Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana krava
  • 19.11.2017. 17:00

Hrana koja menja boju i ukus mleka

"Mnogo je lakše nepravilnom ishranom uticati na smanjenje mlečne masti, nego pravilnom ishranom na njeno povećanje", piše Ljiljana Nerandžić iz PSS Kraljevo.

Foto: blende
  • 1.178
  • 102
  • 0

Proizvodnja mleka, kao i njegov sastav, zavisi od: rase krava, faze laktacije, starosti grla, zdravstvenog i fiziološkog stanja grla, načina muže, ambijentalnih uslova, ali i kvaliteta hrane u toku laktacije.

Jedinjenja koja učestvuju u stvaranju mleka su: laktoza, masti, proteini, mineralne materije i vitamini.

Nepravilna ishrana grla odražava se na masti u mleku

"Mnogo je lakše nepravilnom ishranom uticati na smanjenje mlečne masti, nego pravilnom ishranom na njeno povećanje", piše Ljiljana Nerandžić iz PSS Kraljevo.

Naime, faktori koji negativno utiču na količinu masti u mleku su:

  • smanjenje udela vlakana u obroku;
  • nepravilan odnos kabastog prema koncentrovanom;
  • veći udeo repe u obroku;
  • suviše usitnjena kabasta hrana;
  • mlada i sočna paša;
  • upotreba pepela i
  • nedovoljna količina proteina.

Ako unos masti putem hrane nije adekvatan, mlečna mast sadrži većinom zasićene masne kiseline. Ukoliko je unos masti prekomeran, mlečna mast sadrži pretežno nezasićene masne kiseline.

"Veću količinu nezasićenih masnih kiselina sadrže zelena hrana, kukuruz, suncokretove pogače, a veću količinu zasićenih masnih kiselina sadrže slama ,seno, sojina sačma, zrno leguminoze", navodi Nerandžićeva.

Kako hrana utiče na boju i ukus mleka?

Boja mleka može da se promeni ukoliko krava jede određenu hranu. Tako crvena boja mleka može biti posledica ishrane hranivima, kao što su: rastić, ljutić, zuvka, prosinac, oštrica. Žuta boja se javlja kod unošenja većih količina žalfije, kukuruza, nevena. Plava boja je moguća prilikom ishrane nezaboravakom, lokvanjem ili heljdom.

Hraniva koja menjaju ukus mleka su: stočna repa, kupus, grahorica, uljana repica i rotkva slačica.

Foto: blende22 / Pixabay


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Ishrana krava Kvalitet mleka Boja mleka Ukus mleka Ljiljana Nerandžić Mlečna mast


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta