Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Geografsko poreklo
  • 06.12.2023. 15:00

Goveda hranjena travom dobila oznaku geografskog porekla - u kojoj zemlji?

Zahvaljujući jedinstvenom načinu ishrane goveda uspeli su da dobiju oznaku i to uprkos protivljenju komšijske države.

Foto: Depositphotos/adrenalina
  • 120
  • 65
  • 0

Evropska komisija je dodala irsku govedinu hranjenu travom, tzv. "Irish Grass Fed Beef" u registar zaštićenih geografskih oznaka (PGI), što je četvrta oznaka geografskog porekla EU koja je dodeljena celom ostrvu - uključujući Irsku i Severnu Irsku. 

Ishrana zasnovana na travi

Reč je o njihovoj jedinstvenoj zavisnosti od poljoprivrede koja se bazira na hranjenju stoke travom što predstavlja potencijal i za dalji uzgoj.

On uključuje goveda koja najmanje 220 dana provedu na ispaši i koja sa nje dobiju 90 odsto hrane, a u zimskom periodu iz silaže i sena.

Kao ovaj tip govedine mogu biti klasifikovani samo trupovi određenog kvaliteta mesa i to od goveda koja su oteljena, hranjena i zaklana na ovom području. To su životinje oba pola, starosti do 36 meseci sa ocenom masti između dva i četiri te mesne krave starosti do 120 meseci sa ocenom masti između dva i pet.

Dugotrajan postupak

U avgustu 2020., posle provere od strane irskog Ministarstva poljoprivrede, hrane i mora (DAFM), proizvođači su pokrenuli nacionalni postupak za prijavu PGI. Posle konsultacija, Evropskoj komisiji je podneta prijavna dokumentacija u novembru 2020. godine.

Vlasti Velike Britanije su u martu 2022. podnele "Obaveštenje o protivljenju". Zbog toga je postupak zahtevao dodatno usaglašavanje.


Tagovi

Evropska komisija Zaštićena geografska oznaka Irish Grass Beef Irska govedina Hranjenje travom Geografsko poreklo


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.