• Svinjarstvo
  • 20.01.2019. 15:00

Kako sprečiti pojavu i širenje zaraznih bolesti svinja?

Ukoliko se redovno ne održavaju prostorije i vozila u kojima borave svinje, mogu biti izvorišta ozbiljnih zaraznih bolesti koje napadaju te životinje, ali i jude. Zbog toga se veliki značaj mora dati čišćenju i dezinfekciji, uz obavezno konsultovanje sa stručnjacima.

Foto: Pixabay / Hans
  • 377
  • 17
  • 0

Kako tvrdi savetodavac za stočarstvo, diplomirani inženjer Dragan Jakovljević, jačanjem mera biosigurnosti, smanjuje se rizik od unošenja uzročnika bolesti na farmu i njihovog širenja. Zato je navedena mera prioritet u aktivnostima koje preduzima stočar. Sve osobe koje dolaze na farmu, ne bi smele pre ulaska da dolaze u kontakt sa drugim svinjama. Jakovljević naglašava da posetioce treba pitati da li su nedavno bili na mestima koja mogu biti zaražena, poput klanica, pijaca, farmi svinja ili drugih mesta gde se radilo sa svinjama ili leševima uginulih svinja. Ukoliko jesu, oni ne mogu biti primljeni na farmu, osim ako se prethodno ne primene posebne i stroge mere biosigurnosti.

Radnici na farmi treba redovno da dezinfikuju radnu odeću

Za posetioce i druge poljoprivredne proizvođače i radnike na farmi je potrebno obezbediti odeću za jednokratnu upotrebu i obuću koja se koristi isključivo na farmi. Na manjim farmama je uobičajeno da farmeri ne presvlače odeću i obuću nakon rada sa svinjama. Međutim, u takvim slučajevima je preporučljivo da se koristi odeća i obuća samo za rad u objektima sa svinjama. Posle čišćenja i uklanjanja vidljive organske materije, obavlja se dezinfekcija odeće. Ipak, dezinfekcija nema smisla ukoliko se na odeći ili obući nalazi đubrivo, jer onda dezinfekciono sredstvo neće biti efikasno.

Vozila za prevoz svinja veliki rizik za širenje infekcije

Vozači i njihova vozila kojima se prevoze svinje na pijace ili klanice su veliki rizik za unošenje i širenje infekcije. Vozila se moraju mehanički dobro očistiti, oprati i dezinfikovati nakon svake isporuke, jer ako nisu dobro očišćena, ona će preneti izmet, pljuvačku ili urin sa jedne farme ili
klanice na drugu. Takođe, svi instrumenti i oprema koji se unose na farmu, moraju biti čisti i dezinfikovani. 

Postoji nekoliko važnih oblasti koje su bitne za akcioni plan dezinfekcije, a to su:

  • procena;
  • čišćenje;
  • pranje;
  • dezinfekcija i provera;
  • ocena svih urađenih poslova.

Procena obuhvata identifikaciju uzročnika bolesti, način prenošenja, kao i određivanje vrste sredstava za dezinfekciju. Bolesna životinja dolazi u dodir sa podom i ogradama boksa, pojilicom, hranilicom, raznom opremom i sva ta oprema u okruženju može biti kontaminirana.

Efikasno čišćenje i pranje može eliminisati 99% mikroorganizama

Sledeći korak koji treba obaviti je čiščenje. Suvo čišćenje je struganje i uklanjanje svih nečistoća sa površina (izmet, hrana, prašina i otpaci iz okoline). Ukoliko je površina suva i prašnjava treba je poprskati vodom. Cilj je uklanjanje što više organske materije jer prisustvo organske materije predstavlja zaštitni sloj za mikroorganizme u dužem periodu ne samo od spoljašnih uslova već i od dejstva dezinfekcije. Procenjuje se da se samo čišćenjem 90% bakterija može ukloniti sa površine. Pranje dodatno smanjuje broj mikroorganizama, a efikasno čišćenje i pranje može eliminisati 99% mikroorganizama.

Detaljno oprati valove, pojilice, podove, slivnike

Kada je reč o pranju, površina se prvo natopi toplom vodom, deterdžentom ili sredstvom za čišćenje, a zatim se briše, prska ili riba. Pranje se može poboljšati upotrebom vode niskog pritiska, odnosno creva za polivanje, ali je potreban oprez jer ukoliko se koristi prskanje vodom pod visokim pritiskom može da dođe do aerosolizacije i daljeg širenja infekcije. Pranje treba početi od najčistijih područja i sa najvišeg nivoa (plafon), prema najprljavijem i najnižem nivou (pod). Opremu koja se može ukloniti treba očistiti i natopiti deterdžentom pre dezinfekcije. Posebno treba obratiti pažnju na valove, pojilice, pod, uglove i slivnike. Ove površine mogu služiti za akumulaciju bakterija i zato ih treba dobro očistiti i zatim dezinfikovati.

Uvek pročitati uputstvo na etiketi dezinfekcionog sredstva!

Izbor odgovarajućih sredstava za dezinfekciju zavisi od vrste mikroorganizama i faktora okoline i bezbedonosnih pitanja. Stručnjaci naglašavaju da uvek treba pročitati uputstvo da bi se pravilno odredila koncetracija. Dezinfekciju je potrebno obavljati prskanjem i korišćenjem niskog pritiska. Tokom hladnog vremena objekat se mora zagrejati na oko 20°C jer su neka sredstva neefikasna na niskim temperaturama.

Mere preduzimati uz konsultaciju s veterinarom

Obratiti pažnju na koncetraciju po kvadratnom metru površine. Pored toga, dezinfecijes treba da se zadrži određeno vreme u zavisnosti od vrste
dezinfekcionog sredstva. O vrsti sredstva, koncetraciji i vremenu delovanja treba se konsultovati sa veterinarom. Nakon toga, površinu treba ponovo oprati i osušiti pre useljenja životinja.


Povezana stočna vrsta

Svinjarstvo

Svinjarstvo

Svinjarstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vreme posebna se pažnja posvećuje... Pročitaj više »

Izvori

Poljoprivredna stručna služba Srbije


Tagovi

Svinje Svinjarstvo Zarazne bolesti Prevencija Zaštita Dragan Jakovljević Čišćenje Dezinfekcija


Autor

Marinko Tica

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Izvol'te na suve sljive :)