Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj ovaca
  • 05.05.2016. 18:00

Gajenjem ovaca spasao dedovinu!

Da bi spasao dedovinu, odlučio se na držanje ovaca. Ovako, kaže Života Nenadović, ima dvostruku korist.

  • 2.196
  • 108
  • 0

Kako bi nasleđenu dedovinu u Virovcima kod Mionice spasao od propadadanja, iskusni agronom sa 15-godišnjim penzionerski "stažom", Života Nenadović odlučio se na stočarstvo, konkretno na ovčarstvo i to na virtemberg rasu.

Nenadović raspolaže ograđenim pašnjakom od oko 8 hektara, a koji se nalazi iza dvorišta i objekata u kojima su tokom zime, ali i preko noći smeštene ovce. Ovaj domaćin smatra pašu izuzetno važnom za zdravlje ovaca. One su na paši od početka aprila i sve dok to vremenski uslovi dozvoljavaju, odnosno dok temperature ne postanu preniske. A kako kaže, bolje da ovce pasu nego da se imanje zapusti. Ovako ima dvostruku korist.

Spomenuti pašnjak u potpunosti zadovoljava potrebe stada koje danas broji preko 100 grla, s tim da se kod sušnih razdoblja povećavaju količine koncentrata u dohrani. Dobra genetika zaslužna je za veoma dobar rezultat od 1,5 jagnjenja godišnje, ali i za kvalitetnu jagnjad.

U video prilogu koji sledi saznajte kako je ovaj domaćin zadovoljan prodajom mesa, ali i vune. Takođe, rado je podelio priču o svom pomoćniku, pastiru bez kojeg bi teško mogao obavljati sve poslove na vreme oko ovako velikog stada. Danas je, kaže, jako teško naći sposobnog čoveka od poverenja. Evo priče.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu