Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičji grip
  • 21.10.2022. 18:00

Još 300.000 koka nosilja platilo danak zbog ptičjeg gripa

Od početka septembra u Holandiji je prijavljeno oko 30 slučajeva visoko smrtonosnog oblika ptičjeg gripa.

Foto: Depositphotos/Sodel_Vladyslav
  • 104
  • 73
  • 0

Virus ptičjeg gripa i dalje hara Evropom. Mediji pišu o ubijanju pilića i pojačanim kontrolama. Sve aktivnosti imaju za cilj da se smanji opasnost od širenja infekcije. Ove godine je uništeno već 50 miliona živine, piše Reuters

Visoko zarazni soj

Na jugu Holandije ove je nedelje usmrćeno 300.000 koka nosilja na jednoj farmi gde je otkriven visoko zarazni soj ptičjeg gripa. Na udaljenosti od jedan kilometar nema drugih farmi živine, dok se u krugu od tri kilometra nalazi njih pet. Obavljaju se pregledi životinja i intenzivno prate 14 dana zbog simptoma koji mogu da ukazuju na virus.

Tamo se još 128 živinarskih objekata nalazi u krugu od 10 km.

U regiji je zabranjen transport koji se odnosi na sve ptice, konzumna kao i na jaja za nasad, s tih lokacija. Takođe, nije dozvoljen prevoz piletnjaka, upotrebljene stelje, kao i drugih životinja i životinjskih proizvoda sa farmi živine. Izuzetak je samo prevoz jednodnevnih pilića. Pored svih restrikcija, zabranjen je lov na patke, uznemiravanje vodenih ptica.

Od početka septembra u ovoj zemlji je prijavljeno oko 30 slučajeva visoko smrtonosnog oblika ptičjeg gripa. Do sada je skoro šest miliona živine ubijeno u Holandiji, od kada je nova varijanta bolesti prvi put otkrivena 26. oktobra prošle godine.

Širi se i u Francuskoj 

Zbog ponovnog rasta broja slučajeva i Francuska pojačava kontrolu ptičjeg gripa. Ministarstvo poljoprivrede je objavilo da će pojačati mere predostrožnosti jer je na farmama koje se nalaze u regijama Zapadna Bretanja i Pays de la Loire otkriven porast broja novih slučajeva ptičjeg gripa.

U dve regije otkriveno je 70 klastera ptičjeg gripa. To je rezultiralo dodatnim proverama, a farmerima je naređeno da drže svoje ptice zatvorene dok se sprovode testovi na virus.


Tagovi

Ptičji grip Kokoške Holandija Virus Živina Virusna infekcija živine


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.