• Stočarstvo
  • 18.04.2019. 14:00

Higijena štale za mlečne krave - mehaničko čišćenje obavljati svakodnevno

Čišćenje štale je jedan od najvažnijih faktora koji utiče na kvalitet i higijensku ispravnost sirovog mleka, kaže Robert Širtov.

Foto: Pixabay/lemurkoff
  • 246
  • 129
  • 0

Proizvodnja kvalitetnog mleka je prevashodni cilj svakog poljoprivrednika koji se bavi ovom delatnošću. To mogu da ostvare ako, između ostalog, strogo vode računa i o higijeni muže koja podrazumeva i čistoću same staje, a naročito ležišta i prostirke za krave. Farmeri, pri tom, posebno treba da vode računa o higijeni izmuzišta i muznih jedinica kao i o mlekovodu i unutrašnjim površinama sisnih čaša. Na tom zadatku proizvođači mleka nikako ne smeju da prenebregnu i čistoću svojih muznih grla, njihovih sisa i vimena.

"Svi oni koji obavljaju mužu, ovaj posao treba da odrade u tišini, skoncentrisani, uvežbani, spremni na unapređenje svog rada, čistoj obući i odeći i sa dobro opranim rukama. Moraju da poštuju i redosled postupka kod muže koji treba da se obavi uvek u isto vreme, sa jednakim razmakom, pravilnom pripremom vimena i brzinom muže. Broj muža u toku dana mora da bude isti i da se pri svakoj obavi potpuno izmuzavanje", naglašava Robert Širtov, savetodavac za stočarstvo u vranjskoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi.

Menjanje prostirke obavlja se najmanje jedanput dnevno (Foto: Gordana Nastić) 

Mehaničko čišćenje štale obavljati svakodnevno

On, takođe, ističe da je higijena štale jedan od faktora koji u velikoj meri utiče na kvalitet i higijensku ispravnost sirovog mleka i koji na tržištu određuje cenu ove životne namernice. I zato mehaničko čišćenje štale treba obaljati svakodnevno i to nekoliko puta izbacivanjem balege i ispiranjem podova.

"Potrebno je svakodnevno voditi brigu o kvalitetu smeštaja. Ležišta su mesta gde životinje najviše borave i moraju biti suva i čista. Dobra prostirka poboljšava higijenu i udobnost ležišta. Prostirka reba da bude od materijala koji je mekan i dobar izolator. Ponašanje životinje najbolje ukazuje na konfor ležišta. Higijena površine za odmor i kretanje doprinosi stepenu čistoće njihovog tela, nogu, prepona, vimena, bokova i repa," kaže Širtov.

On savetuje proizvođače mleka da jedanput nedeljno detaljno očiste štalu u kojoj drže krave. Prvo treba da je dobro operu hladnom vodom, a onda da je isperu toplom vodom pod pritiskom. Tek onda treba obaviti sanitarno pranje deterdžentom i toplom vodom pod pritiskom i na kraju obaviti dezinfekciju štale.

Neophodna ventilacija štale

Stručnjaci vranjske Poljoprivredno savetodavne i stručne službe poručuju farmerima da grade konforne štale koje treba da budu uvek provetrene, okrečene, suve, svelte i čiste. Higijenski uslovi u štali utiču neposredno ili posredno na kvalitet pomuženog mleka. Potrebno je svakodnevno održavati higijenu ležišta, jasala, hodnika za hranjenje i mužu. Ležišta za krave moraju da imaju dovoljne količine kvalitetne prostirke. Menjanje prostirke obavlja se najmanje jedanput dnevno. Dnevna količina prostirke za grla koja se nalaze u vezanom sistemu iznosi tri kilograma, pet za ona u slobodnom sistemu, a osam za ona koja se nalaze na dubokoj prostirci.

"Veoma je važna ventilacija štale i prisustvo čistog vazduha. Farmeri treba da znaju da je vlažan i topao vazduh mnogo štetniji od suvog čistog i hladnijeg vazduha. Mlečne krave bolje podnose niže temperature i daju bolje proizvodne rezultate, za razliku od visokih temperatura i ambijenta sa vlažnim vazduhom i lošom ventilacijom, gde je povećana količina amonijaka koji smanjuje proizvodnju mleka i zadravstveno stanje životinje," zaključuje Širtov.


Tagovi

Stočarstvo Proizvodnja mleka Krave Mehaničko čišćenje štale Higijena štale


Autorka

Gordana Nastić

Gordana Nastić

Dugogodišnja novinarka, koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi