Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlečno govedarstvo
  • 27.07.2018. 10:00

Kako sastaviti izbalansiran obrok za krave?

Balansiranje obroka je u stvari obezbeđivanje hranljivih materija koje ispunjavaju potrebe životinje i kojima se osigurava održanje njenog života (uzdržne potrebe), rast (kod grla koja su još u porastu), proizvodnja (mleka) i reprodukcija (razvoj ploda).

Foto: Flickr / U.S. Department of Agriculture
  • 1.386
  • 85
  • 0

Kako objašnjava diplomirani inženjer stočarstva, Predrag Janković, sastavljanje izbalansiranog obroka za mlečne krave sastoji se u tome da se hraniva kombinuju u količinama koje zadovoljavaju dnevne potrebe. Bez odgovarajuće ishrane, koja zadovoljava sve potebe životinje u hranljivim materijama, nemoguća je uspešna proizvodnja mleka. 

Obezbeđivanje odgovarajuče količine i odnosa hranljivih materija

Predrag Janković objašnjava da izbalansiran obrok podrazumeva, ne samo obezbeđenje određenih količina hranljivih materija, nego i odgovarajući odnos među njima. Kod krava, koje se drže u staji, može da se ostvari gotovo potpuna kontrola nad ishranom. Kada je reč o držanju krava na paši kontrola u toj meri nije moguća jer one slobodno konzumiraju kabastu hranu što može znatno da varira, u pogledu količine, ali i kvaliteta (selekcijom pojedinih biljnih vrsta).

Nepreporučljivo da sve krave dobiju isti obrok

U jednom stadu, naročito ako je veće, nije moguće sastaviti obrok za svaku pojedinačnu kravu. S druge strane, nije preporučljivo da sve krave dobijaju isti obrok. Zbog toga obroci treba da budu sastavljeni za pojedine produktivne grupe krava, kako bi se izbegla s jedne strane nedovoljna a s druge preobilna ishrana nekih grla.

Praktično rešenje - podela obroka

U praksi je raširen postupak da se obrok krava podeli na dva dela: osnovni i dopunski. Sastavljanje osnovnog dela obroka obavlja se na osnovu potreba u hranljivim materijama za grlo prosečne telesne mase i najniže mlečnosti u nekom zapatu. Taj deo obroka sastoji se pretežno ili isključivo od kabaste hrane. Grla čija proizvodnja je veća, podmiruju svoje potrebe delom iz osnovnog obroka, a delom iz dopunskog. Osnovni obrok dobijaju sva grla u zapatu dok se dopunski normira u skladu sa višom proizvodnjom. Dopunski obrok se sastoji od koncentrovanih hraniva. Svaka krava dobija količinu dopunskog obroka prema tome koliko daje mleka.

Pri sastavljanju obroka polazi se od odsnosa suve materije

Najčešće se pri sastavljanju obroka polazi od odnosa suve materije (ili energije) iz kabaste i koncentrovane hrane. Međusobni odnos kabastih i koncentrovanih hraniva u obroku za određeni nivo proizvodnje zavisi od: kvaliteta kabaste hrane, i ukupnih potreba krave kada je reč u energiji. Zbog povećanih potreba u energiji kod visokoproizvodnih krava raste i učešće koncentrata u obroku. 

Udeo koncentrata se povećava kod visokomlečnih krava

Zasušene krave mogu da dobijaju obrok koji se gotovo isključivo sastoji od kabaste hrane, ali kod grla od kojih se očekuje visoka proizvodnja udeo koncentrata se povećava. Pri tome zastupljenost kabaste hrane ne bi smela da bude manja od 40% kako se ne bi poremetila populacija mikroorganizama u buragu i procesi koji se odvijaju njihovim delovanjem. Istovremeno to znači da koncentrovana hraniva ne bi smela da čine više od 60% suve materije obroka, čak i kod krava najviše proizvodnje.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Krave Mlečno govedarstvo Balansiran obrok Ishrana Hranljive materije; Kabasta hrana Koncentrat Predrag Janković


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.