• Francuska alpina
  • 26.09.2019. 12:00
  • Pčinjski okrug, Vranje

Francuska koza daje mleko za dobar srpski sir

"Sve manjkavosti koje smo imali u proizvodnji sira nadoknađivali smo upornim trudom i radom i neprestano smo učili od drugih," kaže Dejan Stajić.

Foto: Dejan Stajić
  • 910
  • 346
  • 0

Kada mladi ljudi iz vranjskog kraja odu na školovanje u veliki grad, retko ko od njih reši da se vrati. Taj izuzetak je upravo napravio tridesettrogodišnji ekonomista Dejan Stajić, koji je u svom Toplacu, selu udaljenom šest kilometara od Vranja, napravio farmu koza.

Na predivnim i prostranim pašnjacima u okolini sela nastanio je pedesetak rasnih koza - francuska alpina. Za njihovu kupovinu odlučio se kada je čvrsto rešio da krene, da se bavi proizvodnjom kozjeg sira. Ovu rasu koza koja potiče sa francuskih Alpa nije slučajno odabrao. Za njih se upravo odlučio kada je saznao da su alpske koze mlečnije u odnosu na druge vrste, jer je pri stvaranju ove rase korišćena upravo metoda selekcije visoke proizvodnje mleka. Mlečnost ove rase je od 500 do 800 litara tokom perioda jedne laktacije koja traje oko 280 dana.

Mlečnost francuske alpine je od 500 do 800 litara tokom perioda jedne laktacije 

Alpska koza u svojoj ishrani koristi sto vrsta biljaka

Da je odabrao pravu rasu Dejan je postao svestan tek kada je saznao da su one prilagodljive na različite uslove gajenja, da su otporne na bolesti i da njihov muzni vek traje sedam do deset godina. Koze su lepo napredovale na njegovom gazdinstvu, jer su o njima svakodnevno brinuli članovi porodice uz pomoć radnika. I pašnjaci bogati sočnom travom učinili su svoje, tako da su koze u startu davale željene prinose mleka neophodne za proizvodnju sira. Ovo i ne treba da čudi jer alpska sorta koza u svojoj ishrani koristi sto vrsta biljaka, desetostruko više nego krava ili obična, bela ovca. Zahvaljujući raznovrsnoj ishrani, mleko i sir alpske koze nemaju onaj intenzivni miris zbog kojeg mnogi ne jedu kozje proizvode, uprkos njihovim lekovitim svojstvima.

Mleko, sir i meso alpske koze je na ceni jer se ne nalaze često na tržištu. To je i Dejan imao na umu kada je pokrenuo proizvodnju sira od kozjeg mleka. Taj posao mu nikada nije zadavao probleme, iako je to u početku i očekivao.

"Sve manjkavosti koje smo svi mi, zaposleni u gazdinstvu Stajić, imali u ovom poslu nadoknađivali smo upornošću, trudom i radom i neprestano smo učili od drugih. Nažalost, takvo iskustvo nismo imali kada smo krenuli naš sir da plasiramo na ovdašnje tržište. I tu smo opet, morali svojski da zasučemo rukave i kvalitetom se izborimo za svoje kupce. Do tog neophodnog kvaliteta došli smo proizvodeći sir na tradicionalan način. Sir prave isljučivo uži članovi naše porodice i to u prostorijama koje smo izgradili specijalno za ovu namenu," priča Dejan.

Njegova roba je postala prepoznatljivija kada je došao na ideju da svoj sir kupcima plasira u drvenim kačicama 

Kupci prepoznali kvalitet

Kvalitet njihovih proizvoda prvi su prepoznali vlasnici restorana u Vranju koji su bili i ostali njihovi stalni kupci. Dejan je puno radio i na promociji svojih proizvoda. Svoj proizvodni program predstavljao je na mnogim manifestacijama u samom Vranju ali i u zemlji. Bio je gost emisija "Žikina šarenica", "Ukusi moga kraja" i "Šarenica".

Učestvujući u ovakvim emisijama i sličnim manifestacijama on je brižljivo beležio mišljenja ljudi, svojih potencijalnih kupaca, o proizvodima koje im je nudio. Tako je usput ispravljao sve svoje greške i u praksi realizovao nove ideje u plasmanu svojih proizvoda. Njegova roba je postala prepoznatljivija kada je došao na ideju da svoj sir kupcima plasira u drvenim kačicama koje se proizvode na tradicionalan način. Ovako upakovan sir transportuje i kupcima u: Srbiji, Makedoniji i Hrvatskoj.

Na ceni kod kupaca su i jarad koja se odgajaju u Dejanovom gazdnstvu. Ovo i ne treba da čudi ako se ima u vidu da su oni rođeni i odrasli na pašnjacima koji poseduju kvalitetnu travu. Svoje stado koza on i tokom zime hrani prirodnim senom i lucerkom začinjenim sa malo vitamina i minerala i to sve sa ciljem da svoju stoku i tokom zime održi u dobroj kondiciji. Dejan sa svojim stadom ima velike planove u budućnosti, a pre nego pristupi njihovoj realizaciji, on smatra da mora dobro da se naoruža znanjem i iskustvom jer bez toga nema uspeha na srpskom tržištu.


Foto prilog


Tagovi

Uzgoj koza Poljoprivrednici Stočarstvo Mlečni proizvodi Jarad Dejan Stajić


Autorka

Gordana Nastić

Dugogodišnja novinarka, koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi