Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinjarstvo
  • 08.01.2024. 07:30

Kako najbolje dezinfikovati svinjac?

Čišćenje i dezinfekcija objekata i opreme je obavezna mera, ako želimo zdrave životinje.

Foto: Depositphotos/dusanpetkovic
  • 11.149
  • 638
  • 0

Čišćenjem i dezinfekcijom svinjaca možemo prekinuti ciklus pojavu brojnih oboljenja, poput dizenterije, ako ih obavimo posle iseljenja i pre useljenja svinja, u prasilištima, oborima za uzgoj i tovljenike.

Krajnji ciljevi su da se stvore optimalni uslovi, smanji pritisak prouzrokovača bolesti, spreči pojava glodara i drugih štetnih organizama, poboljša zdravlje životinja. Time se indirektno pozitivno deluje na iskorišćenost hrane i prirast.

Obavite čišćenje i pranje

Prvi korak u stvaranju boljih uslova je čišćenje objekta. Uklanjaju se fekalije, ostaci hrane, prljavština sa poda, zidova, hranilica, pojilica, ograde, sisteme ventilacije. Nakon grubog čišćenja obavlja se pranje uz upotrebu odgovarajućih deterdženata, pene ili gelova. Posle nanošenja sredstva za pranje ostavite da deluju najmanje 30 minuta, a najbolje preko noći. Sve isperite čistom vodom.

Posebno dobro operite teško dostupna mesta (Foto: Depositphotos/Tzido)

Prilikom ispiranja izbegavajte prskanje prljave tečnosti na izaprane delove. Posebno dobro operite teško dostupna mesta. Najbolje je koristiti mašine koje obezbeđuju upotrebu tople vode, temperature 70ºC, pod pritiskom.

Sve što je oštećeno popravite, a teško dostupne delove koje ne možete oprati toplom vodom pod pritiskom operite ručno. Ostavite da se prostor osuši minimalno 24 h pre nanošenja dezinfekcionog sredstva.

Dezinfekcija objekta i opreme

Nakon čišćenja, pranja i sušenja obavlja se dezinfekcija. Odabir sredstva zavisi od cilja, vrste prouzrokovača oboljenja ili štetočine. Najednostavnije je obično krečenje uz upotrebu pravog kreča.

Sredstva za dezinfekciju se nanose ravnomerno u tanjem sloju pomoću prskalica nižeg pritiska ili visokotlačnim uređajima. Počinje se od plafona prema podu i od stražnjeg prema prednjem delu svinjca.

Upotrebljavaju se sredstva na bazi aldehida, sa kojima se često kombinuju amonijum jedinjena, zatim na bazi fenola, organske kiseline i sredstva koja oslobađaju kiseonik. Kod odabira pažnju je potrebno obratiti i na kompatibilnost materijala koji se nalaze u svinjcu, jer ova sredstva mogu izazvati pojavu korozije, krtost i propadanje materijala od kojih su izrađeni podovi, propadanje zidova, pregrada, pojilica, hranilica, električnih uređaja.


Tagovi

Svinjac Dezinfekcija svinjca Sredstva za čišćenje Uklanjanje fekalija Deterdžent za dezinfekciju


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.