Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Niske temperature
  • 19.12.2020. 10:00

Kako zaštiti životinje od negativnog uticaja niskih temperatura?

Dobrobit domaćih životinja u odnosu na klimatske prilike, podrazumeva zaštitu stoke od niskih (ili visokih) temperatura, jačih vetrova, padavina jer svi ti uslovi mogu da se odraze na njihovo zdravlje, a u krajnjem slučaju i na smanjenje proizvodnje i prihoda.

Foto: Julijana El Omari
  • 186
  • 46
  • 0

Intenzivni uzgoj goveda doveo je do potrebe izgradnje drugačijih štala i objekata. U stajama koje nisu u dovoljnoj meri zaštićene od uslova spoljašnje sredine, mora se dodatno regulisati mikroklima.

Boravak životinja u zatvorenom prostoru, ne znači samo zaštitu od niskih temperatura i raznih drugih faktora nego i mogućnost da se bolje isprati njihova ishrana. Jednostavnija je manipulacija i kontrolisanje određenih pojava, ali i privikavanje na moderne načine proizvodnje.

Kako savetuje Svjetlana Mičić, iz PSSRS, dobrobit stoke u odnosu na klimatske prilike, podrazumeva njihovu zaštitu od niskih (ili visokih) temperatura, jačih vetrova, padavina jer svi ti vremenski uslovi mogu se odraziti na zdravstveno stanje, a u krajnjem slučaju i na smanjenje proizvodnje kao i prihoda.

I u decembru moguć toplotni stres?

Hladnije vreme izaziva manje poteškoće od visokih temperatura. Ono što ipak predstavlja potencijalnu opasnost je relativna vlažnost vazduha. Na ovo bi posebno trebalo obratiti pažnju u štalama gde nije regulisana mikroklima, zato što može uzrokovati pojavu stresa u zimskom periodu.

Radi se o pojavi takozvanog hladnog stresa, prilikom čega dolazi do poremećaja i u reprodukciji i u proizvodnji. U svakom slučaju životinje lakše podnose niske nego visoke temperture. Moguće je čak i sada u decembru da vremenski uslovi uzrokuju toplotni udar kod stoke.

Obezbedite adekvatne uslove za držanja goveda u zimskom periodu

U ovom periodu, proizvođači bi najviše pažnje trebalo da obrate da životinje nisu na otvorenom niti u nekoj prostoriji gde je promaja ili intenzivno strujanje vazduha.

Optimalno rešenje bilo bi da stočari investiraju u adaptiranje postojećih štala, da ih prilagode ovdašnjim klimatskim uslovima, a pre svega broju grla.

Ukoliko je na nekom gazdinstvu primarna proizvodnja mleka, bilo da je ono malo, srednje ili veliko, glavni prioritet trebalo bi da budu objekti. Tačnije mogućnosti kontrolisanja mikroklime unutar njega, a zatim i drugi faktori poput ishrane, zdravstvene zaštite i njege životinja.

Šta uraditi kada se pojavi hladni stres?

Kontrolisanje temperaturom i povećanje količine obroka, može da bude adekvatan odgovor na hladno vreme. Kada je reč o kravama, onima u poslednja tri meseca graviditeta potrebna je dodatna ishrana u vidu zrnaste hrane, posebno kada je spoljna efektivna temperatura ispod 20°C.

Ako je vetrovito, hladno strujanje vazduha samo će povećati stres kod stoke tako da je zaštita od vetra obavezna mera.

Neophodno je obezbediti dovoljno hrane, zrnastih hraniva, kao i dodatnog sena. Ako je ono vlažno od snega, ne sme biti smrznuto. Ukoliko se daje prehrana, mora se prilagoditi ishrani životinja pod stresom.

Pored hrane, ne sme se zaboraviti ni voda. Krave moraju da budu snabdevene dovoljnim količinama jer će njen ograničen unos, usloviti ograničeno konzumiranje hrane, a što će se sve odraziti na otežano zadovoljavanje energetskih potreba.

Vitamini A, D i E najvažniji za zdravlje goveda: Prepoznajte nedostatke na vreme

Treba nagovestiti da je veliki broj objekata za stočarstvo građen u sada prošlom veku, bez savremene ventilacije, sistema izđubravanja, izolacije i drugih karakteristika moderne gradnje.

Stručnjak za stočarstvo, agronom Momir Cvjetković, smatra da ukoliko staje nemaju sistem provetravanja onda svež vazduh treba obezbediti kroz vrata i prozore.

"Na taj način iz objekata se odstranjuju svi štetni gasovi, vodena para i eventualna prekomerna toplota koju životinja izlučuje u spoljnju sredinu. Prozračivanje doprinosi sprečavanju bolesti i osigurava svež i suv vazduh", kaže Cvjetković.


Tagovi

Intenzivni uzgoj goveda Stočarska proizvodnja Niske temperature Zimski period Svjetlana Mičić Hladni stres Toplotni stres Zaštita od vetra


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.