Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj magaraca
  • 27.12.2019. 12:00
  • Šumadijski okrug, Kragujevac

Farma domaćeg balkanskog magarca u srcu Šumadije

Milan Prodanović proveo je jedan deo života u Švajcarskoj, gde se prvi put susreo sa ovim životinjama, zavoleo, shvatio njihovu vrednost. Fasciniran lekovitim svojstvima magarećeg mleka, krenuo je u avanturu i podigao farmu.

Foto: Boško Prodanović
  • 6.022
  • 315
  • 1

Farm Esel u selu Čumić, srcu Šumadije dom je za pedesetak grla domaćeg balkanskog magarca.

Milan Prodanović proveo je jedan deo života u Švajcarskoj, gde se prvi put susreo sa ovim životinjama, zavoleo, shvatio njihovu vrednost. Fasciniran lekovitim svojstvima magarećeg mleka, krenuo je u avanturu i podigao farmu.

Zašto su magarci ponovo popularni u Šumadiji?

Balkanski magarac - vrsta u odumiranju

U početku je krenuo iz hobija sa svega nekoliko grla, danas tri godina kasnije na farmi ima pedesetak jedinki uglavnom iz sopstvene reprodukcije. Balkanski magarac je vrsta koja je u odumiranju, a magareće mleko je zlato iz prirode o kojem većina nije informisana. Karakteristično za mužijaka i ženku je prepoznatljiva tamna šara, koja se proteže preko celih leđa u obliku krsta.

Na farmi tokom cele godine imaju oko petnaestak magarica za mužu. Magarice se teško muzu i daju svega 200 do 300 ml mleka. Magareće mleko je po svom sastavu slično majčinskom, ne sadrži bakterije koje bi mogle da naškode novorođenčetu, a isto tako ima i šezdeset puta više vitamina C od kravljeg mleka. Na farmi magarice u toku dve godine mogu dati najviše 40 litara mleka.

"Ove životinje nisu zahtevne za čuvanje, imaju jednostavnu ishranu. Hrane se senom, kukuruzom, ovsom, ječmom i ispašom, a nekada dobijaju i stari hleb kao i poslasticu od dve kockice šećera nedeljno," priča Milan Prodanović.

Magareće mleko je zlato iz prirode o kojem većina nije informisana

Litar magarećeg mleka 4.000 dinara

Farma se finansira od prodaje mleka, kao i prodaje muške puladi širom Srbije i to pokriva osnovne troškove, radne snage i hrane. Na farmi nemaju sopstvenu hranu, već sve što je potrebno za ishranu kupuju.

Cena mleka na farmi za litar je 4.000 dinara, dok je cena za muško magare pule 200 evra, a za žensko treba izdvojiti 300 evra.

Ono što je novina i čime se farma može pohvaliti je kozmetička linija Nefertiti, prirodna ručno rađena krema od magarećeg mleka i prirodnih ulja.

Idejni tvorci ove kozmetike su Aleksandra Božić i Boško Prodanović. Aleksandra je došla na ideju da proba kako magareće mleko uz dodatak prirodinih ulja ima efekte na kožu. Rezultati su bili fantastični, kremu pakuju u posudama od pečene gline sa najkvalitetnijom glazurom koja ne dozvoljava mešanje pH vrednosti posude i kreme.

Nefertiti kozmetička linije se razvija i za sada se može kupiti preko društvenih mreža. Planovi su da sa kremom i mlekom uđu u velike trgovinske lance. Sada svoje proizvode prodaju i pozitivna reakcija zadovoljnih kupaca im je dodatni vetar u leđa i znaju da su na pravom putu. Cena Nefertiti kreme je 1.800 dinara.

Nefertiti, prirodna ručno rađena krema od magarećeg mleka i prirodnih ulja

Vrata farme otvorena za sve koji žele da provedu dan u prirodi

Farma magaraca ima velike planove za budućnost, razvoj turizama, eskurzije, edukacije, muža magarica i mnogo drugog sadržaja.

Kako kaže Boško, bilo je vreme proizvodnju podići na viši nivo i ovo je tek početak. Entuzijazam Boška Prodanovića, mladost i želja da se ide napred su pokazatelji da će sa ove farme poteći još mnogo lepih i korisnih stvari. Vrata farme su širom otvorena za sve koji žele da vide, maze magariće i provedu dan u prirodi sa plemenitim životinjama.


Foto prilog


Tagovi

Farma magaraca Esel Nefertiti krema Balkanski magarac Magareće mleko Selo Čumić Boško Prodanović Aleksandra Prodanović


Autorka

Marija Spasić

Više [+]

Doktor biotehničkih nauka, oblast ratarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić