Od toga u kojoj meri proizvođač mleka može da obezbediti kvalitetnu i ukusnu hranu, dobro izbalansiranu u odnosu na optimalne potrebe krave, zavisiće i uspeh proizvodnje.
Neadekvatnom ishranom krava, pogotovo visokomlečnih grla, mogu se napraviti greške da se dobije manja proizvodnja po grlu nego kod ekstenzivnih rasa, a uz to se vidno narušava i zdravstveno stanje grla. Uvek težimo da postignemo što pozitivniji hranidbeni bilans sa što manje inputa, ali taj pozitivni bilans treba da ide u što veću produkciju mleka, a nikako za kompenzovanje nedostataka u drugim tehnološkim segmentima proizvodnje, objavljeno je na sajtu Uprave za agrarna plaćanja, gde su proizvođačima dati konkretni saveti kako da prilagode ishranu krava tokom zime.
"U zimskom periodu ishrane krava osnovno kabasto hranivo je silaža od kompletne kukuruzne biljke. Lucerkino seno u našim usevima služi kao dopuna kabastoj hrani. Njegova količina u velikoj meri zavisi od vremenskih prilika koje mogu biti presudne za spremanje većih količina sena", navodi se.
Osim ova dva kabasta hraniva obavezno se upotrebljava kompletna krmna smeša sa 18 odsto proteina.
Najbolja proizvodnja mleka u zimskom periodu ishrane postiže se kada se zadovolje potrebe u kabastoj hrani sa 50 odsto silaže i 50 odsto sena. Ovo podrazumeva da je hrana kvalitetna po hranljivoj vrednosti i ukusu.
"Nije baš lako obezbediti kvalitetnu silažu od kompletne kukuruzne biljke. Ima godina kada nepovoljne vremenske prilike umnogome komplikuju proizvodnju kvalitetne silaže. Sušni period u raznim fazama razvoja kukuruza utiče da bude malo klipa u odnosu na ukupnu masu biljke."
Zatim, kako dodaju, stočari su često prinuđeni da ne poštuju stadijum voštanog zrenja zrna kukuruza, što je optimum prilikom siliranja. Struka i nauka insistiraju da se prilikom siliranja kompletne kukuruzne biljke siliranje obavlja u stadijumu voštanog zrenja.
"U stadijumu mlečnog zrenja biljka sadrži manje šećera, a više skroba i daje suviše kiselu silažu koju stoka nerado jede, pogotovo ako se silira pre mlečnog zrenja. Drugi parametar za optimum stadijuma zrenja kukuruza za siliranje je kada odnos klipa i stabljike bude 50 : 50."
Ako je proces siliranja tekao normalno, pojašnjavaju, pH silaže iznosi 3,7-4,2.
"Odnos ispoljenih kiselina ukazuje na njen kvalitet. Mlečna kiselina je bez mirisa. Oštar miris ukazuje na prisustvo veće količine sirćetne seline. Neugodan miris na kiselo otkriva višak buterne kiseline. Dobra silaža sadrži oko dva odsto mlečne kiseline, 0,3-0,5 odsto sirćetne kiseline i tragove buterne", pojašnjavaju dodatno.
Od toga u kojoj meri proizvođač mleka može da obezbediti kvalitetnu i ukusnu hranu, dobro izbalansiranu u odnosu na optimalne potrebe krave, zavisiće i uspeh proizvodnje. Dobra ishrana je vid prevencije i održava jedinke permanentno u dobroj kondiciji. Glavni preduslov za uspešnu proizvodnju je dobar zdravstveni status farme i dobro zdravstveno stanje svake jedinke. Nema govora o bilo kakvoj proizvodnji bez zdravih životinja i zdravog zapata.
Izvori
Tagovi
Autorka