Pretraživanje tekstova
Zahvaljujući jedinstvenom načinu ishrane goveda uspeli su da dobiju oznaku i to uprkos protivljenju komšijske države.
Evropska komisija je dodala irsku govedinu hranjenu travom, tzv. "Irish Grass Fed Beef" u registar zaštićenih geografskih oznaka (PGI), što je četvrta oznaka geografskog porekla EU koja je dodeljena celom ostrvu - uključujući Irsku i Severnu Irsku.
Reč je o njihovoj jedinstvenoj zavisnosti od poljoprivrede koja se bazira na hranjenju stoke travom što predstavlja potencijal i za dalji uzgoj.
On uključuje goveda koja najmanje 220 dana provedu na ispaši i koja sa nje dobiju 90 odsto hrane, a u zimskom periodu iz silaže i sena.
Kao ovaj tip govedine mogu biti klasifikovani samo trupovi određenog kvaliteta mesa i to od goveda koja su oteljena, hranjena i zaklana na ovom području. To su životinje oba pola, starosti do 36 meseci sa ocenom masti između dva i četiri te mesne krave starosti do 120 meseci sa ocenom masti između dva i pet.
U avgustu 2020., posle provere od strane irskog Ministarstva poljoprivrede, hrane i mora (DAFM), proizvođači su pokrenuli nacionalni postupak za prijavu PGI. Posle konsultacija, Evropskoj komisiji je podneta prijavna dokumentacija u novembru 2020. godine.
Vlasti Velike Britanije su u martu 2022. podnele "Obaveštenje o protivljenju". Zbog toga je postupak zahtevao dodatno usaglašavanje.
Tagovi
Evropska komisija Zaštićena geografska oznaka Irish Grass Beef Irska govedina Hranjenje travom Geografsko poreklo
Autorka
Više [+]
Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Iako prolazi kroz određene cikluse, živinarstvo u Srbiji predstavlja granu stočarstva koja ima potencijal za brz rast. Naša zemlja poseduje značajne preduslove za razvoj i izvoz, posebno u svetlu ekspanzije potražnje za ovom vrstom mesa na... Više [+]
Iako prolazi kroz određene cikluse, živinarstvo u Srbiji predstavlja granu stočarstva koja ima potencijal za brz rast. Naša zemlja poseduje značajne preduslove za razvoj i izvoz, posebno u svetlu ekspanzije potražnje za ovom vrstom mesa na domaćem i međunarodnom tržištu. Međutim, regulative EU donose strože standarde u oblasti zaštite životinja i ekološke održivosti. ”Primedbe Evropske komisije nakon njihovih revizija sistema u Republici Srbiji su popis živine, kontrola zdravlja živine i službena kontrola. Potrebno je izvršiti popis gazdinstava sa živinom, uvesti broj jedinki u jatima, zatim kategorizacija gazdinstva”, objašnjava direktorka PU Zajednica živinara Sanja Čelebićanin. #zivinarstvo