• Uzgoj magaraca
  • 27.12.2019. 12:00
  • Šumadijski okrug, Kragujevac

Farma domaćeg balkanskog magarca u srcu Šumadije

Milan Prodanović proveo je jedan deo života u Švajcarskoj, gde se prvi put susreo sa ovim životinjama, zavoleo, shvatio njihovu vrednost. Fasciniran lekovitim svojstvima magarećeg mleka, krenuo je u avanturu i podigao farmu.

Foto: Boško Prodanović
  • 1.051
  • 266
  • 1

Farm Esel u selu Čumić, srcu Šumadije dom je za pedesetak grla domaćeg balkanskog magarca.

Milan Prodanović proveo je jedan deo života u Švajcarskoj, gde se prvi put susreo sa ovim životinjama, zavoleo, shvatio njihovu vrednost. Fasciniran lekovitim svojstvima magarećeg mleka, krenuo je u avanturu i podigao farmu.

Zašto su magarci ponovo popularni u Šumadiji?

Balkanski magarac - vrsta u odumiranju

U početku je krenuo iz hobija sa svega nekoliko grla, danas tri godina kasnije na farmi ima pedesetak jedinki uglavnom iz sopstvene reprodukcije. Balkanski magarac je vrsta koja je u odumiranju, a magareće mleko je zlato iz prirode o kojem većina nije informisana. Karakteristično za mužijaka i ženku je prepoznatljiva tamna šara, koja se proteže preko celih leđa u obliku krsta.

Na farmi tokom cele godine imaju oko petnaestak magarica za mužu. Magarice se teško muzu i daju svega 200 do 300 ml mleka. Magareće mleko je po svom sastavu slično majčinskom, ne sadrži bakterije koje bi mogle da naškode novorođenčetu, a isto tako ima i šezdeset puta više vitamina C od kravljeg mleka. Na farmi magarice u toku dve godine mogu dati najviše 40 litara mleka.

"Ove životinje nisu zahtevne za čuvanje, imaju jednostavnu ishranu. Hrane se senom, kukuruzom, ovsom, ječmom i ispašom, a nekada dobijaju i stari hleb kao i poslasticu od dve kockice šećera nedeljno," priča Milan Prodanović.

Magareće mleko je zlato iz prirode o kojem većina nije informisana

Litar magarećeg mleka 4.000 dinara

Farma se finansira od prodaje mleka, kao i prodaje muške puladi širom Srbije i to pokriva osnovne troškove, radne snage i hrane. Na farmi nemaju sopstvenu hranu, već sve što je potrebno za ishranu kupuju.

Cena mleka na farmi za litar je 4.000 dinara, dok je cena za muško magare pule 200 evra, a za žensko treba izdvojiti 300 evra.

Ono što je novina i čime se farma može pohvaliti je kozmetička linija Nefertiti, prirodna ručno rađena krema od magarećeg mleka i prirodnih ulja.

Idejni tvorci ove kozmetike su Aleksandra Božić i Boško Prodanović. Aleksandra je došla na ideju da proba kako magareće mleko uz dodatak prirodinih ulja ima efekte na kožu. Rezultati su bili fantastični, kremu pakuju u posudama od pečene gline sa najkvalitetnijom glazurom koja ne dozvoljava mešanje pH vrednosti posude i kreme.

Nefertiti kozmetička linije se razvija i za sada se može kupiti preko društvenih mreža. Planovi su da sa kremom i mlekom uđu u velike trgovinske lance. Sada svoje proizvode prodaju i pozitivna reakcija zadovoljnih kupaca im je dodatni vetar u leđa i znaju da su na pravom putu. Cena Nefertiti kreme je 1.800 dinara.

Nefertiti, prirodna ručno rađena krema od magarećeg mleka i prirodnih ulja

Vrata farme otvorena za sve koji žele da provedu dan u prirodi

Farma magaraca ima velike planove za budućnost, razvoj turizama, eskurzije, edukacije, muža magarica i mnogo drugog sadržaja.

Kako kaže Boško, bilo je vreme proizvodnju podići na viši nivo i ovo je tek početak. Entuzijazam Boška Prodanovića, mladost i želja da se ide napred su pokazatelji da će sa ove farme poteći još mnogo lepih i korisnih stvari. Vrata farme su širom otvorena za sve koji žele da vide, maze magariće i provedu dan u prirodi sa plemenitim životinjama.


Foto prilog


Tagovi

Farma magaraca Esel Nefertiti krema Balkanski magarac Magareće mleko Selo Čumić Boško Prodanović Aleksandra Prodanović


Autorka

Marija Spasić

Doktor biotehničkih nauka oblast ratarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#mojepovrće "Deca su odlični imitatori i zato im dajte nešto vredno imitiranja" Moja devojčica još u... Pročitaj celu belešku »