Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena stoke
  • 27.03.2024. 16:00

Jaganjci najskuplji u Nišu, prasići pojeftinili u Mačvi i Podrinju

Otkupna cena jagnjadi do 600 din/kg, prasića do 540 din/kg

Foto: Depositphotos/ anuskiserrano
  • 306
  • 52
  • 0

Otkupna cena krava za klanje simentalske rase bila je niža u nedelji za nama u klanicama na području podrinjskog regiona, a otkupljivane su najčešće po ceni od 260 din/kg, piše STIPS.

Na stočnoj pijaci u Čačku tokom prethodne nedelje izostala je ponuda teladi, tovne junadi i ostalih kategorija goveda. Klanice sa ovog područja otkupljivale su tovnu junad, telesne mase veće od 480 kilograma po ceni od 340 din/kg, tovne bikove teže od 500 kilograma po ceni od 350 din/kg i krave za klanje, simentalske rase, po dominantnoj ceni od 230 din/kg.

Za otkupljenu tovnu junad, telesne mase od 80 do 120 kilograma, odgajivači sa područja srednjebanatskog regiona mogli su dobiti 320 din/kg.

Prasad u Mačvi za 500 din/kg

Otkupna cena prasadi, telesne mase od 16 do 25 kilograma, bila je niža u klanicama na području Loznice i okolnih mesta podrinjskog regiona. Dominirao je iznos od 540 din/kg. I u klanicama na području susednog mačvanskog regiona, takođe je došlo do pada otkupne cene prasadi, telesne mase od 16 do 25 kilograma, jer je dominirao iznos od 500 din/kg.

Na pijaci žive stoke u Kraljevu prasići su bili skuplji u odnosu na prethodni period, a dominirao je iznos od 520 din/kg. Za razliku od njih, niža je bila cena krmača za klanje, pa je dominirao iznos od 160 din/kg. Prasići su pojeftinili tokom treće sedmice marta i na stočnoj pijaci u Nišu. Glavni razlog bila je vrlo slaba ponuda. Dominantna cena iznosila je 500 din/kg.

Klaničari sa područja jablaničkog regiona protekle su sedmice po višim cenama otkupljivali prasad od 16 do 25 kilograma, jer je dominirao iznos od 500 din/kg. Osim prasadi, otkupljivali su i tovne svinje teže od 120 kilograma, po dominantnoj ceni od 220 din/kg. Obim otkupljenih grla bio je prosečan.

Jaganjci skuplji - 600 din/kg

U klanicama na području podrinjskog regiona evidentiran je pad cene jagnjadi, u poređenju sa prethodnom nedeljom. Dominirao je iznos od 540 din/kg. Sa druge strane, jagnjad su bila skuplja protekle sedmice na pijaci žive stoke u Nišu jer se prodaja najčešće odvijala po ceni od 600 din/kg. Glavni razlog bila je vrlo slaba ponuda.

Poskupela su i jagnjad na pijaci žive stoke u Užicu. Promet se, u većini slučajeva, odvijao po ceni od 520 din/kg. Otkupna cena jagnjadi billa je niža protekle sedmice i u klanicama na području pirotskog regiona, jer se otkup obavljao najčešće za 500 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Kraljevu poskupeli su jarići, a najčešče su se prodavali za cenu  od 520 din/kg.


Izvori

STIPS


Tagovi

Cena prasića Cena jagnjadi Cena krava Cena jaradi STIPS Otkupna cena


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".