Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kljucanje
  • 06.12.2021. 16:00

Kako sprečiti kljucanje perja kod koka nosilja?

Svako oštećenje perja i pokrivača dovodi gubitka energije, što znači da se deo hrane koristi za održanje energije. Kokoške trpe bol, dolazi do pojave stresa i tada su ptice podložnije bolestima.

Foto: Depositphotoss/maddas
  • 315
  • 34
  • 0

Kokoške se u toku života kljucaju i oštećuju perje drugim jedinkama iz različitih razloga. Gubitak perja i telesnog pokrivača su štetni, naročito za nosilje. Na prvom mestu, to je opasno zbog pojave kanibalizma, koji može da ima i smrtne posledice po jedinke, ističe stručnjak za stočarstvo Poljoprivredno stručne službe Jagodina Aleksandar Canić

Svako oštećenje perja i pokrivača dovodi gubitka energije, što znači da se deo hrane koristi za održanje energije. Kokoške trpe bol, dolazi do pojave stresa i tada su ptice podložnije bolestima. Postoje više vrsta kljucanja: nežno, grubo, kljucanje oko kloake i agresivno.

Ono nežno nije opasno, jer ptica samo kljuca druge ptice ne nanoseći im povrede. Napadnute ptice ignorišu ovo što znači da ne osećaju bol. Grubo predstavlja kljucanje perja u predelu leđa i oko kloake, koje se zvršava čupanjem perja. Iščupane peruške budu uglavnom pojedene. Napadnuta kokoška često beži i sklanja se jer oseća bol. Ukoliko se agresivno nastavi, žrtva se nekada preda, ostaje mirna iako je izložena kljucanju.

Kanibalizam najstaje nakon grubog, kada se pojave gola mesta bez perja, onda se kljucanje nastavlja i po koži, što izaziva povrede na koži, krvarenje, infekcije rana koje dovode do smrti, naglašava Canić.

Uticaj boje svetlosti na razvoj živine u tovu i proizvodnji jaja

Ranije smo pisali o regulatorima osvetljenja koji utiču na mirovanje jata. Plava boja najbolje i najefikasnije umiruje piliće. U savremenim sistemima rasvete dokazano je da nova LED plava rasveta deluje na ubrzanje polnog razvoja i povećanje produktivnosti u uzgoju.

Agresivno je usmereno na glavu i vrat druge ptice. Iako često prouzrokuje oštećenje, agresivno kljucanje je motivisano nekim drugim uzrocima, na primer, agresivnim ponašanjem i nije pojava koja spada u istu grupu sa onim u predelu leđa i repa.

Kako sprečiti ovu pojavu?

Ambijent - u početku treba ostaviti isti svetlosni program na koji kokoške nisu navikle. Treba koristiti iste tipove hranilica i pojilica kao i u odgoju.

Kokošima treba odmah omogućiti da koriste prostirku. Prostirka je veoma bitna da bi se podsticalo čeprkanje kao oblik normalnog ponašanja i prvi faktor za sprečavanje kljucanja. Kad se puste na prostirku, a ne na rešetkast pod smanjuje se gustina naseljenosti u objektu, i tako se smanjuje frustracija i nervoza među jedinkama. Suva i čista prostirka je bitna za normalno ponašanje jata. Nedostak za čeprkanjem i kljucanjem povećava rizik za pojavu kanibalizma. Prostirka se može prevrtati ili povremeno dodavati sveža i čista prostirka.

Treba ih što pre pustati u ispust, što pre se naviknu da izlaze tako se i rizik od kanibalizma smanjuje na minimum. U početku ispust treba biti ograničen dok se ne naviknu.

Ishrana živine zimi: Stalno dostupna voda i više kukuruza

Kvalitet ishrane je takođe usko povezan sa kljucanjem perja. Hrana koja je siromašna proteinima posebno metioninom može dovesti do slabijeg operjavanja. Slabija pojava kanibalizma uočena je kod jata koja su hranjena vlaknima celuloze. Hrana koja je ima u sebi sporije se jede, pa kokoške se više zanimaju tokom ishrane pa nemaju vremena za kljucanje. Ispusti koji imaju travu imaju više celuloze, a jedinke su mnogo više zauzete kljucanjem trave, navodi jagodinski stručnjak.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Koke nosilje Aleksandar Canić Kanibalizam Kljucanje perja Preventivne mere Prostirka Celuloza u hrani


Autor

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Berba kupina u selima podno Rudnika u punom je jeku. Iako je sušan period voćari su zadovoljni ovogodišnjim prinosom ali i kvalitetom plodova. Saša Savić gaji ovo voće na površini od 25 ari i očekuje prinos od oko šest tona. Cena kupine ove... Više [+]