Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana krava
  • 06.01.2025. 12:30

Kakva silaža je ključna za kvalitet mleka tokom zime?

Od toga u kojoj meri proizvođač mleka može da obezbediti kvalitetnu i ukusnu hranu, dobro izbalansiranu u odnosu na optimalne potrebe krave, zavisiće i uspeh proizvodnje.

Kakva silaža je ključna za kvalitet mleka tokom zime?
Foto: Shutterstock/Budimir Jevtic
  • 106
  • 43
  • 0

Neadekvatnom ishranom krava, pogotovo visokomlečnih grla, mogu se napraviti greške da se dobije manja proizvodnja po grlu nego kod ekstenzivnih rasa, a uz to se vidno narušava i zdravstveno stanje grla. Uvek težimo da postignemo što pozitivniji hranidbeni bilans sa što manje inputa, ali taj pozitivni bilans treba da ide u što veću produkciju mleka, a nikako za kompenzovanje nedostataka u drugim tehnološkim segmentima proizvodnje, objavljeno je na sajtu Uprave za agrarna plaćanja, gde su proizvođačima dati konkretni saveti kako da prilagode ishranu krava tokom zime.

"U zimskom periodu ishrane krava osnovno kabasto hranivo je silaža od kompletne kukuruzne biljke. Lucerkino seno u našim usevima služi kao dopuna kabastoj hrani. Njegova količina u velikoj meri zavisi od vremenskih prilika koje mogu biti presudne za spremanje većih količina sena", navodi se. 

Kako treba da izgleda ishrana?

Osim ova dva kabasta hraniva obavezno se upotrebljava kompletna krmna smeša sa 18 odsto proteina.

Najbolja proizvodnja mleka u zimskom periodu ishrane postiže se kada se zadovolje potrebe u kabastoj hrani sa 50 odsto silaže i 50 odsto sena. Ovo podrazumeva da je hrana kvalitetna po hranljivoj vrednosti i ukusu.

"Nije baš lako obezbediti kvalitetnu silažu od kompletne kukuruzne biljke. Ima godina kada nepovoljne vremenske prilike umnogome komplikuju proizvodnju kvalitetne silaže. Sušni period u raznim fazama razvoja kukuruza utiče da bude malo klipa u odnosu na ukupnu masu biljke."

Važan je proces siliranja

Zatim, kako dodaju, stočari su često prinuđeni da ne poštuju stadijum voštanog zrenja zrna kukuruza, što je optimum prilikom siliranja. Struka i nauka insistiraju da se prilikom siliranja kompletne kukuruzne biljke siliranje obavlja u stadijumu voštanog zrenja.

"U stadijumu mlečnog zrenja biljka sadrži manje šećera, a više skroba i daje suviše kiselu silažu koju stoka nerado jede, pogotovo ako se silira pre mlečnog zrenja. Drugi parametar za optimum stadijuma zrenja kukuruza za siliranje je kada odnos klipa i stabljike bude 50 : 50."

Ministarstvo poljoprivrede apeluje na mlekare i otkupljivače da ne smanjuju otkupnu cenu sirovog mleka

Ako je proces siliranja tekao normalno, pojašnjavaju, pH silaže iznosi 3,7-4,2.

"Odnos ispoljenih kiselina ukazuje na njen kvalitet. Mlečna kiselina je bez mirisa. Oštar miris ukazuje na prisustvo veće količine sirćetne seline. Neugodan miris na kiselo otkriva višak buterne kiseline. Dobra silaža sadrži oko dva odsto mlečne kiseline, 0,3-0,5 odsto sirćetne kiseline i tragove buterne", pojašnjavaju dodatno.

Od toga u kojoj meri proizvođač mleka može da obezbediti kvalitetnu i ukusnu hranu, dobro izbalansiranu u odnosu na optimalne potrebe krave, zavisiće i uspeh proizvodnje. Dobra ishrana je vid prevencije i održava jedinke permanentno u dobroj kondiciji. Glavni preduslov za uspešnu proizvodnju je dobar zdravstveni status farme i dobro zdravstveno stanje svake jedinke. Nema govora o bilo kakvoj proizvodnji bez zdravih životinja i zdravog zapata.


Izvori

Uprava za agrarna plaćanja


Tagovi

Ishrana krava tokom zime Uspeh proizvodnje Silaža Silaža od kukuruza Proces siliranja


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Meštani sela Kačulica, Žaočani i Mršinci osnovali udruženje "Ljubav na seoski način" čija je svrha najpre humanitarni rad. O tome čime se tačno bave i koje manifestacije organizuju čitajte uskoro na Agroklub-u!