Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pro-eco
  • 18.06.2019. 10:00

InsectoSec® za suzbijanje grinja i ostalih parazita na ekološki prihvatljiv način

Posledice napada grinja su gubitak na težini kod odrasle živine, kržljavost mlade peradi dok nosilje prestaju da nose jaja i napuštaju gnezda. Zaraženi objekat tretirajte pravilno!

Foto: dineachook.com.au
  • 3.642
  • 76
  • 0

Ektoparazitska crvena grinja Dermanycus galline, koja živi slobodno u prirodi, smatra se najštetnijim parazitom živine, a posebno veliki problem stvara kod uzgoja kokoši nosilja

Grinja je štetočina koji se pojavljuje kod svih vrsta domaće živine, ptica i vrlo često može preći na druge životinje koje su u dodiru sa zaraženom peradi. Kao ektoparazit, grinja se povremeno, ali obilno hrani sišući krv živine. Posledice napada su gubitak na težini kod odrasle peradi, kržljavost mlade živine dok nosilje prestaju da nose jaja i napuštaju gnezda. Na koži primetno je crvenilo koje nastaje usled velike količine uboda dok u težim slučajevima može doći do uginuća.

Grinja može izdržati vrlo dug period bez hrane i domaćina

Parazit je aktivan noću, kada parazitira životinju i siše krv, a u toku dana zbog osetljivosti na svetlo, skriva se na različitim mestima u objektu: rupama, pukotinama i međuprostorima, na kavezima, opremi i drugim zaklonjenim delovima živinarnika. Migriranje ovog parazita sa živine na živinarnik i opremu, znatno otežava njihovo suzbijanje jer se tretmanom same peradi ne može postići zadovoljavajući rezultat. Osim toga, crvena grinja, može izdržati vrlo dug period bez hrane i domaćina pa preživi u objektu čak i kada se jato iseli i napravi pauza. 

Dakle, ukoliko se zaraženi objekat protiv crvene grinje ne tretira pravilno, postoje uslovi za infekciju novog jata.

cd
InsectoSec®

Ono što kod koka nosilja pogoršava problem je što one vrlo dugo ostaju u objektu jer ciklus traje godinu dana, a to omogućava grinjama da se razmnože u velikom broju i izazovu vrlo jaku infestaciju (infekciju parazitima) živine, što dovodi do prenamnoženosti. Ovome doprinosi i relativno kratak ciklus razvoja grinje kojoj je potrebno 7-14 dana da se razvije iz jaja u odraslu formu. U uslovima povećane temperature (25 - 30°C) i vlažnosti vazduha (60 - 70%), taj proces može biti i kraći.

Ukoliko se zaraženi objekat protiv crvene grinje ne tretira pravilno, postoje uslovi za infekciju novog jata.

InsectoSec® deluje protiv crvene grinje, mrava, krpelja, buva i ostalih parazita

Upravo iz tog razloga je InsectoSec®, koji možete pronaći u ponudi kompanije Pro-eco, vrlo efikasan kod suzbijanja parazita - njime se tretiraju živinarnici, odnosno okolina u kojoj životinje borave. 

InsectoSec® prirodna je amorfna dijatomejska zemlja nastala iz sedimentnih naslaga fosilnih algi, bez ikakvih sintetičkih dodataka. Aktivna materija preparata je 100% dijatomejska zemlja i kao takva ne podleže razgradnji. Formulacija InsectoSeca® je prah, koji kao biocid deluje protiv crvene grinje (Dermanyssus galline), mrava, krpelja, buva i ostalih parazita.

Oprašite sve delove objekta - nije potrebno tretiranje živine

Potrebno je oprašiti sve delove objekta - gnezda, donji deo krova, prečke za sedenje i slična skrovišta. Nije potrebno direktno tretiranje zaražene živine pa je samim tim i njegova primena jednostavnija i brža. Paraziti su obuhvaćeni kretanjem živine pa će se prah prenositi od jedne do druge jedinke. Kod manjih površina InsectoSec® optimalno se raspršuje ručnom mašinom za oprašivanje, a kod većih površina i u kavezima - pištoljima za prašenje na kompresorski pogon.

U zavisnosti od stepena zaraze, sve površine u kojima boravi živina potrebno je tretirati sa 30 do 50 grama InsectoSec®-a/m2. Preparat je dostupan u pakovanjima od:

  • 200 grama - sa bočicom za raspršivanje
  • 2 kilograma
  • 15 kilograma

Za više informacija o preparatu i njegovoj primeni kontaktirajte kompaniju Pro-eco na jedan od dole navedenih kontakata.


Tagovi

Pro-eco Paraziti Grinje Crvena grinja Suzbijanje Ekološka proizvodnja Kokoši nosilje


Partner