU uskoro će se uputiti predlog o dobrovoljnom smanjenju proizvodnje mleka kako bi došlo do oporavka cena, piše RTE.

Za uzvrat predlažu da se svakom poljoprivredniku pomogne u maksimalnom iznosu od 15 hiljada evra godišnje. Predlog bi trebalo da se uskladi s regulativom za izuzeće od propisa o zaštiti ravnopravnog tržišnog takmičenja.

Najavio je to komesar za poljoprivredu Phil Hogan (Fil Hogan) na kriznom sastanku ministara poljoprivrede u Briselu. U interesu evropskih poljoprivrednika, dodao je, spreman je da iskoristi sve instrumente koji im stoje na raspolaganju kako bi povećali njihovu otpornost na oscilacije na tržištima te im pružili pomoć.

Irski mlekari ostaju bez podsticaja?

Mlekari u EU žale se na niske otkupne cene zbog kojih je proizvodnja nerentabilna. Iako im je Brisel prošloga septembra odborio 500 miliona evra pomoći, iz udruženja Copa - Cogeca su rekli kako ona nije ni približno dovoljna da se farmerima nadoknadi gubitak ruskog - glavnog izvoznog tržišta.

Irskim mlekarima ove dobrovoljne mere za plaćanje manje proizvodnje neće biti ponuđene, rekao je irski ministar poljoprivrede na odlasku Simon Covenei (Simon Kovenej), koji se boji da bi takve mere samo pogoršale stanje. Čak i ako EU proizvođači smanje proizvodnju, ništa ne ograničava njihove globalne konkurente da isto to učine!

Foto: ec.europa


Tagovi

Poljoprivreda Mlekari Proizvodnja Rusija Embargo Kvota Kina Cena mleka Irska Copa-Cogeca Phil Hogan


Autorka

Ivana Barišić

Više [+]

Pre nego što je upisala studije prava, Ivana je počela da se bavi novinarstvom, pa je u ovom poslu i ostala. Pisala je za nekoliko dnevnih listova, a ima iskustva i sa televizijskim novinarstvom. Kada ne piše, vozi bicikl ili skija.:)