Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dan stočara
  • 27.05.2022. 12:00

Kako ćemo prebroditi nedostatak stočne hrane u zimskim mesecima?

Na Danu stočara na Sajmu poljoprivrede najvažnija tema bila je kako obezbediti dovoljno stočne hrane, a nadležni, za sada, poručuju da "gledamo u nebo".

Foto: Maja Celing Celić
  • 241
  • 78
  • 1

U Master centru u organizaciji Poljoprivrednog fakulteta upriličen je "Dan stočara" na kome je javnost informisana o dodeljenim nagradama, ali i kvalitetu izloženih grla ove godine. Uz to organizovani su skupovi nazvani: "Animal welfare", "Agrofidovi novi trendovi u ishrani svinja", "Vrhunske genetike u odnosu na izazove u uzgoju i ishrani svinja".

Ispred štale 13. Udruženje "Agroprofit" je organizovalo tradicionalne "Razgovore na slami" na kojima je govoreno o tovnom govedarstvu.

Pažnju posvetiti ring dresuri

Na panelu na kome su predstavljeni rezultati ocenjivanja životinja, generalno je rečeno da su izloženi primerci ove godine u dobroj kondiciji. Predsednik komisije za ocenu goveda Denis Kučević rekao je da je od 164 izložena grla pregledano 102. Sa žaljenjem konstatuje da je u mlečnom govedarstvu izloženo samo pet krava i dve prvotelke.

Konstatovao je da je ocenjivanje potrebno produžiti na dva dana i da bi organizatori ubuduće trebalo da planiraju javno ocenjivanje za nedelju kada je najviše porodičnih poseta. Sugerisao je da je pažnju potrebno posvetiti ring dresuri kako grla ne bi uznemirena izvođena na javno ocenjivanje.

Raditi na smanjenju uznemirenosti životinja (foto: N. Odri)

Predsednik komisije za ocenjivanje ovaca i koza Cvijan Mekić zadovoljen je izloženim ovcama ali ne i kozama. Izloženo je pet rasa ovaca; virtemberg, il de frans, romanovska, cigaja i sjenička. Zadovoljan je što je na sajmu ponovo značajnije mesto dobila cigaja premda su najzastupljenije bile virtemberg i il de frans. Dok su izložene čak 502 ovce, koza je izloženo samo 29, i to rasa alpska i sanska.

Ljuba Štrbac takođe je zadovoljna kvalitetom konja. Bilo je izloženo pet rasa. Najbrojniji su tradicionalno bili lipicaneri, a znatno manje je izloženo nonijusa, hrvatskog hladnokrvnjaka, arabera i domaćeg brdskog konja.

Nedostatak stočne hrane

Na skupu je već sada ukazano na problem nedostatka kako kabaste stočne hrane zbog suše tako i preskupe koncentrovane hrane.

Dva sagovornika smo pitali kako prebroditi taj problem. Zanimljivo da su oba počela sa čuvenom jezičkom konstrukcijom - "to je pitanje od milion dolara."

Direktor Departmana za stočarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Dejan Beuković rekao je da sa visokom produktivnošću trenutno ne možemo da prebrodimo trenutnu situaciju.

Rasprava kako prebroditi problem stočne hrane (foto: Đ.Simović)

"Država bi konkretno mogla da pomogne nabavkom jeftinijeg kukuruza ili nekih drugih hraniva. Farmeri koji imaju energetsku i proteinsku bazu će biti sigurno u povoljnijem položaju nego oni farmeri koji su zavisni od tržišnih parametara koji se svakodnevno menjaju", rekao je Beuković.

Pomoćnik Ministra poljoprivrede Nenad Katanić, rekao je da su proizvođači mleka bili ugroženi.

"I to onaj deo koji nema dovoljno državnog poljoprivrednog zemljišta u zakupu, pa nisu mogli da obezbede dovoljno kabaste i koncentrovane hrane. Sa njima smo imali nekoliko sastanaka. Tu se uključila i Privredna komora Srbije, Robne rezerve, Ministarstvo trgovine. Rešenje nije svakako jednostavno. Po onim informacijama koje ja imam situacija se značajno popravila. Kada je u pitanju kabasta hrana - to je veliki problem. Nadam se da će ova godina biti solidna i da će biti kiše", rekao je Katanić.

Ovi odgovori svakako ne mogu da umire stočare, zaključak je autora.


Tagovi

Dan stočara Denis Kučević Cvijan Mekić Virtemberg ovca Ljuba Štrbac Dejan Beuković Nenad Katanić Stočna hrana Habasta hrana


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta