Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najteži bik
  • 20.05.2023. 15:15

Jablan - najteži bik 90. Sajma poljoprivrede prešao tonu

Koristi genetiku domaćeg simentalca, ali vlasnik Jablana Radenko Jeremić napominje da sve manje ima "da izabereš".

Foto: Julijana Kuzmić
  • 491
  • 128
  • 0

Radenko Jeremić je višegodišnji učesnik Novosadskog sajma poljoprivrede, a sa svog imanja na Salašu Crnobarskom u opštini Bogatić već devet godina dovodi pobednička grla, u kategoriji najtežeg bika. Dobro su poznati Mališa i prošlogodišnji Veliša od 1.700 kilograma, dok je ove titulu poneo Jablan od "tek" 1.120 kilograma. 

Na komentar da je ovogodišnji pobednik malo "kalirao" u odnosu na prošlog, Jeremić "uskače" sa činjenicom da je ovaj tek dve godine star.

"Težina najviše zavisi od genetike, ali potrebno je i dosta vremena. Ako želiš bika od dve tone, mora da bude starosti šest godina. Sad najviše napreduje i Jablan će ove godine 'ići' kilu, do 1,4 kg najviše, sledeće će nabaciti kilu dnevno, i sve posle smanjuje i u šestoj godini staje", objasnio nam je mačvanski stočar koji ima u tovu 400 grla.

Jeremić dovodi na Sajam samo pobednička grla

Koristi genetiku domaćeg simentalca, ali napominje da sve manje ima "da izabereš".

"Ja kupujem telad i držim ih godinu dana. Oni su 600 kilograma i tada se vidi koji odskače. Ali desi se i da pogrešiš, jer kod teleta se mnogo šta menja za tih godinu dana."

Jablanu društvo pravi Beliša, lakši 100 kg, da se vidi koji će bolje da "ponese". Ipak, ovom proizvodnjom ne preporučuje nikom da se bavi.

"Ja sticajem okolnosti to mogu da priuštim sebi, jer imam dva sina koja će ovo da nastave. Ali, nemaš ništa od ovoga - samo te košta, kao i svaki sport", kaže na kraju Jeremić.


Tagovi

Najteži bik Jablan Radenko Jeremić Sajam poljoprivrede Pobednička grla


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]