Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tri teleta
  • 04.07.2024. 14:00
  • Kolubarski okrug, Beomužević kod Valjeva

Kod Božidara krava otelila tri teleta: Zdravi su, lepo rastu, samo još čekaju imena

Kada je teljenje počelo, zvao je veterinara koji je bio daleko, a vremena za čekanje nije bilo.

Foto: Sanja Dovečer
  • 252
  • 156
  • 1

Božidar Divnić, vlasnik farme krava iz sela Beomužević kod Valjeva, ne krije oduševljenje neobičnim događajem u svom domaćinstvu: jedna od njegovih krava nedavno je otelila tri teleta. I to, dva muška i jedno žensko. 

"Ovo se retko dešava. Bilo je ranijih slučajeva da krava oteli dva teleta, ali nikada tri. Teljenje je prošlo lepo i evo sad oni rastu. Naravno, manji su nego kad se oteli jedno, ali je njih troje i stvarno ne možemo da kažemo da su mali", priča ponosni domaćin  kroz osmeh. 

Neočekivano treće tele

 Kaže da nije mogao da pretpostavi da će stići čak tri teleta.

"Kad je na svet došlo prvo tele, video sam da ima još jedno. Nisam očekivao i treće. Posle drugog, krava je počela da daje znakove da hoće opet da se teli. Bili smo veoma iznenađeni."

Tri teleta su retkost

Kada je teljenje počelo, zvao je veterinara koji je bio daleko, a vremena za čekanje nije bilo.

"Hteli, ne hteli, morali smo da se angažujemo i pomognemo. Ima krava koje se otele same, ali u većini slučajeva treba im pomoć. Kad je potrebno, skupimo nekoliko ljudi iz komšiluka, a ovoj smo pomogli mi iz kuće", priča nam Divnić, dodajući da su u pomoć pritekli njegova supruga, sin i snaja.

Postupak pri teljenju: Na šta obratiti pažnju?

"Dugo se bavimo uzgojem krava, znamo kako to ide i teljenje nam nije nepoznanica. Jedino što ih je sada bilo troje, ali sve je bilo u redu."

Uz dobru ishranu krava i telad zdravi

 Napominje, ipak, da su se malo plašili kako će krava podneti teljenje.

"Jaka je i dobro je podnela sve. Plašili smo se da će imati nekih zdravstvenih problema, ali dobro je. Hrani se dobro, dajemo joj koncentrovanu hranu, silažu, tako da je sve u redu", kaže naš sagovornik dodajući da telad lepo napreduju, zdrava su i rastu iz dana u dan.

Divnić ima 18 krava simentalske rase

"Odvojena su od krave. Kada je pomuzemo, mleko donesemo u kanti i oni piju. Nemamo problema sa tim. Ne možemo da ih pustimo pod majku, traži to puno vremena, problem je tako ih hraniti. Zato ih mi hranimo i to je dobro."

Na pitanje da li su već dali imena, Božidar kaže da nisu i da će to prepustiti sinu i snaji.     

Planiraju da povećaju broj muznih krava

Divnići se već dugi niz godina bave mlečnim govedarstvom i u štali za sada imaju 18 krava simentalske rase

"Planiramo da popunimo sve kapacitete koje imamo u štali. Ovo jeste zahtevan posao, ali sa godinama smo stekli iskustvo. Dnevno predajemo oko 250 litara mleka, redovne su isplate i imamo neku sigurnost", kaže ovaj poljoprivrednik i dodaje da ne predaju mlekarama svu količinu.

"Imamo još teladi i moramo i za njih da ostavimo."

Ljubav prema životinjama

Objekat u koji su krave smeštene rađen je prema preporukama stručnjaka iz PSSS.

"U štali treba da ima što više vazduha, pa smo jedan deo ostavili otvoren. Kada se uđe, ne oseća se amoinjak i nema nikakvih mirisa, što je značajno i za krave i za telad."

Još čekaju imena 

Svu hranu za životinje ova porodica samostalno proizvodi. Imaju svoje imanje od sedam hektara, ali obrađuju još oko 14 hektara koje su uzeli u zakup.

"Kukuruz sejemo na nekih 12 do 13 hektara, ssju na oko dva hektara i strna žita, tako sami obezbeđujemo hranu za krave. Imamo pšenice, ječma, ovsa, tritikalea, sve je zastupljeno što treba za ishranu stoke. Sami pripremamo silažu", priča nam Divnić  i poručuje da bez velike ljubavi prema životinjama sve ovo ne bi bilo moguće. 


Foto prilog


Tagovi

Tri teleta Božidar Divnić Teljenje


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.