• Mlečno govedarstvo
  • 03.05.2018. 12:15

Kako prepoznati estrus kod krava?

Estrus je period u kom krava plotkinja ispoljava želju za parenjem, to jest kada je sposobna za oplodnju. Redovno ispoljavanje estrusa i njegovo uspešno otkrivanje najvažniji su preduslovi za povećanje reproduktivne efikasnosti stada.

Foto: Flickr / Wendy Berry
  • 3.773
  • 61
  • 0

Održavanje visoke reproduktivne efikasnosti stada sprovodi se radi očuvanja opšteg i reproduktivnog stanja grla u stadu, povećanja proizvodnje mleka i teladi po kravi, a na taj način se i povećava ekonomska dobit vlasnika farme. S druge strane, optimalna reproduktivna efikasnost stada utiče na smanjene troškova proizvodnje, smanjenje stepena izlučivanja grla, pa to dovodi do bržeg genetskog napretka poželjnih i odabranih genotipova.

Ovulacija se ponavlja na svaki 21 dan dok krava ne bude gravidna

Estrus je period u kom krava plotkinja ispoljava želju za parenjem, to jest kada je sposobna za oplodnju. Polnim sazrevanjem junice i pojavom prve pubertetske ovulacije, uspostavlja se ciklična ovarijalna aktivnost. Ovulacija se ponavlja u proseku na 21 dan, sve dok životinja ne ostane gravidna. Junice su polno zrele već sa 8-9 meseci. Međutim, za priplod su sposobne tek sa 14-15 meseci starosti i telesnom masom preko 350 kilograma.

Kako objašnjava Aleksandra Repček iz PSS Vrbas, redovno ispoljavanje estrusa i njegovo uspešno otkrivanje, najvažniji su preduslovi za povećanje reproduktivne efikasnosti stada. Trajanje estrusa varira od tri do 28 sati, ali kod većine krava on u proseku traje 12-16 sati. Pojava ovulacije se očekuje oko 10-12 sati nakon estrusnog perioda, odnosno prestanka manifestacije refleksa stajanja.

Neophodno je praćenje i plansko korišćenje polnog žara plotkinja

Kod 70% krava polni žar se pojavljuje između 18 sati i šest sati ujutru, ali se u 50% slučajeva on javlja od ponoći do šest sati ujutru. Polni žar se ne pojavljuje ravnomerno u toku dana. U okviru kontrolisanog programa reprodukcije neophodno je neprekidno praćenje, prepoznavanje i plansko korišćenje pojave polnog žara plotkinja. S tim u vezi, uspeh osemenjavanja i koncepcije u velikoj meri zavisi od uspešnosti prepoznavanja i beleženja znakova i manifestacije estrusa kod plotkinja.

Kako prepoznati estrus kod krava i junica?

Glavni znaci estrusa kod krava i junica su:

  • Manifestacija refleksa stajanja - kada životinja dozvoljava da je bik zaskoči. Refleks stajanja je dobro povezan sa momentom ovulacije (grla u estrusu, takođe, skaču na druge životinje);
  • Zakrvavljenost (hiperemija) i otok vulve;
  • Oticanje lepljive staklaste providne sluzi iz vulve;
  • Promene ponašanja - životinje su agresivnije, proteruju i guraju svoje partnere u grupi, češće se oglašavaju mukanjem, uznemirene su, više se kreću i češće ustaju, slabije jedu, uspostavljaju kontakta sa drugim životinjama u grupi, učestalije socijalno lizanje i polaganje glave na kaudalni deo tela druge životinje;
  • Fiziološke promene - viša telesna temperatura, pojava sitnih ugruška u mleku, pad dnevne mlečnosti.

Navedeni znaci estrusa, takođe, mogu izostati, a tada je reč o pojavi "tihog estrusa". U tom slučaju ovulacija kod plotkinja nije praćena spoljašnjom manifestacijom znakova estrusa, pa je određivanje optimalnog vremena inseminacije znatno teže.

Komercijalni softveri olakšavaju otkrivanje krava u estrusu

Pravilno i ažurno vođenje matične evidencije, to jest uvid u reproduktivni status svake plotkinje ponaosob, veoma je značajno za otkrivanje životinja u estrusu. Ažurirani uvid u reproduktivni status svakog grla, u današnje vreme, olakšavaju komercijalni softveri pomoću kojih se kontroliše i upravlja svim tehnološkim procesima na farmi. Postoji nekoliko načina detekcije estrusa, a jedan od uobičajenih je vizuelno posmatranje stada u određenim vremenskim terminima i u odgovarajućem trajanju. Stručnjaci preporučuju da se stado posmatra 4-5 puta po 20 minuta u toku 24 sata, a potom da se posebna pažnja posveti jutarnjim satima, pre muže i ranim večernjim satima. Saglasno aktuelnim istraživanjima, uspešnost takvog načina otkrivanja estrusa je oko 90% (primećenih grla). 

Pomoćna tehnička sredstva takođe mogu biti korisna

Prilikom obavljanja vizuelne kontrole stada, preporučljivo je da se kod plotkinje za koju se sumnja da je u estrusu, uradi i dodatna provera izazivanjem takozvanog refleksa stajanja ili refleksa pomeranja repa. Izazivanje refleksa stajanja se sprovodi polaganjem ruku na krsni deo kičmenog stuba, dok se refleks pomeranja repa postiže masažom donjih delova stidnice.

Za otkrivanje plotkinja u estrusu mogu da se koriste i pomoćna tehnička sredstva poput "detektora zaskakivanja" koja pomažu kod boljeg uočavanja znakova zaskakivanja. Kao detektori se koriste različite vrste kapsula sa bojom koje posle zaskakivanja pucaju i ostavljaju tragove u regiji krsnog dela tela, zatim nalepnice i flasteri u boji sa kojih se nakon zaskakivanja skida sloj boje, sprejevi i masne krede i drugo.

U upotrebi su i posebno napravljeni električni uređaji, koji osim registrovanja zaskakivanja, utvrđuju i ukupan broj skokova i tačno vreme ovulacije. Od ostalih metoda uspešno se koriste i hormonski (progesteronski) brzi testovi za utvrđivanje koncentracije progesterona u mleku (krvi), detektori aktivnosti kretanja (pedometri), korišćenje bikova probača, merenje vaginalnog električnog otpora, praćenje ponašanja plotkinja primenom tv-monitoringa itd.


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarstvo, predstavlja najznačajniju granu poljoprivredne proizvodnje. Govedarska proizvodnja uključuje i proizvodnju mesa, to jeste, tovna goveda. Reprodukcija goveda... Više [+]

Izvori

Poljoprivredna savetodavna služba Vojvodine


Tagovi

Estrus Krave Govedarstvo Teljenje


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.